
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate
Procedura de acordare a indemnizatiei de somaj tehnic va fi adaptata pentru acoperirea unor situatii aparute in cazul contractelor pe drepturi de autor, conform unui comunicat de presa transmis de Ministerul Muncii.
Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan, s-a intalnit marti, 16 noiembrie 2021, cu reprezentantii Asociatiei pentru Teatru, Film, Muzica si Dans – MUZE, pentru a discuta despre procedura de acordare a indemnizatiei de somaj in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2021 in ceea ce priveste contractele pe drepturi de autor.
”Guvernul a reintrodus ca forma de sprijin acordarea indemnizatiei de somaj, de 75% din salariul mediu brut, pentru angajatii si persoanele care realizeaza venituri din drepturi de autor si conexe si care sunt afectati de restrictiile impuse de pandemie. O organizatie neguvernamentala care reprezinta artistii ne-a atras atentia ca in cazul contractelor pe drepturi de autor exista situatii foarte diferite, specifice activitatii artistilor, si pentru ca nu sunt toate prevazute in formularul de cerere, exista riscul ca anumite persoane sa nu primeasca indemnizatia de somaj. Pentru a evita astfel de situatii, prin Ordin de ministru vom face clarificarile necesare in cel mai scurt timp.”, a declarat ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan.
Practic, in modelul actual de cerere pentru acordarea indemnizatiei, referirea la valabilitatea contractului pe drepturi de autor nu acopera toate situatiile existente in practica, iar procedura de acordare a indemnizatiei de somaj va fi adaptata pentru a le acoperi pe toate.
Reamintim ca prin OUG 111/2021, PFA-urile si alti profesionisti pot beneficia de Somaj Tehnic, in urma intreruperii totale sau partiale a activitatii. Indemnizatiile aferente au fost aprobate recent de Ministerul Muncii si pot fi regasite si pe platforma aici.gov.ro.
De somajul tehnic beneficiaza salariatii angajatorilor pe perioada intreruperii temporare a activitatii, total sau partial, in contextul cresterii incidentei raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2 si al masurilor pentru diminuarea impactului tipului de risc prevazute de hotararile Guvernului pentru prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei.
Pot beneficia de masura si salariatii angajatorilor a caror activitate a fost suspendata ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de directiile de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, cu exceptia salariatilor aflati in concediu medical si care primesc indemnizatia de asigurari sociale aferenta.
In situatia in care un angajat are incheiate mai multe contracte individuale de munca din care cel putin un contract este activ incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta si pana la 31 decembrie 2021, din care obtine venituri la nivelul indemnizatiei de somaj tehnic acesta nu beneficiaza de indemnizatia respectiva.
In situatia in care un angajat are incheiate mai multe contracte individuale de munca si toate sunt suspendate ( pe perioada intreruperii temporare a activitatii, total sau partial, in contextul cresterii incidentei raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2 si al masurilor pentru diminuarea impactului tipului de risc prevazute de hotararile Guvernului pentru prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei), acesta beneficiaza de indemnizatia de somaj tehnic aferenta contractului individual de munca cu drepturile salariale cele mai avantajoase.
In situatia in care bugetul angajatorului destinat platii cheltuielilor de personal permite, indemnizatia poate fi suplimentata de angajator.
a) institutii si autoritati publice, astfel cum sunt acestea definite prin Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si prin Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) angajatorii care la data solicitarii acordarii acestor sume se afla in faliment, dizolvare, lichidare sau care au activitatile suspendate sau asupra carora sunt impuse restrictii din alte motive decat cele generate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2
Indemnizatia se calculeaza pentru numarul de zile in care activitatea a fost suspendata, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2021.
Indemnizatia de Somaj Tehnic este supusa impozitarii si platii contributiilor sociale obligatorii, conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate
Intrebare: Care sunt inregistrarile contabile aferente unei vanzari de carburant la care se aplica prevederile OUG 106/2022: clientul plateste mai putin cu 50 de bani cu TVA inclusa/litru, din care 25 de bani se suporta de la buget, iar 25...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O societate este platitoare de TVA lunar,. A efectuat o achizitie locala de pe platforma Emag a unui bun. Factura a fost intocmita de un furnizor inregistrat in Spania (fara cod de Romania), Electrostore S.L., cu cota de TVA din...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<