Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

E-Factura ANAF. Facturile eronate trimise in SPV se corecteaza prin stornare?

25-Feb-2025
2214
E-Factura ANAF. Facturile eronate trimise in SPV se corecteaza prin stornare?
Cuprins

Sistemul RO e-Factura a fost implementat deja de ceva timp, iar toate facturile trebuie sa fie incarcate in sistem de contribuabili, urmarind dispozitiile legale. Exista insa, in continuare, situatii cand facturile sunt incarcate in mod gresit in SPV, din diverse motive, iar specialistul nostru ne va explica cum pot fi acestea corectate.

Una dintre cele mai frecvente situatii de corectare apare atunci cand o factura este transmisa eronat catre un beneficiar care nu mai este activ sau inregistrat in sistemul ANAF. Conform reglementarilor din OUG 120/2021, orice eroare identificata intr-o factura transmisa in SPV trebuie corectata conform unor pasi specifici, in vederea asigurarii conformitatii cu legislatia fiscala. Iar in acest articol vom vedea cum puteti face acest lucru.

Corectare facturi trimise eronat in SPV

In cazul in care, in mod eronat, s-a transmis in SPV o factura al carei beneficiar era radiat, cum se procedeaza pentru corectie? Un contribuabil a stornat factura si a repus-o corect catre firma corespunzatoare, dar la ANAF apare la mesaje de erori.

Specialistul ne spune ca la art. 4 alin. 5 din OUG 120/2021, se arata ca in situatia in care factura electronica transmisa nu respecta structura prevazuta la alin. (1), emitentul primeste mesaj cu erorile identificate. Dupa corectarea erorilor identificate, factura electronica se transmite in cadrul aceluiasi sistem national privind factura electronica RO e-Factura.
()
(9) In situatia unei facturi electronice asupra careia destinatarul are obiectii, acesta instiinteaza emitentul facturii electronice, inclusiv in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, prin inscrierea unui mesaj in acest sens.

(10) Corectia facturii electronice comunicata destinatarului in sistemul RO e-Factura se efectueaza conform art. 330 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare. Factura electronica corectata se transmite in cadrul aceluiasi sistem national privind factura electronica RO e-Factura.

In situatia in care sunt identificate erori, factura electronica nu se considera transmisa in sistem, respectiv nu este primita de catre destinatar, emitentul primind un fisier de tip XML ce contine erorile identificate, insotit de semnatura electronica a Ministerului Finantelor, sub forma unui fisier arhiva de tip zip.

Prin urmare, se storneaza factura initiala, dupa cum ati mentionat, insa tot cu codul 380 si se emite alta corecta cu cod 384.

Procedura corectare facturi in E-Factura

Corectarea facturilor se realizeaza in doua moduri principale, in functie de stadiul in care se afla factura in procesul de tranzactionare:

Daca factura nu a fost transmisa catre beneficiar, emitentul trebuie sa anuleze factura initiala si sa emita o noua factura corectata. Acest lucru simplifica procesul de corectie inainte ca tranzactia sa fie finalizata.

Daca factura a fost deja transmisa beneficiarului, emitentul are doua optiuni:

  • Emiterea unei noi facturi care trebuie sa cuprinda atat informatiile din factura initiala numarul si data facturii corectate, valorile cu semnul minus sau o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, cat informatiile si valorile corecte;
  • Emiterea unei noi facturi continand informatiile si valorile corecte si concomitent emiterea unei facturi cu valorile cu semnul minus sau cu o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, indicand numarul si data facturii care se corecteaza.


Corectia autofacturilor

Autofacturile emise de cumparator in numele vanzatorului trebuie sa fie corectate daca sunt identificate erori.

Emitentul are doua optiuni pentru corectarea autofacturii:

  • Emiterea unei singure noi autofacturi care cuprinde atat corectiile (cu valorile negative) cat si informatiile corecte.
  • Emiterea a doua documente separate: o autofactura care contine doar informatiile si valorile corecte si o alta autofactura care ajusteaza valorile initiale in mod negativ, indicand corectiile.

Anularea autofacturilor eronate: In cazul in care o autofactura a fost emisa eronat, sau normele metodologice permit anularea livrarii/prestarii catre sine, se poate emite o autofactura de anulare.

Aceasta va include valorile cu semnul minus sau o mentiune ca valorile sunt negative, precum si numarul si data autofacturii care se anuleaza.

Orice corectie necesara unei facturi electronice trebuie comunicata prin intermediul sistemului e-Factura, nu doar pe caile obisnuite de comunicare.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016