Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Completarea si depunerea Declaratiei Unice 2019: Achitare CASS si depunere rectificativa (oficial ANAF)

24-Iul-2019
5863


Agentia Nationala de Administrare Fiscala sustine astazi – 23 iunie – o noua sesiune de asistenta online pe tema "Completarea si depunerea Declaratiei Unice pentru declararea impozitului pe veniturile estimate/ norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in anul 2019".

Intrebarile contribuabililor nu au intarziat sa apara, desi raspunsurile ANAF da. Asadar, una dintre cele mai arzatoare intrebari venite din partea beneficiarilor de VOUCHERE pentru biciclete a ramas, deocamdata, fara raspuns din partea ANAF: trebuie declarate aceste “venituri” in Declaratia Unica sau nu?

Totusi, reamintim ca, intr-un raspuns oferit site-ului Contabilul.manager.ro, ANAF spunea ca “Veniturile sub forma voucherelor pentru biciclete se incadreaza in categoria veniturilor din alte surse care se declara si se impoziteaza prin depunerea declaratiei unice de catre beneficiarul veniturilor (persoana fizica), in anul urmator celui de realizare a venitului”. 

Raspunsul complet oferit de ANAF il puteti citi AICI >>

In cele ce urmeaza redam o parte dintre intrebarile care au primit, totusi, raspuns din partea specialistilor ANAF.

Intrebarea 1.

Daca azi e depusa Declaratia Unica in vederea deschiderii unui dosar de asigurat la Casa de Sanatate, cat de repede pot fi trimise datele de la ANAF catre Casa de Sanatate? In cazul unei urgente. Multumesc.

Raspuns ANAF

Referitor la cele prezentate de dumneavoastra va comunicam faptul ca veti dobandi calitatea de asigurat la data depunerii declaratiei unice, iar suma de plata in contul CASS, pentru 12 luni, este stabilita prin aplicarea cotei de 10% la baza de calcul egala cu 6 salarii minime brute pe tara, indiferent de data depunerii declaratiei. Salariul minim brut pe tara, in functie de care se stabileste contributia pentru persoanele fara venituri, este de 2.080 de lei de la 1 ianuarie 2019. Prin urmare, cota CASS 10% aplicata la 12.480 lei inseamna 1.248 de lei. Aceasta este suma care trebuie achitata pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui pentru care se datoreaza contributia, indiferent de data depunerii declaratiei

Intrebarea 2.

Buna ziua! Pentru a se asigura la sanatate, o persoana fizica fara venituri depune declaratia unica si plateste CASS, asigurandu-se astfel pentru 12 luni de la depunerea DU. Dar daca in acest interval de timp se angajeaza si i se opresc contributiile ca salariat poate depune DU rectificativa? Se recalculeaza ce s-a achitat?

Raspuns ANAF

Buna ziua! In situatia prezentata de dvs., daca incepeti sa realizati venituri din salarii si asimilate salariilor, depuneti la organul fiscal competent in termen de 30 de zile de la data la care a intervenit evenimentul declaratia unica si veti recalcula obligatia de plata reprezentand contributia de asigurari sociale de sanatate datorata pentru anul in curs.

Intrebarea 3.

Cum calculez veniturile din activitati agricole pentru anul 2018 si cum estimez norma de venit pe anul 2019. Sunt diferente de legislatie? Multumesc!

Raspuns ANAF

In vederea completarii corespunzator a declaratiei unice Capitolul II - Sectiunea II.1 - Subsectiunea II.1.3 Date privind impozitul pe veniturile estimate din activitati agricole, impuse pe baza de norme de venit, veti utiliza normele de venit disponibile la urmatorul link:https://static.anaf.ro/.../NormeA.../Norme_agricole_2019.htm

Intrebarea 4.

Care este termenul de plata pentru impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate in anul 2019?

Raspuns ANAF

Termenul de plata este pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator celui pentru care se datoreaza impozitul si contributiile sociale. Facem mentiunea ca, persoanele fizice pot efectua plati reprezentand impozit si contributii sociale de sanatate datorate, oricand pana la implinirea termenului de plata.

Intrebarea 5.

Buna ziua, pentru sumele de bani dobandite prin mostenire se depunde Declaratia Unica?

Raspuns ANAF

Sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare si aur financiar, primite cu titlu de mostenire ori donatie sunt venituri neimpozabile. Pentru proprietatile imobiliare, in cazul mostenirilor si donatiilor se aplica reglementarile prevazute la art. 111 alin. (2) si (3) din Codul fiscal. in situatia prezentata de dvs nu trebuie sa depuneti declaratia unica.

Intrebarea 6.

Buna ziua, daca am depus declaratia unica in ianuarie 2019, iar venitul estimat depaseste ce am declarat, redepun declaratia cu un nou venit estimat?

Raspuns ANAF

Buna ziua! Avand in vedere situatia prezentata de dvs. daca doriti, puteti rectifica declaratia privind venitul estimat pana la data de 31 decembrie a anului de impunere.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Codul de procedura fiscala. Prescriptia pentru anul 2019 NU se incheie la data de 1 iulie 2025

    • Termenul de prescriptie fiscala este perioada in care ANAF poate stabili creante fiscale prin decizii de impunere. Pentru anul 2019, acest termen nu se incheie la data obisnuita de 1 iulie 2025, ci a fost prelungit pana la 30 decembrie 2025, ca urmare a suspendarii intervenite in timpul pandemiei. In acest articol explicam cum se calculeaza acest termen si ce implicatii are pentru contribuabili.» citeste mai departe aici

  • Declaratii ANAF. D100, D101 si D177 se depun pana pe 25 iunie si in 2025

    • In anul 2025, termenul de depunere a declaratiilor fiscale precum formularul 100, 101 sau 177 este influentat direct de prevederile OUG nr. 153/2020, aflate inca in vigoare. Acest act normativ stabileste, prin derogare de la Codul fiscal, un termen unificat, data de 25 iunie, pentru depunerea declaratiei anuale de impozit pe profit si a altor declaratii relevante. In acest articol prezentam principalele termene si obligatii fiscale pentru contribuabili, in conformitate cu reglementarile...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe profit ERONAT. Firmele au la dispozitie 2 metode pentru a corecta situatia

    • Eroarea in declararea impozitului pe profit poate aparea in practica, mai ales atunci cand sunt implicate venituri neimpozabile, cum sunt dividendele primite de la alte persoane juridice. In cazul in care aceste venituri nu sunt excluse corect la calculul impozitului trimestrial, pot rezulta plati nejustificate catre buget. Specialisutl nostru explica in continuarea articolului cum poate fi corectata o astfel de situatie, ce formulare se folosesc si cum se reflecta ajustarile in contabilitate si...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016