Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Caz practic: Poate primi tichete de masa de la fiecare loc de munca?

14-Apr-2009
10864

Intrebare: 1. Tichete de masa ? o persoana este angajata la 6 societati cu cate 2 ore/zi, luna intreaga. Poate primi tichete de masa de la fiecare loc de munca si cate tichete pe luna?

Raspuns in ianuarie 2009:
Potrivit dispozitiilor art. 35 din Norma de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa,
aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 5/1999, tichetele de masa pot fi acordate numai de catre angajatorii unde salariatii in cauza isi au functia de baza. Conform Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, salariatii care cumuleaza mai multe functii sunt obligati sa declare fiecarui angajator locul unde exercita functia pe care o considera de baza.

Deci salariatul poate beneficia doar de la un angajator de tichete de masa.

Legea nr. 142/1999 mai precizeaza:

Art. 2 "Angajatorii", impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau cu reprezentantii salariatilor, dupa caz, vor stabili prin contractele colective de munca clauze privind acordarea alocatiei individuale de hrana sub forma tichetelor de masa, care sa prevada:

a) numarul salariatilor din unitate care pot primi lunar tichete de masa, precum si valoarea nominala a tichetului de masa, in limita celei prevazute de lege, tinand seama de posibilitatile financiare proprii ale angajatorilor;

b) numarul de zile lucratoare din luna pentru care se distribuie tichete de masa salariatilor;

c) criteriile de selectie privind stabilirea salariatilor care primesc tichete de masa, tinand seama de conditiile concrete de lucru in care isi desfasoara activitatea unele categorii de salariati, de prioritatile socioprofesionale si de alte elemente specifice activitatii.

Art. 11 - Angajatorii nu pot acorda mai mult de un tichet de masa pentru fiecare zi lucratoare din luna pentru care se efectueaza distribuirea si nu pot considera utilizat mai mult de un tichet de masa pentru fiecare zi lucrata din luna pentru care s-a efectuat distribuirea. Nu se considera zile lucrate perioadele in care salariatii:

a) isi efectueaza concediul de odihna, potrivit Legii nr. 6/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor si, respectiv, potrivit contractelor colective de munca;

b) beneficiaza de zile libere platite, in cazul unor evenimente familiale deosebite, potrivit prevederilor Legii nr. 6/1992, precum si de zile festive si de sarbatoare legale, sau de alte zile libere acordate conform contractelor colective de munca;

c) potrivit dispozitiilor legale, sunt delegati sau detasati in afara localitatii in care isi au locul permanent de munca si primesc indemnizatie zilnica sau lunara de delegare sau de detasare;

d) se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca, sunt absenti de la locul de munca ori se afla in alte situatii stabilite de angajator impreuna cu organizatiile sindicale sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor.

Intrebare: 2. Vanzarea marfurilor si a mijloacelor fixe sub pretul de achizitie/ valoarea ramasa neamortizata este considerata cheltuiala nedeductibila?

Raspuns in ianuarie 2009:
Vanzarea marfurilor sub pret de achizitie
Legea nr. 650/2002 pentru aprobarea O.G. nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor pe piata prevede faptul sunt interzise vanzarile sub pret (intelegandu-se inclusiv pret achizitie).

Exista unele exceptii prevazute la art.18 din aceeasi reglementare, si anume vanzarile cu pret redus, prin care se intelege:

1. vanzari de lichidare;
2. vanzari de soldare;
3. vanzari efectuate in structuri de evanzare denumite magazin de fabrica sau depozit de fabrica;
4. vanzari promotionale;
5. vanzari ale produselor destinate satisfacerii unor nevoi ocazionale ale consumatorului, dupa ce evenimentul
a trecut si este evident faptul ca produsele respective nu mai pot fi vandute in conditiile comerciale normale;
6. vanzari ale produselor care intr-o perioada de 3 luni de la aparovizionare nu au fost vandute;
7. vanzari accelerate ale produselor susceptibile de o deteriorrae rapida sau a caror conservare nu mai poate
fi asigurata pana la termenul de valabilitate;
8. vanzarea unui produs la un pret aliniat la cel legat de ceilalti comercianti din aceeasi zona comerciala,
pentru acelasi produs determinat de mediul concurential;
9. vanzarea produselor cu caracteristici identice, ale caror preturi de eaprovizionare s-au diminuat.

Practic, daca nu va incadrati la una din exceptiile de mai sus, trebuie sa demonstrati ca pretul de vanzare este pretul pietei (punctul 8 de mai sus) si atunci pierderea este deductibila.

Este foarte important motivul pentru care ati vandut in pierdere.

Referitor la mijloace fixe:

Conform art. 24 alin. (15) din Codul fiscal si punct 715 din Normele de aprobare a Codului fiscal, valoarea ramasa neamortizata a mijloacelor fixe este deductibila fiscal. Atentie insa, pentru a evita orice interpretari ale organelor de control, si aici la vanzarea mijlocului fix, ar trebui sa demonstrati totusi ca vindeti la un pret de piata.


Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul fiscalitatea.ro" si link catre www.fiscalitatea.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Articol adaugat in 14 aprilie 2009

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Caz practic: Poate primi tichete de masa de la fiecare loc de munca?":
Rating:

Nota: 4.5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016