Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozit specific datorat de catre microintreprindere. Test scurt pentru a afla daca platiti in 2017

16-Mar-2017
5274

Impozitul specific a pus pe jar multe societati, odata cu reglementarile aferente. De la metode de calcul pana la intelegerea concreta a conditiilor care obliga o microintreprindere sa achite acest tip de impozit, probleme sunt multe. Le luam pe rand, iar in cele ce urmeaza avem un studiu de caz concret:

 "O societate cu obiect de activitate 5520 conform Legii 170/2016 plateste impozit specific daca se afla in urmatoarea situatie:
- este infiintat in anul 2012
- are ca obiect principal de activitate codul 5520
- nu are spatii de cazare receptionate toate lucrarile se afla in stadiul de proiect
- nu a obtinut nici un fel de venit in perioada 2013-2016 si se pare ca nici in anul 2017 nu obtine venituri.
In aceste conditii se mai inregistreaza ca platitor de impozit specific? Depune decalaratii pe zero? Se inregistreaza ca platitor pana nu obtine statulul de spatiu de cazare al locatiei?"

 

Din datele furnizate de dvs. inteleg ca este vorba despre o microintreprindere, careia in conformitate cu prevederile de la art. 1 din Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati ( o forma de impozit forfetar) , nu i se aplica prevederile impozitului specific:

"Art. 1. - Prin derogare de la prevederile titlului II din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prezenta lege reglementeaza impozitul specific pentru persoanele juridice romane care desfasoara activitati corespunzatoare codurilor CAEN……"

Titlul II din Codul fiscal reglementeaza impozitul pe profit, impozitul pe venitul microintreprinderilor regasindu-se la Titul III. Deci microintreprinderile nu sunt incluse in categoria firmelor care trebuie sa plateasca impozitul specific, acesta aplicandu-se doar firmelor inregistrate ca platitoare de impozit pe profit.

Chiar si in situatia in care firma este platitoare de impozit pe profit, nu sunteti obligat sa va inregistrati ca platitor de impozit specific si nici sa platiti acest impozit avand in vedere ca nu aveti inca spatii de cazare, lucrarile, dupa cum afirmati, fiind in stadiu de proiect, avand ca baza legala prin asimilare prevederile art. 7 din Legea 170/2016:

Art. 7 (2) In cazul retragerii definitive de catre autoritatile competente a autorizatiei de functionare/ certificatului de clasificare pentru toate activitatile prevazute in anexele corespunzatoare codurilor CAEN, persoanele juridice romane prevazute la art. 1 sunt obligate la plata impozitului pe profit incepand cu trimestrul urmator retragerii autorizatiei de functionare/certificatului de clasificare.

(3) In cazul in care, in cursul unui an, un contribuabil intra in inactivitate temporara inscrisa in registrul comertului sau in registrul tinut de instantele judecatoresti competente, dupa caz, acesta ramane in sistemul de impunere reglementat de prezenta lege si nu mai datoreaza impozitul specific incepand cu semestrul urmator. In cazul in care perioada de inactivitate inceteaza in cursul anului, contribuabilul datoreaza impozitul specific incepand cu semestrul urmator celui in care inceteaza perioada de inactivitate.

Inteleg ca firma dvs. nu desfasoara efectiv activitatea care presupune aplicarea impozitului specific, de aceea nu trebuie sa va inregistrati si sa platiti impozitul specific pana la obtinerea autorizarii desafasurarii activitatii cod CAEN 5520. Probabil mai multe detalii legate de acest aspect vom avea cand se vor aproba si publica normele metodologice la lege.



Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ela Dumitra - Lector Universitar dr.


 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Particularitati contabile si studii de caz utile pentru magazinele online

    • Magazinele online sunt din ce in ce mai populare, fiind, pentru multe persoane, mult mai comod sa dea cateva click-uri pentru a cumpara produsul dorit decat sa mearga in magazinele fizice. Daca si tu te-ai gandit sa iti deschizi un magazin online sau detii deja unul, trebuie sa tii contabilitatea si pentru ele. Desi in mare parte aceasta se bazeaza pe legile contabilitatii universale, exista si cateva aspecte usor diferite. In acest articol vom vedea care este tratamentul contabil la magazinele...» citeste mai departe aici

  • Firme care transporta marfa. Factura clasica mai poate fi utilizata ca document justificativ?

    • Pentru ca un transport sa fie legal, firmele care il efectueaza trebuie sa intocmeasca mai multe documente justificative, printre care si factura clasica. Insa in contextul aparitiei sistemelor RO e-Factura si RO e-Transport, si a unei noi legislatii, reprezentantul unei firme de transport se intreaba care sunt documentele justificative oficiale de insotire a marfii pe timpul transportului marfurilor, si daca factura clasica se poate folosi ca document justificativ pe...» citeste mai departe aici

  • Radiere intreprindere individuala. Etape si acte necesare

    • Pentru a incheia existenta unei intreprinderi individuale trebuie, ca ultima etapa, sa efectuezi radierea din Registrul Comertului. Insa avand in vedere ca in acest caz, spre deosebire de radierea in cazul SRL-urilor, nu exista situatii financiare de lichidare sau alte termene limita, etc, intreaga procedura va fi foarte simpla. Iar in acest articol vom vedea ce etape trebuie sa parcurgi pentru a radia intreprinderea individuala, de ce documente ai nevoie, dar si cateva lucruri esentiale pe care...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016