Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Creditorii, tot mai putin dependenti de bancile centrale

01-Aug-2013
1862
Aproape jumatate dintre bancile europene chestionate, in cadrul unui studiu al EY, sunt increzatoare ca vor fi in masura sa isi imbunatateasca mix-ul de finantare in acest an.

Mai putin de 25 la suta anticipeaza ca vor accesa programe de finantare ale bancilor centrale iar 39 la suta se asteapta sa poata rambursa aceste programe de finantare. Cu toate acestea, la nivel de tari asteptarile sunt impartite. 50 la suta din bancile din Italia, 42 la suta din Franta si 40 la suta din Spania estimeaza ca vor fi nevoite sa apeleze in mai mare masura la finantarea bancilor centrale.

Jumatate dintre institutiile intervievate estimeaza ca vor trebui sa continue sa isi reduca valoarea activelor in urmatoarele sase luni. Aproximativ 35 la suta dintre acestea afirma ca vor continua vanzarea de active. "Exista si un procent de 25 la suta dintre banci care au in vedere achizitia de active in urmatoarele sase luni fata de numai 18 la suta in toamna anului trecut, ceea ce arata ca o parte din bancheri isi permit sa fie atenti la oportunitati de crestere", a mentionat Gelu Gherghescu, oficial EY.

Cresterea provizioanelor de risc de credit se atenueaza. Doar 32 la suta dintre banci anticipeaza o crestere a provizioanelor in urmatoarele sase luni, comparativ cu 44 la suta in toamna anului 2012. Cu toate acestea, in timp ce in Marea Britanie, Elvetia si Austria pierderile din risc de credit par sa se fi stabilizat, in Polonia si Spania mai mult de 50 la suta dintre banci anticipeaza cresterea provizioanelor in urmatoarele sase luni.

Programele de reducere a costurilor au inceput sa isi arate beneficiile. Mai multe banci decat in toamna anului 2012 se asteapta la o imbunatatire a profitabilitatii si a performantei financiare, in general.


"Asa cum era de asteptat, bancile europene continua sa se concentreze pe reducerea costurilor, in principal ca raspuns la potentialul limitat de crestere a veniturilor, iar accentul se muta de pe masuri tactice catre programe strategice cum ar fi cele de optimizare si automatizare a proceselor. Demersuri precum dezvoltarea de noi produse si investitii in tehnologia necesara dezvoltarii relatiei cu clientela raman in continuare in a doua parte a listei de prioritati a bancilor", a mai spus Gelu Gherghescu.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016