Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Plata comision persoana fizica nerezidenta. Ce conditii exista?

14-Mai-2013
4539
Vom analiza mai jos cazul unei societati cu trei asociati (persoane fizice nerezidente) care doreste sa acorde unuia dintre acestia un comision de intermediere in vanzari (% din total vanzari).

Vom stabili sub ce forma poate fi acordat acest comision (inclusiv obligatiile fiscale), avand in vedere ca asociatul nu doreste sa se angajeze in Romania si nu are in tara straina membra UE nicio firma care sa emita factura.

Vom stabili cum procedam si in cazul in care comisionul ar fi primit de o persoana fizica romana.

Solutia consultantului:

Din informatiile furnizate intelegem ca asociatul respectiv urmeaza sa primeasca un comision pentru servicii de intermediere prestate societatii din Romania.


In masura in care aceasta este o activitate ocazionala, atunci consideram ca se poate incheia un contract de comision care sa fie impozitat ca si venituri din alte surse (ca si o conventie civila).

Astfel, daca beneficiarul veniturilor este asociatul persoana fizica nerezidenta atunci potrivit prevederilor art. 116 din Codul fiscal, impozitul cu retinere la sursa este de 16%.

Daca insa asociatul aduce un certificat de rezidenta fiscala din Austria atunci potrivit prevederilor Conventiei de evitare a dublei impuneri dintre Austria si Romania art. 14 societatea romana nu va mai avea obligatia de a retine impozit in Romania, venitul fiind impozabil in Austria. Cu toate acestea, trebuie sa aveti in vedere ca daca asociatul respectiv detine o baza fixa in Romania (un sediu permanent), atunci acest venit se impoziteaza in Romania cu 16% indiferent daca asociatul aduce certificat de rezidenta sau nu.
 
Totodata, in masura in care persoana respectiva detine o baza fixa in Romania face si obiectul platii contributiilor sociale in Romania.

In masura in care beneficiarul venitului este o persoana fizica romana, atunci aceasta de asemenea face obiectului unui impozit cu retinere la sursa de 16%.

In plus in acest caz se retine si contribuatia la fondul de asigurari sociale de sanatate (5,5%) si contributia de asigurari sociale (in masura in care persoana fizica respectiva nu este deja asigurata in sistemul de pensii prin contract de munca la o alta societate sau sub o alta forma).

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016