Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Schema deducerii si exigibilitatii TVA de la 1 ianuarie 2013

23-Nov-2012
8943

Prin cele ce urmeaza, va prezentam atat schema deducerii si exigibilitatii TVA de la 1 ianuarie 2013, precum si dispozitiile cu privire la operatiunile pentru care nu se aplica sistemul TVA la incasare.


Operatiuni pentru care nu se aplica sistemul TVA la incasare, pentru care exigibilitatea TVA intervine potrivit regulilor generale (pe facturile emise nu se face mentiunea "TVA la incasare")

Persoanele impozabile care sunt in sistemul TVA la incasare NU aplica acest sistem pentru urmatoarele operatiuni care intra sub incidenta regulilor generale privind exigibilitatea TVA (prevazute la art. 134^1, art. 134^2 , art. 134^3):

a) livrari de bunuri/prestari de servicii pentru care beneficiarul este persoana obligata la plata taxei conform art. 150 alin. (2) - (6), art. 152^3 alin. (10) sau art. 160;
b) livrari de bunuri/prestari de servicii care sunt scutite de TVA (art. 141, art. 143, art. 144, art. 144^1 );



c) operatiuni supuse regimurilor speciale prevazute la art. 152^1 - 152^3 (serviciul unic prestat de agentiile de turism, bunuri second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati, aurul de investitii)

d) livrari de bunuri/prestari de servicii a caror contravaloare este incasata, partial sau total, cu numerar de la beneficiari persoane juridice, persoane fizice inregistrate in scopuri de TVA, persoane fizice autorizate, liber profesionisti si asocieri fara personalitate juridica;

e) livrari de bunuri/prestari de servicii pentru care beneficiarul este o persoana afiliata furnizorului/prestatorului potrivit art. 7 alin. (1) pct. 21.
[art. 134^2 alin. (6) Cod fiscal]

Obligatii privind achizitiile de bunuri/servicii efectuate:

- se deduce TVA-ul din facturile de achizitii de bunuri si servicii destinate operatiunilor prevazute la art. 145 alin. (2) numai in momentul in care isi vor plati furnizorii (indiferent daca furnizorii sunt sau nu in sistemul TVA la incasare), prin declararea acestuia ca TVA deductibil in decontul de TVA aferent perioadei fiscale in care fac plata partiala sau totala a facturii de achizitie (indiferent de destinatia achizitiilor: pentru operatiuni pentru care se aplica sau nu sistemul tva la incasare).
[art. 145 alin. (1^2), art. 156^2 Cod fiscal]

Chiar daca nu au efectuat plata furnizorilor vor putea sa deduca TVA-ul inscris in facturile de achizitii pentru urmatoarele:
- de achizitii intracomunitare de bunuri si servicii;
- pentru importuri sau situatii in care bunurile ies din regimurile vamale prevazute la art. 144 lit. a) si d);
- de achizitii in cadrul unei operatiuni triunghiulare cand este beneficiarul livrarii ulterioare;
- de achizitii de bunuri pentru care se aplica taxare inversa potrivit prevederilor art. 160;
- de achizitiile de gaze naturale sau energie electrica in conditiile prevazute la art. 132 alin. (1) lit. e) sau f);
- de achizitii de bunuri si servicii care au locul taxarii cu TVA in Romania de la persoane impozabile nestabilite si neinregistrate in scopuri de TVA in Romania;
- de achizitii de aur de investitii efectuate de beneficiarul care si-a exercitat optiune de
taxare catre cumparator.
[art. 145 alin. (1^2) teza a 2-a Cod fiscal]

ATENTIE!!!

Cumparatorii/beneficiarii care nu aplica sistemul TVA la incasare si achizitioneaza bunuri si servicii de la persoane care aplica sistemul TVA la incasare vor putea sa deduca TVA-ul din facturile de achizitii de bunuri si servicii destinate operatiunilor prevazute la art. 145 alin. (2) numai in momentul in care isi vor plati furnizorii/prestatorii, prin declararea acestuia ca TVA deductibil in decontul de TVA aferent perioadei fiscale in care fac plata partiala sau totala a facturii de achizitie.
[art. 145 alin. (11) Cod fiscal]

Sistemul TVA la incasare se aplica numai pentru operatiuni pentru care locul livrarii, conform prevederilor art. 132, sau locul prestarii, conform prevederilor art. 133, se considera a fi in Romania.
[art. 134^2 alin. (6) teza a 2-a Cod fiscal]

Sistemul de TVA la incasare nu se aplica de persoanele impozabile care fac parte dintr-un grup fiscal unic conform prevederilor art. 127 alin. (8).
[art. 134^2 alin. (6) prima teza Cod fiscal]


SCHEMA DEDUCERII/EXIGIBILITATII TVA, INCEPAND CU 1 IANUARIE 2013




Sursa: DGFP Valcea

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Bon fiscal emis eronat. Cum se poate face corectia contabila

    • Bonul fiscal este un document important in desfasurarea activitatii unei firme, fiindca include informatii referitoare la toate tranzactiile efectuate de aceasta, precum livrari de bunuri sau prestari de servicii, si este emis de casele de marcat fiscale electronice. Tocmai de aceea este necesar ca acestea sa fie corecte atunci cand sunt oferite clientilor de catre comercianti. Insa cum putem proceda in cazul in care o firma a emis un bon fiscal eronat? Cum se poate face corectia contabila?...» citeste mai departe aici

  • Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la persoanele fizice in luna august

    • Persoanele fizice, la fel ca cele juridice, au obligatii fiscale catre stat precum plata unor impozite, taxe sau contributii catre buget. In caz contrar, in urma controalelor ANAF, s-a putea sa fie amendate sau sa sufere alte consecinte fiscale. In acest articol vom vedea ce nereguli au descoperit inspectorii ANAF in urma controalelor la persoanele fizice din luna august 2024, asa cum apare in documentul publicat de institutie pe site-ul oficial. Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la...» citeste mai departe aici

  • RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem

    • Referitor la prevederile OUG nr. 120/2021 privind administrarea sistemului national RO-e Factura si cele ale Codului Fiscal (Legea nr. 227/2015), Oficiul National al Registrului Comertului va aduce la cunostinta urmatoarele aspecte: RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), prin activitatea sa de baza desfasurata ca autoritate publica, emite facturi fara TVA pentru serviciile specifice...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016