Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Reglementari legale si precizari privind deducerea TVA

25-Ian-2011
5180
Intrebare:

Reglementari legale si precizari privind deducerea TVA aferente valorii reziduale pentru autoturisme si autoutilitare cumparate in leasing.


Raspuns:


In primul rand, trebuie sa aveti in vedere faptul ca pentru autoutilitare, indiferent de faptul ca sunt achizitionate in regim normal sau in regim de leasing financiar nu se aplica prevederile referitoare la limtarea dreptului de deducere chiar daca au o capacitate de pana la 3.500 kg. si pana la 9 locuri pe scaune pentru pasageri.


In al doilea rand, trebuie sa aveti in vedere faptul ca in cadrul unui contract de leasing in curs de derulare, firma dvs. are dreptul sa deduca suma TVA aferenta ratelor de leasing facturate lunar de catre locator (inclusiv celelalte componente ale contractului de leasing). Pentru autoturismele preluate in leasing financiar nu se limiteaza dreptul de deducere aferenta ratelor de leasing deoarece se considera ca firma dvs. nu achizitioneaza vehiculul, ci doar il utilizeaza pe o perioada determinata.

In calitate de utilizator, firma dvs. are calitatea de beneficiar al unui serviciu furnizat de proprietarul vehiculului. In cadrul unui contract de leasing, pentru intreaga perioada de derulare a contractului de leasing, utilizatorul nu are calitatea de cumparator, ci aceea de utilizator. Acest drept de deducere a TVA se limiteaza doar in cazul sumei TVA aferenta valorii reziduale facturate la inchiderea contractului.


Prin formularea optiunii de achizitie a autoturismului si inchiderea contractului de leasing, firma pe care o reprezentati pierde calitatea de beneficiar al unui serviciu de utilizare a bunului pus la dispozitie de catre locator si dob?ndeste calitatea de cumparator al acelui bun.


D.p.d.v. al TVA, in cadrul unui contract de leasing este importanta si perioada de derulare a con-tractului. Astfel, in situatia in care contractul de leasing se deruleaza pentru o perioada mai scurta de 12 luni, trebuie limitata la deducere si suma TVA pentru care s-a exercitat dreptul de deducere aferenta ra-telor de leasing pe parcursul celor 11 luni de derulare a contractului. In acest context, d.p.d.v. al TVA, contractul de leasing este reconsiderat drept un contract de achizitie bunuri cu plata in rate.


Acesta este un motiv pentru care suma TVA aferenta achizitiei autoturismului se limiteaza la deducere in conditiile in care autoturismul a fost utilizat in regim de leasing pentru o perioada mai scurta de 12 luni.


Motivul pentru care se reconsidera natura contractului din contract de leasing financiar in contract de achizitie bunuri cu plata in rate rezulta din faptul ca respectivul contract la care faceti referire nu respecta definitia unui contract de leasing asa cum este reglementata prin Codul fiscal, titlul I capitolul 3 articolul 7 conform caruia contractul de leasing financiar este contractul de leasing care indeplineste cel putin una dintre urmatoarele conditii:


1. riscurile si beneficiile dreptului de proprietate asupra bunului care face obiectul leasingului sunt transferate utilizatorului la momentul la care contractul de leasing produce efecte;


2. contractul prevede in mod expres transferul dreptului de proprietate asupra bunului care face obiectul leasingului catre utilizator la momentul expirarii contractului;


3. utilizatorul are optiunea de a cumpara bunul la momentul expirarii contractului, iar valoarea reziduala exprimata in procente este mai mica sau egala cu diferenta dintre durata normala de functionare maxima si durata contractului de leasing, raportata la durata normala de functionare maxima, exprimata in procente;


4. perioada de leasing depaseste 80% din durata normala de functionare maxima a bunului care face obiectul leasingului;


5. valoarea totala a ratelor de leasing, mai putin cheltuielile accesorii, este mai mare sau egala cu valoarea de intrare a bunului;


Desi se limiteaza dreptul de deducere a TVA inscrisa in facturile emise de locator, in calitate de utilizator al bunului (locatar) aveti obligatia sa raportati lunar sau trimestrial operatiunea inscrisa in fie-care factura primita de la locator prin decontul de TVA cod 300 si formularul ?Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national?, cod 394 reglementat prin O.M.F.P. nr. 702 din 14 mai 2007.


Detalii suficiente privind limitarea dreptului de deducere a TVA aferenta autoturismelor si a com-bustibilului consumat se regasesc in lucrarea Consilier TVA de la pagina D15/015.1 la pagina D15/015.59. Materialele din lucrarea Consilier TVA au fost intocmite cu respectarea prevederilor cuprin-se in urmatoarelor acte normative si instructiunil elaborate de catre M.F.P.:

  • O.U.G. nr. 34 din 11 aprilie 2009 cu privire la rectificarea bugetara pe anul 2009 si regle-mentarea unor masuri financiar-fiscale;

  •  Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, art. 145^1 denumit ?Limitari speciale ale drep-tului de deducere?;

  • H.G. nr. 44/2004 privind normele de aplicare ale art. 145^1, punctul 45^1;

  • Circulara M.F.P. nr. 341061/15.05.2009;

  • Ghid practic privind reflectarea in contabilitate a unor operatiuni economice emis in data de 25.06.2009.

Desi initial aplicarea acestor prevederi a fost reglementata doar pentru perioada 01.05.2009 ? 31.12.2010, termenul de aplicare a acestor prevederi a fost prelungit pentru inca un an de zile, pana la da-ta de 31.12.2011. Prelungirea acestui termen s-a efectuat prin O.U.G. nr. 117 din 23 decembrie 2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale publicata in M.Of. nr. 891 din 30 decembrie 2010, punctul 72 prin care se stabileste ca ar-ticolul 145^1, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins: "(4) Prevederile prezentului articol se aplica p?na la data de 31 decembrie 2011 inclusiv".

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Reglementari legale si precizari privind deducerea TVA":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016