Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Nou proiect privind creditele pentru IMM-uri

28-Nov-2013
3506
Va informam ca afost publicat Proiectul de Hotarare pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.92/2013 privind aprobarea Programului de garantare a creditelor pentru intreprinderi mici si mijlocii.

Redam mai jos schimbarile preconizate si cuprinse in Nota de fundamentare aferenta propunerii legislative:

Oferta curenta de produse de creditare oferite IMM –urilor de catre institutiile de credit este diversificata, atat din perspectiva ratelor de referinta utilizate, cat si din perspectiva intervalelor marjelor de dobanda aplicabile acestora. in aceste conditii si tinand cont de rata de default si rata creditelor neperformante, in crestere pentru sectorul IMM, accesul IMM-urilor la creditare poate fi impulsionat si prin stabilirea unei marje maxime percepute de institutiile de credit peste rata dobanzii de referinta.

Astfel, limita maxima a fost stabilita la nivelul ROBOR 3M + 3,5% marja/an, marja care include și nivelul total al comisioanelor percepute de catre finantator in toate etapele creditarii. Marja nu include prima de garantare, si taxele aferente operatiunilor conexe activitatii de finantare (ex: taxe notariale, costurile legate de evaluare si inregistrarea garantiilor etc.). Prin stabilirea acestei marje maxime se are in vedere limitarea costurilor finantarii.

 Ministerul Finantelor Publice este autorizat sa mandateze Fondul National de Garantare a

Creditelor pentru intreprinderile Mici si Mijlocii S.A.- IFN (F.N.G.C.I.M.M.), in vederea emiterii de garantii in numele si in contul statului, in favoarea institutiilor de credit, care urmeaza sa acorde credite I.M.M.-urilor definite potrivit Legii nr. 346/2004 cu modificarile si completarile ulterioare, eligibile in cadrul Programului.


Beneficiarul trebuie sa prezinte finantatorului garantii colaterale care, impreuna cu garantia de stat acordata prin prezentul program, acopera in proportie de cel putin 100% valoarea finantarii.

Caracteristicile Programului precum si nevoia stringenta de a inlesni accesarea creditelor in cadrul acestuia de catre un numar cat mai mare de beneficiari, conduc la necesitatea ca evaluarea mecanismului de garantii sa se faca fara folosirea ratingurilor individuale pentru fiecare beneficiar care solicita garantie din partea statului si, in consecinta, sa se utilizeze o prima anuala unica de garantare in cadrul mecanismului. Prima de garantare este constituita din comisionul de risc cuvenit M.F.P. si din comisionul de administrare cuvenit FNGCIMM, iar valoarea acesteia se obtine prin aplicarea procentului primei anuale unice de garantare la valoarea garantiei solicitate. Aceasta prima platita de IMM trebuie sa acopere atat riscurile obisnuite, ce rezulta din acordarea garantiilor, costurile administrative ale garantarii, cat si finantarea anuala a capitalului.

Mecanismul de garantare in baza caruia Ministerul Finantelor Publice este autorizat sa mandateze Fondul National de Garantare a Creditelor pentru intreprinderile Mici si Mijlocii S.A.- IFN (F.N.G.C.I.M.M.) stabileste criteriile si etapele urmate in vederea emiterii de garantii in numele si in contul statului, in favoarea institutiilor de credit, care urmeaza sa acorde credite I.M.M.-urilor definite la art.2 din Legea nr. 346/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, eligibile in cadrul Programului. De asemenea, mecanismul de garantare trebuie sa respecte pct. 3.5. din Comunicarea Comisiei Europene privind ajutorul de stat sub forma garantiilor, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 155 din 20 iunie 2008, seria C.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016