Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Daca pierzi, nimeni din economia romaneasca nu o sa te ajute!

26-Mar-2014
2815
Un pas mai e pana cand vom ajunge sa vedem lista impozitelor in fata ochilor atunci cand ne trezim. Bine-ar fi sa se afle insa in discutii permanente si din ce in ce mai aprige pana cand din intregul haos care domneste acum in fiscalitatea autohtona se va forma un univers care sa aiba si sens.


Relatia actiune si reactiune se desfasoara in Romania dupa niste paradigme care te fac filozof fara sa vrei. Ajungi astfel la concluzii amare atunci cand ai vrea, sa spunem, sa sprijini economia din tara si sa nu apelezi la furnizorii sau producatorii straini.


Cum pana la capitolul seriozitate si calitate e insa cale lunga, dupa ce iesi in pierdere in urma unor tepe cat se poate de autohtone, ajungi la o singura concluzie: daca pierzi, nimeni din economia romaneasca nu o sa te ajute!


Asa ca te ghidezi dupa reguli proprii, stabilesti relatii si parteneriate cu oameni din alte tari si, intr-un final, platesti taxe si impozite intr-un stat in care nu ai gasit umar pe care sa oftezi cand s-au acumulat majorari.


Cand ajungi la cateva sute de milioane datorii, asa cum mi-a spus un prieten, intelegi ca ai doua variante: mergi mai departe in speranta ca pana la urma platile intarziate se vor face sau iti iei campii. In ambele situatii, devii insa amortit si un fel de erou de fier trecut prin focurile fiscalitatii.


Aceasta mentalitate de a incerca sa iesi de sub gheara taxelor e educata cu grija de un sistem in care increderea populatiei in felul in care sunt gestionati banii contribuabililor e egala cu increderea pe care o avem ca o autostrada la noi e finalizata in termenul anuntat.


Gabriel Sincu, executive Director, Tax Advisory Services, EY Romania, aminteste intr-un articol pentru HotNews.ro de cele doua probleme majore din antreprenoriatul de la noi: o birocratie exagerata si lipsa transparentei in cheltuirea banului public.


Acesti factori ne fac sa ne comportam cu neincredere fata de stat si sa dezvoltam o economie infloritoare in alta directie: in "subteran". Asa cum explica si Gabriel Sincu, faptul ca statul nu gestioneaza bine acesti bani face ca fuga de plata impozitelor sa se mentina:


"Asadar, dezvoltarea unei astfel de mentalitati este cu atat mai paguboasa cu cat aceasta va dainui pe parcursul mai multor generatii si va fi foarte greu de eradicat. Surowiecki ne spune ca un sistem fiscal eficient se bazeaza in primul rand pe increderea contribuabililor: in primul rand in Guvern ca foloseste banii judicios si, in al doilea rand, in faptul ca toata lumea respecta regulile jocului si nu incearca sa triseze. Daca aceasta incredere este erodata, atunci intreg sistemul se clatina si merge catre colaps".


Cu alte cuvinte, nu mai credem si nici nu vrem sa ni se demonstreze contrariul. Cu o neincredere cumulata cu dezamagirea fata de sistem, ne orientam catre oportunitati care vin din tari straine. Dupa ce am avut ocazia sa ascult discursurile mai multor antreprenori tineri din mediul de afaceri local, m-am bucurat sa vad optimismul acestora nu parea sa fie stirbit de plata taxelor catre stat.


Chiar daca in afacerile mai mici lucrurile se gestioneaza mai usor, sa nu uitam ca pentru start-up-uri si pentru companiile mai mari, iminent supuse serviciilor si unor intarzieri care nu pot fi controlate, drumul catre succes e presarat cu obstacole nascute de acceasi mama: fiscalitatea.

Autor: Mihaela Pascu


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Masuri fiscale iunie 2025: Cresteri de taxe, controale extinse si taieri bugetare anuntate de viitorul Guvern

    • Un nou pachet de masuri fiscale si reforme bugetare se pregateste sa redefineasca echilibrul economic al Romaniei. Potrivit unui draft al Programului de Guvernare, publicat de profit.ro, viitorul Executiv intentioneaza sa implementeze un set extins de politici care sa sporeasca veniturile statului si sa reduca deficitul bugetar. Planul include majorari de taxe si accize, largirea bazei de impozitare si o ofensiva clara impotriva evaziunii fiscale, sustinuta de digitalizare, controale riguroase...» citeste mai departe aici

  • D101 in 2025. Termen limita + completarea D101 pentru pierderi fiscale si sponsorizari

    • Multi contribuabili se intreaba daca si in acest an data de 25 iunie 2025 este termenul limita pentru depunerea Declaratiei D101 privind impozitul pe profit aferent anului 2024. De asemenea, firmele pot transmite in acest an si Formularul 177, pentru redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre sponsorizari. In acest articol gasesti raspunsuri la aceste intrebari legate de completarea corecta a D101, mai ales in cazurile in care ai pierderi fiscale reportate. Iti...» citeste mai departe aici

  • Casa de marcat portabila pentru PFA. Speta utila cu privire la obligativitatea utilizarii ei

    • In contextul legislatiei fiscale actuale, utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale (case de marcat) este obligatorie pentru majoritatea operatorilor economici care incaseaza contravaloarea bunurilor si serviciilor direct de la populatie. Totusi, odata cu diversificarea modului in care sunt prestate aceste servicii, au aparut si solutii moderne precum casele de marcat portabile, esentiale mai ales pentru activitatile desfasurate in afara sediului fix, cum ar fi serviciile de asistenta...» citeste mai departe aici

  • [Declaratia unica rectificativa] Termene de depunere, reglementari cheie si studii de caz

    • Declaratia Unica rectificativa reprezinta instrumentul prin care contribuabilii persoane fizice pot corecta eventualele erori aparute in formularul initial, fie ca este vorba de venituri, contributii sociale sau alte obligatii declarate. In acest articol va oferim o prezentare clara a termenelor de depunere, a reglementarilor-cheie prevazute de legislatia fiscala, precum si studii de caz relevante care ilustreaza modul corect de completare si transmitere a declaratiei rectificative.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016