Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Impozitul pe venit in cazul unui autoturism utilizat in scop personal

19-Sep-2011
8491
Valabil la 20.09.2011

O societate a achizitionat o masina care este utilizata in mod exclusiv pentru activitatea de vanzare desfasurata de un agent de vanzari. Societatea trebuie sa intocmeasca si foaia de parcurs pentru sustinerea deductibiliatii. Va fi insa inscris in foaia de parcurs si numarul de kilometri parcursi de la domiciliu la serviciu? De asemenea, combustibilul alimentat in perioada weekend-ului in cazul in care este decontat salariatului, va fi considerat avantaj in natura pentru acesta, si se va impozita?

Din punct de vedere al impozitului pe venit, utilizarea unui vehicul de orice tip din patrimoniul afacerii, in scop personal, cu exceptia deplasarii pe distanta dus-intors de la domiciliu la locul de munca este considerata avantaj si asimilata salariilor in vederea impunerii, in conformitate cu prevederile art. 55 alin. (3) lit. a) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal.

Pct. 70 lit. a) din Titlul III al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal prevede ca la stabilirea venitului impozabil se au in vedere si avantajele primite de persoana fizica, cum ar fi folosirea vehiculelor de orice tip din patrimoniul afacerii, in scop personal.
Conform pct. 75 lit. a) si 76 lit. a) evaluarea folosintei cu titlu gratuit a vehiculului se face aplicandu-se un procent de 1,7% pentru fiecare luna, la valoarea de intrare a acestuia. In cazul in care vehiculul este inchiriat de la o terta persoana, avantajul este evaluat la nivelul chiriei. In cazul utilizarii in scop personal a bunurilor din patrimoniul afacerii cu folosinta mixta avantajul se determina proportional cu numarul de kilometri parcursi in interes personal din totalul kilometrilor.

Potrivit pct. 109 drepturile salariale acordate in natura, precum si avantajele acordate angajatilor se evalueaza conform pct. 74-76 si se impoziteaza in luna in care au fost primite. Documentele referitoare la calculul contravalorii veniturilor si avantajelor in natura primite de angajat se vor anexa la statul de plata.

Astfel cum prevede pct. 85 alin. (5) din normele mentionate, avantajele primite in bani si in natura si imputate salariatului in cauza nu se impoziteaza. Asadar, avantajul constand in utilizarea in scop personal a vehiculului, evaluat in conformitate cu cele mai sus mentionate, se include in veniturile din salarii si se impoziteaza conform prevederilor art. 57 din Codul fiscal, cu exceptia situatiei in care acesta este imputat salariatului.

Foaia de parcurs cuprinde numarul de kilometri parcursi pe fiecare ruta in parte (KM la plecare - KM la sosire = KM efecuati). Numarul de kilometri inscris in foaia de parcurs trebuie sa corespunda cu numarul de kilometri de la bordul autoturismului.

Astfel, in foaia de parcurs se consemneaza atat kilometri parcursi in interes de serviciu, inclusiv kilometri parcursi de la domiciliu la locul de desfasurare a activitati, cat si kilometri parcursi in interes personal. In vederea determinarii avantajului in natura, la stabilirea numarului de kilometri parcursi in interes personal nu se vor lua in considerare numarul de kilometri parcursi pe distanta dus-intors de la domiciliu la locul de munca, evidentiata in foaia de parcurs.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Studiu de caz: Impozitul pe venit in cazul unui autoturism utilizat in scop personal":
Rating:

Nota: 4.14 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Ce sunt cheltuielile sociale si ce trebuie sa stie companiile despre aceste tipuri de cheltuieli

    • Cheltuielile sociale ale unei companii constau in costurile sau investitiile care sunt directionate catre angajati sau catre comunitatea in cadrul careia compania isi desfasoara activitatea. Aceste costuri sau investitii sunt considerate beneficii intr-un cadru de responsabilitate sociala si au ca scop sprijinirea bunastarii angajatilor si contributia la o dezvoltare a conditiilor sociale. Cheltuielile sociale pot contribui la crearea unei imagini pozitive a companiei, la atragerea si mentinerea...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016