Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Comisia Europeana va reduce considerabil birocratia in statele membre

25-Apr-2013
2448
Comisia Europeana propune reducerea birocratiei pentru cetateni si intreprinderi, eliminand rutina birocratica de aprobare necesara in prezent pentru recunoasterea autenticitatii in alt stat membru al UE a documentelor oficiale precum certificatul de nastere. in prezent, cetatenii care se muta intr-un alt stat membru trebuie sa consacre mult timp si sa cheltuiasca multi bani pentru a demonstra ca documentele lor oficiale (de exemplu certificatul de nastere sau certificatul de casatorie) eliberate de statul membru de origine sunt autentice.

Pentru aceasta este nevoie de certificatul "apostila" care este utilizat de autoritatile publice in alte state ca dovada a faptului ca documentele oficiale sau semnaturile functionarilor nationali de pe documente sunt veritabile.

Sunt afectate, de asemenea, intreprinderile care desfasoara activitate transfrontaliera in cadrul UE, pe piata unica a UE. De exemplu, pentru a dovedi statutul lor juridic atunci cand desfasoara activitati transfrontaliere, de cele mai multe ori vor trebui sa prezinte o serie de documente oficiale legalizate.

Aceste cerinte dateaza din perioada in care tarile aveau incredere intr-un document oficial numai atunci cand provenea de la Ministerul de Externe din alta tara. Cu toate acestea, asa cum avem incredere reciproca in hotararile judecatoresti pronuntate in alt stat membru, ar trebui sa putem sa avem incredere in serviciul Starii civile din statul membru care elibereaza certificate de nastere, fara a fi nevoie ca Ministerul de Externe, Ministerul Justitiei sau alte autoritati sa garanteze pentru acestea.

Asadar, Comisia Europeana propune eliminarea stampilei apostila si a unei serii de cerinte administrative obscure pentru legalizarea documentelor oficiale ale persoanelor care locuiesc si lucreaza in alte state membre.


"De fiecare data cand treceti frontiera, nu trebuie ca Ministerul de Externe sa confirme ca pasaportul dumneavoastra este intr-adevar un pasaport - de ce ar trebui sa se procedeze asa pentru un certificat de nastere?", a declarat vicepresedintele Viviane Reding, comisarul UE pentru justitie. "Atunci cand va mutati in strainatate, indeplinirea acestor formalitati costisitoare pentru a stabili ca certificatul dumneavoastra de nastere este intr-adevar un certificat de nastere sau doar pentru a putea utiliza certificatul unei intreprinderi creeaza inconveniente de ordin birocratic. Am auzit nenumarate relatari despre dificultatile intampinate in indeplinirea acestor cerinte greu de inteles. Astazi, Comisia actioneaza pentru a simplifica vietile oamenilor si ale intreprinderilor atunci cand isi exercita dreptul la libera circulatie in UE."

Comisia propune, de asemenea, un instrument de simplificare suplimentara: formulare standardizate multilingve facultative in toate limbile oficiale ale UE pe care cetatenii si intreprinderile le-ar putea solicita in locul si in aceleasi conditii aplicabile documentelor oficiale nationale cu privire la nastere, deces, casatorie, parteneriat inregistrat, precum si statutul juridic si reprezentarea unei societati sau a unei alte intreprinderi (a se vedea anexa pentru exemple). Aceasta ar contribui, in special, la economisirea costurilor cu traducerea, dat fiind ca atractivitatea unei astfel de optiuni deriva din faptul ca cetatenii si intreprinderile nu mai trebuie sa se preocupe de traduceri. Formatul acestor formulare are la baza conventii internationale specifice.


Sursa: Comisia Europeana

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016