Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Procedura de asigurare a persoanelor fizice care nu inregistreaza venituri in sistemul public de asigurari de sanatate (ANAF)

14-Mai-2019
6139

Persoanele fizice care nu inregistreaza venituri, dar care vor sa fie asigurate in sistemul de asigurari sociale de sanatate, au posibilitatea sa isi plateasca singuri asigurare de sanatate prin depunerea online a Declaratiei Unice, reaminteste Directia Generala Regionala a Finantelor Publice (DGRFP) Ploiesti.

“Contribuabilii persoane fizice fara venituri se pot asigura in sistemul de asigurari sociale de sanatate prin depunerea online a declaratiei unice prin intermediul Spatiului Privat Virtual de pe site-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala”, anunta sursa citata, intr-un comunicat de presa. 

Incepand cu data depunerii declaratiei, persoanele fizice fare venituri dobandesc calitatea de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate si au dreptul Ia pachetul de baza. Calitatea de asigurat inceteaza dupa 12 luni de la data depunerii declaratiei. 

Pentru persoanele fizice fara venituri, contributia de asigurari sociale de sanatate datorata pentru 12 luni se calculeaza la o baza de calcul egala cu 6 salarii minime brute pe tara. DGRF Ploieste arata ca, in aceasta situatie, contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de catre persoanele fizice fara venituri este in cuantum de 1248 lei si trebuie achitata pana la data de 15 martie 2020. 

“Rugam contribuabilii persoane fizice fara venituri sa depuna in timp util Declaratia Unica, pentru a nu ajunge in situatia in care sa aiba nevoie de asigurare sociala de sanatate si sa nu fie asigurati, respectiv persoanele care se interneaza in spital, deoarece, subliniem inca o data, persoanele fara venituri sunt asigurate Ia sanatate de la data depunerii declaratiei unice, iar pentru perioada de la internare si pana la data depunerii declaratiei unice vor plati cheltuielile cu spitalizarea”, atrage atentia sursa citata. 

Pentru a verifica situatia platii contributiilor pentru sanatate, contribuabilii nu mai trebuie sa se deplaseze la sediile ANAF, ci trebuie sa se adreseze direct Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS).

“Pentru actualizarea bazelor de date a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) cu situatia platii contributiilor pentru sanatate, contribuabilii trebuie sa se adreseze direct Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, fara a se mai deplasa la sediile ANAF pentru a solicita dovada depunerii «Declaratilor unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice» si a «Declaratiilor privind obligatiile de plata si contributiile sociale, impozitul pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate»”, se arata intr-un comunicat remis, in luna martie, de MFP. 

De asemenea, la inceputul lunii mai, Ministerul Finantelor Publice anunta ca transmite zilnic catre CNAS situatia actualizata a contributiilor pentru sanatate achitate. 

Sursa: DGRFP Ploiesti

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • SANCTIUNI pentru neconformarea cu E-Factura in B2C de la 1 iulie 2025

    • De la 1 iulie 2025, firmele care nu transmit facturile catre persoane fizice in sistemul RO e-Factura risca amenzi usturatoare. Extinderea obligativitatii e-Facturii si in relatia B2C aduce noi responsabilitati pentru toti operatorii economici, indiferent de metoda de plata folosita de client. In acest articol, explicam cine este vizat, ce reglementari trebuie respectate si care sunt sanctiunile prevazute de lege.» citeste mai departe aici

  • GHID e-Transport 2025: Termene, Obligatii si Sanctiuni

    • Autoritatile fiscale au revizuit recent ghidul oficial privind utilizarea sistemului RO e-Transport, pentru a reflecta modificarile legislative din 2024–2025 si pentru a alinia platforma la noua sa structura. In prezent, sistemul este impartit clar in doua directii: transporturile nationale de bunuri cu risc fiscal ridicat si transporturile internationale, indiferent daca implica sau nu astfel de bunuri. In continuarea articolului vom vedea ce transporturi trebuie declarate,...» citeste mai departe aici

  • Impozit dividende. Ce cota aplici daca platesti dividende in 2025

    • Daca intentionezi sa platesti dividende in 2025, este important sa cunosti cota actuala de impozitare si obligatiile fiscale aferente. In prezent, impozitul pe dividende este de 10%, iar retinerea si virarea acestuia la bugetul de stat intra in sarcina platitorului. In continuare, explicam cine datoreaza acest impozit, cand se plateste si in ce situatii se pot aplica exceptii.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016