Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cand plateste un ONG impozit specific?

22-Aug-2017
1849

Avem, in cazul urmator, un ONG cu obiect de activitate invatamant prescolar acreditat cu program normal si prelungit.

1. Organizatia are autorizatie pentru codurile CAEN 8510 si 5629 de la DSP Bucuresti. Vom vedea daca intra sub incidenta Legii 170/2016 si daca va datora impozit specific ca orice unitate de alimentatie publica.

De asemenea, avand in vectorul fiscal impozit pe profit, stabilim daca va plati impozit specific in continuare pana la o eventuala modificare a legii. Totodata, in cazul in care nu mai prepara hrana pentru prescolari si incheie contract pentru servicii de catering, stabilim daca mai datoreaza impozit specific.

2. In al doilea rand, vom vedea daca sumele primite de organizatie ca finantare de baza de la bugetul de stat din cote defalcate de TVA pe baza costului standard per elev/prescolar sunt impozabile.


Potrivit prevederilor Legii 170/2016 impozitul specific este datorat de persoanele juridice romane care desfasoara activitati corespunzatoare codurilor CAEN: 5510 - "Hoteluri si alte facilitati de cazare similare", 5520 - "Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata", 5530 - "Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere", 5590 - "Alte servicii de cazare", 5610 - "Restaurante", 5621 - "Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente", 5629 - "Alte servicii de alimentatie n.c.a.", 5630 - "Baruri si alte activitati de servire a bauturilor".

Art. 3 din legea mentionata prevede ca sunt obligate la plata impozitului specific unor activitati, persoanele juridice romane care la data de 31 decembrie a anului precedent au indeplinit, cumulativ, urmatoarele conditii:


a) aveau inscrisa in actele constitutive, potrivit legii, ca activitate principala sau secundara, una dintre activitatile corespunzatoare codurilor CAEN prevazute la art. 1;
b) nu se afla in lichidare, potrivit legii.

Organizatia care serveste mancare copiilor, este obligata la plata impozitului specific unor activitati daca desfasoara o activitate secundara corespunzatoare Codurilor CAEN prevazute la art.1 din Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati.
Se datoreaza impozit specific, pentru activitatile care fac obiectul legii mentionate.
Atat timp cat obiectul de activitate cuprinde Codul CAEN 5629, se datoreaza impozitul specific acestor activitati.

2. Potrivit art. 15 alin (2) din codul Fiscal 2) lit. i) in cazul organizatiilor nonprofit, organizatiilor sindicale, organizatiilor patronale, la calculul rezultatului fiscal, urmatoarele tipuri de venituri sunt venituri neimpozabile resursele obtinute din fonduri publice sau din finantari nerambursabile.


Sumele obtinute de organizatie din finantari de la bugetul local sau de stat sunt venituri neimpozabile.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Gabi Popescu - Auditor financiar

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Cand plateste un ONG impozit specific?":
Rating:

Nota: 2.75 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016