Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Aplicarea Legii perisabilitatilor in cazul unor produse defectate la transport

30-Apr-2010
3935


Intrebare:
Un SRL a achizitionat niste seminee, dar in timpul transportului unul s-a spart. Cum se procedeaza, se aplica legea perisabilitatilor, sa mai colecteaza TVA si ce documente trebuie intocmite si care sunt inregistrarile contabile?

Solutie oferita de Serviciul de Consultana al Consilier TVA
Beneficiaza si tu de vocucherul de reducere pentru consultanta personalizata
detalii aici
 

Responsabil pentru aceasta paguba care a avut loc pe timpul transportului este firma care a efectu-at transportul bunurilor sau furnizorul care nu a ambalat produsele in mod corespunzator. Pentru aceste produse nu sunt aplicabile prevederile H.G. nr. 831/1997 din 27 mai 2004 pentru aprobarea Normelor pri-vind limitele admisibile de perisabilitate la marfuri in procesul de comercializare.

Starea produsului livrat de catre furnizor, dar care nu mai poate intra in circuitul economic la cum-parator, trebuie constatata de catre comisia de receptie a bunurilor prin nota de receptie si constatare de diferente care se intocmeste in trei exemplare.

In situatia in care valoarea bunurilor in cauza, inclusiv TVA aferenta nu mai poate fi recuperata de la transportator sau de la furnizor, urmeaza a fi suportata de catre firma dvs. pe cheltuieli nedeductibile d.p.d.v. fiscal la determinarea profitului impozabil.

Inregistrarea contabila a bunurilor primite se poate efectua in baza urmatoarelor formule contabile prezentate asupra unui caz ipotetic prin care sunt achizitionate 10 seminee, la un pret de 180 lei, exclusiv TVA:

? receptia bunurilor in baza facturii primite de la furnizor, in valoare totala de 2.142 lei, din care baza de impozitare 1.800 lei si 342 lei TVA :

371 = % 2.142
?Marfuri? 401 1.800
?Furnizori?
4426 342
?TVA deductibila?

? inregistrarea pe cheltuieli nedeductibile a contravalorii unui semineu spart in baza exemplarului 3 al notei de receptie ca document justificativ:

658 = 371 180
?Alte cheltuieli de exploatare? ?Marfuri?

(analitic distinct)

? concomitent, ajustarea dreptului de deducere aferenta bunului care nu mai poate fi utilizat:

658 = 4426 34,20
?Alte cheltuieli de exploatare? ?TVA deductibila?
(analitic distinct)

Ajustarea TVA deduse se efectueaza in baza prevederilor articolului 148 litera c) conform caruia persoana impozabila isi pierde dreptul de deducere a taxei pentru bunurile mobile nelivrate si a punctului 53 alineatul (1) din normele de aplicare conform caruia ajustarea taxei deductibile se efectueaza numai in situatia in care nu are loc o livrare catre sine reglementata prin art. 128 alin. (4) sau art. 129 alin. (4) din Codul fiscal. In acest caz, prin ajustare se anuleaza dreptul de deducere exercitat initial.

In concluzie, pentru astfel de situatii nu se colecteaza TVA, dar se diminueaza suma TVA deduc-tibila (342 lei ? 34, 20 = 307,80 lei) inscrisa in factura furnizorului (342 lei).

Daca bunurile sunt achizi-tionate de la un partener situat pe teritoriul Romaniei, prin declaratia cod 394 se raporteaza intreaga suma inscrisa in factura emisa de catre furnizor, fara a tine cont de faptul ca pe parcursul transportului au avut loc distrugerea partiala a bunurilor. La fel se procedeaza si in cazul unei achizitii intracomunitare de bu-nuri cand se raporteaza prin declaratia cod 390 intreaga cantitate expediata de catre furnizor.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Bon fiscal emis eronat. Cum se poate face corectia contabila

    • Bonul fiscal este un document important in desfasurarea activitatii unei firme, fiindca include informatii referitoare la toate tranzactiile efectuate de aceasta, precum livrari de bunuri sau prestari de servicii, si este emis de casele de marcat fiscale electronice. Tocmai de aceea este necesar ca acestea sa fie corecte atunci cand sunt oferite clientilor de catre comercianti. Insa cum putem proceda in cazul in care o firma a emis un bon fiscal eronat? Cum se poate face corectia contabila?...» citeste mai departe aici

  • Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la persoanele fizice in luna august

    • Persoanele fizice, la fel ca cele juridice, au obligatii fiscale catre stat precum plata unor impozite, taxe sau contributii catre buget. In caz contrar, in urma controalelor ANAF, s-a putea sa fie amendate sau sa sufere alte consecinte fiscale. In acest articol vom vedea ce nereguli au descoperit inspectorii ANAF in urma controalelor la persoanele fizice din luna august 2024, asa cum apare in documentul publicat de institutie pe site-ul oficial. Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la...» citeste mai departe aici

  • RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem

    • Referitor la prevederile OUG nr. 120/2021 privind administrarea sistemului national RO-e Factura si cele ale Codului Fiscal (Legea nr. 227/2015), Oficiul National al Registrului Comertului va aduce la cunostinta urmatoarele aspecte: RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), prin activitatea sa de baza desfasurata ca autoritate publica, emite facturi fara TVA pentru serviciile specifice...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016