Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Adoptarea recentelor Ordonante, nr. 58 si nr. 82, concomitent cu eliminarea impozitului minim, au readus in atentie un subiect important: PFA sau SRL, ca mijloc de realizare a veniturilor?
Prestarea activitatii specifice, ce inglobeaza o valoare, catre un tert presupune parcurgerea unui proces complex de autorizare ori alte procedee administrative prealabile. Chiar si pentru realizarea veniturilor din salarii legislatia impune conditii exprese: avizul unnui medic, protectia muncii, varsta minima obligatorie sub care nu se poate deroga s.a.
Decizia privind modul de organizare a activitatii are in vedere de cele mai multe ori criterii diferite, pe care persoana care urmeaza sa realizeze veniturile trebuie sa le ia in considerare: raspunderea persoanei ce realizeaza venitul, gradul de optimizare fiscala, complexitatea procedurilor, usurinta accesului la resursele financiare obtinute in urma desfasurarii activitatii, imaginea fata de potentialii parteneri de afaceri, simplitatea mecanismelor de incetare a formei de realizare a venitului.
Fundamental in decizia de alegere a formei de organizare a activitatii ar trebui sa fie criteriul fiscalitatii aplicabile venitului realizat.
Din acest punct de vedere, ?invingatorul? este incontestabil PFA. Cota de impozitare este identica, 16%, dar in cazul PFA lipseste impozitul pe dividende de 16%. Din acest
motiv, comparand cat se poate de simplu cele doua forme de organizare, daca in cazul PFA vom avea doar un impozit pe venit de 16%, in cazul SRL se vor insuma 16% impozitul pe profit cu inca 16% impozit pe dividende. Odata cu majorarea impozitului pe dividende, de-a lungul timpului, asociatii au renuntat la distribuirea acestora, aplicand diverse alte modalitati de transfer a profitului.
In aceste conditii, sub rezerva riscului contenciosului fiscal ori a altor cheltuieli de transfer a profitului catre state cu fiscalitate mai avantajoasa, singurul criteriu de detaliu pentru departajarea intre cele doua forme de organizare a activitatii va ramane in aria mecanismelor de stabilire a bazei de impozitare si in final impozitul efectiv de plata.
Un alt criteriu important este acela al riscului asumat in cadrul procesului de realizare a venitului. Referindu-ne, de aceasta data, strict la societatea cu raspundere limitata (SRL) in raport cu PFA, riscul in cazul in care rezultatele activitatii sunt negative, in raport cu aporturile, este cu mult diminuat in cazul SRL.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024 varianta tiparita
In principiu, daca in cazul SRL asociatii raspund fata de creditorii societatii in limita capitalului subscris, in cazul PFA persoana fizica va raspunde cu intregul sau patrimoniu. Odata cu inasprirea legislatiei privind recuperarea creantelor fiscale, ce permite angajarea raspunderii personale a administratorului, asociatului sau a
altor persoane responsabile de insolvabilitatea fiscala a persoanei juridice, diferentele generate de limita raspunderiimateriale a fost important diminuata. Desigur ca, in anumite circumstante, atat PFA cat si SRL pot obtine protectia prin intermediul procedurii insolventei, asa cumsi in cazul SRL, potrivit art. 2371 din Legea societatilor comerciale, asociatul care, in frauda creditorilor, abuzeaza de caracterul limitat al raspunderii sale si de personalitatea juridica distincta a societatii, raspunde nelimitat pentru obligatiile neachitate ale societatii dizolvate, respectiv lichidate.
De asemenea, un alt criteriu avut in vedere la decizia de a alege forma de organizare este acela al imaginii in raport cu partenerii de afaceri ori platitorii de venituri, dar si in raport cu furnizorii de servicii.
Nu putem sa nu mentionam prevederile OUG nr. 58/2010 ce stabileau obligatii in sarcina platitorilor de venituri in situatia existentei unor raporturi cu PFA. Chiar daca aceste masuri au fost eliminate, imaginea unor astfel de parteneri contractuali determina numeroase rezerve din cauza unor eventuale obligatii suplimentare prevazute de legislatie.
Desi in ultimul timp imaginea PFA s-a imbunatatit datorita intelegerii mecanismului de functionare a acestora, in ochii partenerilor de afaceri staruieste interpretarea potrivit careia PFA nu este o entitate solida, fiind caracterizata de o mare volatilitate datorata unei proceduri mai simple de dizolvare.
Nu in ultimul rand, de o tot mai mare importanta se bucura accesibilitatea la informatiile privind rezultatele financiare. Din aceasta perspectiva, SRL are un avantaj net. Situatiile financiare anuale se intocmesc numai de catre persoanele juridice, respectiv SRL, nu si de catre PFA. Acestea se depun la Registrul comertului si devin astfel publice. Alaturi de aceasta transparenta asupra unui volum mare de indicatori, existenta unui capital social important asigura SRL un accesmaimare pe piata.
In contraponderea acestui criteriu se afla unul deosebit de important, la care PFA se detaseaza de aceasta data categoric: criteriul accesibilitatii sumelor realizate din activitatea desfasurata. In principiu, in cazul PFA sumele obtinute sunt accesibile imediat si pot fi utilizate neingradit in interesul activitatii sau pentru necesitatile individuale. In cazul SRL, dividendele pot fi obtinute numai in anul urmator celui in care veniturile sunt realizate si numai dupa ce adunarea generala aproba distribuirea profitului cu aceasta destinatie.
Desigur, din punct de vedere tehnic, pot existamijloace ca pe termen scurt sume de bani sa poata fi utilizate in alte scopuri, prin intermediul avansurilor de trezorerie, insa utilizarea unor astfel de mijloace sunt riscante si trebuie utilizate in circumstante speciale si nu mai mult decat echivalentului in lei al sumei de 5.000 de euro.
Am analizat mai sus cele mai importante criterii de departajare dintre PFA si SRL. Majoritatea dintre acestea si in special cele mai importante inclina balanta catre PFA, cu atat mai mult cu cat limitarile privind incheierea de contracte de munca au fost inlaturate in varianta organizarii PFA ca intreprindere individuala. Asadar, pentru anul 2011, avand in perspectiva compensare comision.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Sfaturi de la experti
Venituri din inchirierea in scop turistic. Norma de venit
Intrebare: Conform Hotararii 926/2016 s-a introdus in categoria statiunilor balneoclimaterice si Arealul Baile Turda, judetul Cluj. Ce se intelege prin "Areal"? Daca ai un apartament in alta parte a localitatii Turda, in afara zonei Baile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Inchidere societate la 31.12.2024
Intrebare: Inchiderea societatii se va realiza la 31 decembrie 2024. Ne propunem ca, pana la 30 noiembrie, sa nu mai avem datorii fata de salariati si fata de furnizori. Toate contractele de munca ale salariatilor vor fi incheiate cu data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA