Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cine intocmeste dosarul preturilor de transfer si pentru ce tranzactii e obligatoriu?

11-Aug-2016
8272

Va prezentam in randurile de mai jos principalele aspecte reglementate de OANAF 442/2016 in ce priveste dosarul preturilor de transfer si obligatiile aferente.

Retinem, in primul rand, ca in conformitate cu prevederile aduse de Ordinul ANAF 442/2016, sunt obligati sa intocmeasca dosarul preturilor de transfer:

1. marii contribuabili au obligatia intocmirii anuale a dosarului preturilor de transfer, daca desfasoara anual tranzactii cu toate persoanele afiliate in cuantum mai mare sau egal cu oricare din urmatoarele praguri de semnificatie (exclusiv TVA):

-200.000 EUR, in cazul dobanzilor incasate/platite pentru servicii financiare;

-250.000 EUR, in cazul prestarilor de servicii primite/prestate;

-350.000 EUR, exclusiv TVA, in cazul tranzactiilor privind achizitii/vanzari de bunuri corporale sau necorporale.

2. Au obligatia intocmirii dosarului doar la cererea autoritatilor fiscale mari contribuabili care nu se incadreaza in categoria de mai sus, precum si contribuabilii mici si mijlocii care desfasoara anual tranzactii cu toate persoanele afiliate in cuantum mai mare sau egal cu oricare din urmatoarele praguri de semnificatie (exclusiv TVA):

- 50.000 EUR, in cazul dobanzilor incasate/platite pentru servicii financiare;

-50.000 EUR, in cazul prestarilor de servicii primite/prestate;

-100.000 EUR, in cazul tranzactiilor privind achizitii/vanzari de bunuri corporale sau necorporale.

3. Contribuabilii care nu se incadreaza in niciuna din categoriile de mai sus nu au obligatia intocmirii dosarului preturilor de transfer – acestia documenteaza respectarea principiului valorii de piata, in cadrul unei inspectii fiscale, "conform regulilor generale prevazute de reglementarile financiar-contabile si fiscale in vigoare", explica Infoconsult.

Cand e termenul de punere la dispozitie a dosarului preturilor de transfer?

- Retineti ca pentru marii contribuabili definiti la pct. 1 , in termen de 10 zile de la data solicitarii;

- Pentru contribuabili de la pct.3 , in termen de 30- 60 zile , in functie de data stabilita de organul de inspectie fiscala, termen care poate fi prelungit cu maxim 30 zile, la solicitarea scrisa a contribuabilului;

 

Metode de stabilire a valorii de piata a tranzactiilor intre persoane afiliate

a) metoda compararii preturilor, care se bazeaza pe compararea pretului tranzactiei analizate cu preturile practicate de alte entitati independente de aceasta, atunci cand sunt vandute produse sau servicii comparabile.

b) metoda cost plus, care se bazeaza pe majorarea costurilor principale cu o marja de profit corespunzatoare domeniului de activitate al contribuabilului.

c) metoda pretului de revanzare, prin care pretul pietei este determinat pe baza pretului de revanzare al produselor si serviciilor catre entitati independente, diminuat cu cheltuielile de distributie, alte cheltuieli ale contribuabilului si o marja de profit.

"Metoda pretului de revanzare este utilizata in cazul in care persoana care revinde nu majoreaza substantial valoarea produsului. Metoda poate fi utilizata si atunci cand, inainte de revanzare, bunurile sunt nesemnificativ prelucrate si, in aceste circumstante, se poate stabili marja adecvata;

d) metoda marjei nete, implica calcularea marjei nete a profitului, obtinuta de o persoana in urma uneia sau a mai multor tranzactii cu persoane afiliate, si estimarea acestei marje pe baza nivelului obtinut de catre aceeasi persoana in tranzactii cu persoane independente sau pe baza marjei obtinute in tranzactii comparabile efectuate de persoane independente.

e) metoda impartirii profitului presupune estimarea profitului obtinut de persoanele afiliate in urma uneia sau a mai multor tranzactii si impartirea acestor profituri intre persoanele afiliate, proportional cu profitul care ar fi fost obtinut de catre persoane independente.

f) orice alta metoda recunoscuta in Liniile directoare privind preturile de transfer emise de catre Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica pentru societatile multinationale si administratiile fiscale, cu amendamentele, modificarile si completarile ulterioare publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii europene seria C , nr.176/1 din 28.07.2006", a explicat aceeasi sursa.

In ce priveste ajustarea preturilor de transfer intocmita de autoritatile fiscale, retinem ca "ajustarea preturilor de transfer se face la mediana intervalului de comparare. in cazul neprezentarii dosarului preturilor de transfer/prezentarii incomplete, autoritatile au dreptul sa faca ajustarea pe baza mediei aritmetice a trei tranzactii similare. De mentionat ca intre persoane afiliate rezidente s-a implementat un mecanism de ajustare corespondenta la cealalta parte afiliata.

Diferenta intre pretul de piata impus de autoritati si pretul de transfer stabilit de contribuabil reprezinta ajustarea pretului de transfer, pe baza careia se va recalcula (cu dobanzi si penalitati de intarziere) impozitul pe profit datorat de contribuabil", conform explicatiilor prezentate de sursa amintita mai sus.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016