Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozit pe dividende. Care sunt implicatiile fiscale?

14-Iun-2017
1871

In randurile urmatoare, avem cazul unei societati A care hotaraste prin AGA distribuirea de dividende in anul 2017 din profitul aferent anului 2016. Printre actionarii societatii se afla si societatea B care are detineri de peste 20% din actiunile unitatii A - 11% (detinute din anul 2015) si 9% (cumparate in anul 2016) si societatea C care este un fond de investitii (nu este persoana juridica dar are personalitate juridica). Vom vedea cum se va aplica art.43 din Codul fiscal privind impozitul pe dividende in cele doua situatii.



Iata raspunsul specialistului:


Nu se va retine impozit pe dividende la sursa, daca sunt indeplinite conditiile de la art. 43, alin. (4) din Codul fiscal, respectiv:

- cele doua entitati, au personalitate juridica;

-detin participatiile de mai mult de 1 an, la data platii dividendelor.

De exemplu, Fondul Proprietatea este o societate pe actiuni, infiintata potrivit Legii nr. 31/1990 a societatilor, cu modificarile si completarile ulterioare, care functioneaza ca o societate de investitii de tip inchis (Fond de Investitii Alternativ) pe durata nelimitata, incorporata in Romania, listata la Bursa de Valori Bucuresti incepand cu ianuarie 2011. Fondul Proprietatea este inregistrat la ASF.

Redam in continuare prevederile e de la art. 43, alin. (4) din Codul fiscal:

"ART. 43 - Declararea, retinerea si plata impozitului pe dividende
(…)
(4) Prevederile prezentului articol nu se aplica in cazul dividendelor platite de o persoana juridica romana unei alte persoane juridice romane, daca persoana juridica romana care primeste dividendele detine, la data platii dividendelor, minimum 10% din titlurile de participare ale celeilalte persoane juridice, pe o perioada de un an implinit pana la data platii acestora inclusiv.”


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar

 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Impozit pe dividende. Care sunt implicatiile fiscale?":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016