Se schimba modul de calcul pentru rata dobanzii de referinta
Rata dobanzii de referinta va fi calculata dupa o noua metodologie, din cauza ca cea actuala nu permite mereu BNR sa ia masurile adecvate de interventie pentru ajustarea lichiditatii in sectorul bancar, conform unui proiect de ordonanta publicat pe site-ul Ministerului Finantelor.
In noua varianta, calculul ratei dobanzii de referinta va permite BNR sa isi adapteze activitatea unor schimbari imprevizibile pe piata monetara.
?Caracterul de urgenta legat de promovarea acestei initiative legislative este impus de faptul ca, in prezent, actuala metodologie de calcul a ratei dobanzii de referinta nu permite intotdeauna Bancii Nationale a Romaniei ca, pe baza conditiilor reale manifestate pe piata monetara interbancara, sa adopte masuri adecvate de interventie in scopul reglarii lichiditatii la nivelul sistemului bancar, fapt ce poate conduce la interpretarea, in mod eronat, de catre participantii de pe piata a semnalelor venite din partea bancii centrale in ceea ce priveste indeplinirea obiectivelor sale de politica monetara?, potrivit proiectului de ordonanta.
BNR este obligata astfel sa realizeze operatiuni doar pentru crearea premiselor necesare calculului dobanzii de referinta.
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a analizat si aprobat, in sedinta sa din 31 martie 2011, propuneri pentru actualizarea cadrului legislativ referitor la dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, aceasta urmand sa permita bancii centrale calcularea ratei dobanzii de referinta prin reglementari proprii, in functie de evolutiile pietei, fara sa fie afectate cerintele actuale de publicare ale ratei dobanzii de referinta pentru fiecare luna.
Metodologia de calcul a ratei de referinta nu va mai fi mentionata in cadrul Ordonantei Guvernului nr.9/2000. Aceasta reglementare va face referire si la situatia in care pe fondul existentei unui echilibru al nivelului lichiditatii in cadrul sistemului bancar, banca centrala nu va mai fi nevoita sa efectueze operatiuni pe piata monetara numai pentru a asigura elementele ce stau la baza calculului ratei dobanzii de referinta.
Initierea unor operatiuni de politica monetara justificate numai de efectuarea calculului ratei dobanzii de referinta determina realizarea anumitor cheltuieli legate de acestea, cu impact semnificativ asupra rezultatelor financiare ale Bancii Nationale a Romaniei.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Regimul de deducere al cheltuielilor auto in baza unui contract de comodat
Intrebare: O societate comerciala platitoare de impozit pe profit utilizeaza pe baza unui contract de comodat de 9 autovehicule, proprietatea asociatului unic. In contractul de comodat se specifica ca toate cheltuielile privind intretinerea si reparatia autovehiculelor, inclusiv politele de asigurare, cad in sarcina societatii comerciale. Avand in vedere ca politele de asigurare (RCA, Casco) sunt eliberate pe numele proprietarului, aceste pot fi considerate, pentru societatea comerciala, cheltuieli...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Suspendare contract de munca salariat
Intrebare: O SRL platitoare de impozit micro are contract de mandat pe administrator. Administratorul care are contractul de mandat este angajat in alta parte cu un contract de munca pe 8 ore. In timpul anului, angajatul (administratorul meu care are contractul de mandat la SRL) a luat urmatoarele concedii medicale: 13-15.02.2023; 27-30.06.2023; 18-18.08.2023 si 23.10.2023. Aceste concedii medicale nu le-a prezentat la firma unde are contractul de mandat, am aflat de ele doar acum. Ce solutie este cel mai...
vezi AICI raspunsul specialistilor << E-factura in cazul facturarii catre asociatii de proprietari
Intrebare: O SRL microintreprindere neplatitoare de tva factureaza doar catre asociatii de proprietari (care au cod fiscal), dar si catre asociatii de locatari (care nu au cod fiscal) prestari servicii pe baza de abonament. Va rugam sa ne spuneti daca: 1. SRL neplatitoare de tva trebuie sa transmita facturile emise catre asociatiile de proprietari (care au cod in sistemul RO e-Factura 2. SRL neplatitoare de tva trebuie sa transmita facturile emise catre asociatiile de locatari (care nu au cod fiscal) in...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Cabinet de avocatura. Inregistrare in scopuri de TVA. Vanzare imobil
Intrebare: O PFA avocat functioneaza ca si cabinet de avocatura. A achizitionat in 2002 de la o persoana fizica un apartament. La achizitie nu s-a dedus tva. Apartamentul a fost inregistrat pe cabinet, fiind folosit ca si sediu. Lunar s-a inregistrat amortizare. Acum se vinde apartamentul catre persoana fizica titularul PFA-ului. Factura s-a intocmit fara tva si fiind persoana afiliata pretul de vanzare a fost pretul pietei stabilit de catre un expert prin raport de expertiza. Acest venit din vanzarea...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Tratament fiscal venituri din actiuni ocazionale in cazul unei ONG
Intrebare: O ONG fara scop patrimonial are ca obiect intrajutorare umana prin sprijinirea finantarii de servicii medicale acordate persoanelor care au nevoie de asistenta sociala. ONG poate desfasura si activitati economice directe, daca acestea au caracter accesoriu in legatura cu scopul principal? In acest scop veniturile principale obtinute sunt din sponsorizari, donatii si redirectionari din impozitul de 3.5 (D230). Pe langa aceste venituri, ONG organizeaza ocazional si diferite evenimente caritabile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Arhivare
Intrebare: Anul acesta in ianuarie a fost modificata Legea 36 privind pastrarea documentelor financiar contabile. Aceasta se aplica incepand cu documentele anului 2023 sau se aplica si pentru documentele anilor precedenti, de exemplu ultimul an pe care am fi obligati sa il pastram este 2018?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –