
Raportul Special
realizat de specialisti
Societate cu activitatea suspendata. Rambursarea TVA. Procedura
de Irina Dumitrescu
Intrebare: In situatia in care un SRL are TVA de recuperat si isi intrerupe activitatea, care este termenul limita pentru rambursarea TVA?
Care sunt pasii de urmat pentru recuperarea TVA?
Cartea Verde a Contabilitatii Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Acest articol este preluat din Portal Contabilitate.ro
Singurul loc unde toate intrebarile isi gasesc raspuns.
Portal Codul Fiscal
Portal Codul Fiscal
Portal Codul Fiscal
Portal Codul Fiscal
Portal Codul Fiscal
Convinge-te CLICK AICI
Raspuns:
Potrivit art. 153 alin. (9) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, organele fiscale competente pot anula din oficiu inregistrarea unei persoane in scopuri de TVA, conform acestui articol, in cazul persoanelor impozabile care figureaza in lista contribuabililor declarati inactivi potrivit art. 11, precum si a persoanelor impozabile in inactivitate temporara, inscrisa in registrul comertului, potrivit legii. Procedura de scoatere din evidenta este stabilita prin normele procedurale in vigoare. Dupa anularea inregistrarii in scopuri de TVA persoanele impozabile pot solicita inregistrarea in scopuri de TVA numai daca inceteaza situatia care a condus la scoaterea din evidenta.
In CAPITOLUL III ? ?Anularea, din oficiu, a inregistrarii in scopuri de TVA? SECTIUNEA 1 din Procedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA, aprobata prin OANAF 1786/2010 este prevazut ca data anularii, din oficiu, a inregistrarii in scopuri de TVA, potrivit dispozitiilor art. 153 alin. (9) teza a doua din Codul fiscal, este data de intai a lunii urmatoare celei in care a fost declarata starea de inactivitate temporara, inscrisa in registrul comertului. Cu aceeasi data se anuleaza si certificatul de inregistrare in scopuri de TVA.
Asadar, pentru persoanele aflate in inactivitate temporara inscrisa la Registrul Comertului, organele fiscale anuleaza, potrivit art. 153 alin. (9) si a prevederilor OANAF 1786/2010, inregistrarea in scopuri de TVA a acestora.
Procedura rambursarii TVA este reglementata prin art. 1473 din legea mentionata, intitulat ?Rambursarile de taxa catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 153?.
Potrivit acestuia:
?(1) In situatia in care taxa aferenta achizitiilor efectuate de o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, conform art. 153, care este deductibila intr-o perioada fiscala, este mai mare decat taxa colectata pentru operatiuni taxabile, rezulta un excedent in perioada de raportare, denumit in continuare suma negativa a taxei.
(2) Dupa determinarea taxei de plata sau a sumei negative a taxei pentru operatiunile din perioada fiscala de raportare, persoanele impozabile trebuie sa efectueze regularizarile prevazute in prezentul articol, prin decontul de taxa prevazut la art. 1562.
(3) Suma negativa a taxei, cumulata, se determina prin adaugarea la suma negativa a taxei, rezultata in perioada fiscala de raportare, a soldului sumei negative a taxei, reportat din decontul perioadei fiscale precedente, daca nu s-a solicitat a fi rambursat.
(4) Taxa de plata cumulata se determina in perioada fiscala de raportare prin adaugarea la taxa de plata din perioada fiscala de raportare a sumelor neachitate la bugetul de stat, pana la data depunerii decontului de taxa prevazut la art. 1562, din soldul taxei de plata al perioadei fiscale anterioare.
(5) Prin decontul de taxa prevazut la art. 1562, persoanele impozabile trebuie sa determine diferentele dintre sumele prevazute la alin. (2) si (3), care reprezinta regularizarile de taxa si stabilirea soldului taxei de plata sau a soldului sumei negative a taxei. Daca taxa de plata cumulata este mai mare decat suma negativa a taxei cumulata, rezulta un sold de taxa de plata in perioada fiscala de raportare. Daca suma negativa a taxei cumulata este mai mare decat taxa de plata cumulata, rezulta un sold al sumei negative a taxei in perioada fiscala de raportare.
(6) Persoanele impozabile, inregistrate conform art. 153, pot solicita rambursarea soldului sumei negative a taxei din perioada fiscala de raportare, prin bifarea casetei corespunzatoare din decontul de taxa din perioada fiscala de raportare, decontul fiind si cerere de rambursare, sau pot reporta soldul sumei negative in decontul perioadei fiscale urmatoare. Daca persoana impozabila solicita rambursarea soldului sumei negative, acesta nu se reporteaza in perioada fiscala urmatoare. Nu poate fi solicitata rambursarea soldului sumei negative a taxei din perioada fiscala de raportare, mai mic de 5.000 lei inclusiv, acesta fiind reportat obligatoriu in decontul perioadei fiscale urmatoare.?
Dupa suspendarea activitatii societatea poate solicita rambursarea soldului sumei negative a taxei din perioada fiscala de raportare prin bifarea casetei corespunzatoare din Formularul 300 ?Decont de TVA? in ultimul decont de TVA depus inainte de anularea inregistrarii in scopuri de TVA.
Atragem atentia ca prin acest decont va revine si obligatia de a ajusta TVA dedusa pentru bunurile de capital si activele corporale fixe, altele decat cele care sunt considerate bunuri de capital, potrivit prevederilor art. 148 si 149 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal.
Potrivit art. 1 al OANAF 1308/2009 privind unele masuri pentru solutionarea deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare, precum si pentru stingerea prin compensare sau restituire a sumelor reprezentand TVA aprobata prin decizia de rambursare, pentru solutionarea deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare se are in vedere principiul reglementat prin Metodologia de solutionare a deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare, aprobata prin OMEF 1.857/2007, potrivit caruia solicitarile de rambursare se solutioneaza, in ordinea cronologica a inregistrarii lor la organul fiscal, in termenul prevazut de lege.
Punctului 6 din Sectiunea A ? ?Depunerea si inregistrarea deconturilor de TVA? din metodologia mentionata stabileste ca solicitarile de rambursare se solutioneaza, in ordinea cronologica a inregistrarii lor la organul fiscal, in termen de maximum 45 de zile calendaristice de la data depunerii decontului cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare.
Astfel cum este prevazut la art. 2 al OANAF 1308/2009, in cazul in care, pentru obtinerea informatiilor suplimentare, organul fiscal competent cu solutionarea decontului cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare solicita altor organe fiscale efectuarea unui control incrucisat potrivit art. 97 din OG 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, organul fiscal competent pentru efectuarea acestui control transmite rezultatele controlului in termen de 45 de zile de la solicitare. Acest termen se poate prelungi, in cazuri justificate, cu 45 de zile de catre directia coordonatoare din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
Procedura de solutionare a solicitarilor de rambursare este redata in Capitolul II din Metodologia de solutionare a deconturilor cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare, aprobata prin OMFP 1857/2007
Potrivit acesteia, deconturile cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare se solutioneaza, in functie de gradul de risc fiscal pe care il prezinta fiecare persoana impozabila, astfel:
a) in cazul deconturilor de TVA cu risc fiscal mic - prin emiterea deciziei de rambursare a TVA;
b) in cazul deconturilor de TVA cu risc fiscal mediu - cu analiza documentara;
c) in cazul deconturilor de TVA cu risc fiscal mare - cu inspectie fiscala anticipata.
Dupa indeplinirea procedurilor organele fiscale vor stabili daca societatea are dreptul la restituirea sumelor solicitate, emitand in acest sens Decizia de rambursare a TVA sau Decizia de impunere privind obligatiile fiscale suplimentare stabilite de inspectia fiscala, dupa caz.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
Operatiuni posibile in perioada de suspendare a activitatii unei firmeMicrointreprindere si declaratia pe propria raspundere. Cum stabilim corect cota de impozitare?Anulare datorii fata de furnizori. Impozitarea veniturilor rezultateFirmele pot emite cereri de finantare nerambursabila. Ce conditii trebuie indeplinite?Senatul a adoptat! Activitatea PFA-urilor va fi recunoscuta ca vechime in munca si in specialitateUltimele articole
Microintreprinderi in 2024: Conditii pe care trebuie sa le indeplineasca firmele suspendate pentru a-si relua activitateaTrecere la impozit pe profit in 2023: Firmele care au avut ACTIVITATEA SUSPENDATA mai sunt obligate sa depuna D700?Activitatea PFA-urilor/II-urilor/IF-urilor ar putea fi recunoscuta drept vechime in munca. Ce conditii trebuie indepliniteAmenzi de pana la 10.000 de lei si suspendarea activitatii pentru firmele care NU respecta restrictiile starii de alertaConectarea caselor de marcat la ANAF este obligatorie si pentru firmele cu ACTIVITATEA SUSPENDATA? Ce spune legeaArticole similare
Se modifica Declaratia 394. Vom declara si jurnalul de vanzari si cumparari!RAMBURSAREA TVA importuri si achizitii. Ordinul 59 din 2014 aproba Procedura pentru acest anProcedura rambursarii TVA pentru persoane impozabile stabilite in afara Comunitatii EuropeneRevista Romana de TVA nr. 28, Iulie 2009 - pagina 2Prevederi explicate pentru procedura de solutionare a deconturilor negative de TVAUltimele articole
Luni, 30 septembrie 2024, termenul de depunere a 3 declaratii importanteCalendar ANAF. 4 declaratii importante cu scadenta pe 30 septembrie 2024Despre TVA pe intelesul tuturor - taxa pe valoare adaugata explicata pe scurtInspectorii ANAF au demarat un numar ridicat de controale pe teme de TVA, de la inceputul lui 2024. Cum sa eviti amenzileControale ANAF: Inspectorii antifrauda au dat amenzi de 1,55 milioane de lei in Dragonul RosuSfaturi de la experti
Intrebare: Doua societati fac un contract de asociere in participatiune: Societatea A, platitoare de TVA, cu impozit pe profit de 16% si cota de participare 40%, Societatea B, neplatitoare de TVA, care este si liderul asocierii cu 60%....
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
CAS platita pentru venituri din activitati independente de catre un pensionar
Intrebare: Un titular de PFA care a iesit la pensie in luna iunie 2023 trebuie sa declare si sa achite CAS doar pentru perioada pana la data emiterii deciziei de pensionare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA