Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozit specific datorat de catre microintreprindere. Test scurt pentru a afla daca platiti in 2017

16-Mar-2017
5506

Impozitul specific a pus pe jar multe societati, odata cu reglementarile aferente. De la metode de calcul pana la intelegerea concreta a conditiilor care obliga o microintreprindere sa achite acest tip de impozit, probleme sunt multe. Le luam pe rand, iar in cele ce urmeaza avem un studiu de caz concret:

 "O societate cu obiect de activitate 5520 conform Legii 170/2016 plateste impozit specific daca se afla in urmatoarea situatie:
- este infiintat in anul 2012
- are ca obiect principal de activitate codul 5520
- nu are spatii de cazare receptionate toate lucrarile se afla in stadiul de proiect
- nu a obtinut nici un fel de venit in perioada 2013-2016 si se pare ca nici in anul 2017 nu obtine venituri.
In aceste conditii se mai inregistreaza ca platitor de impozit specific? Depune decalaratii pe zero? Se inregistreaza ca platitor pana nu obtine statulul de spatiu de cazare al locatiei?"

 

Din datele furnizate de dvs. inteleg ca este vorba despre o microintreprindere, careia in conformitate cu prevederile de la art. 1 din Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati ( o forma de impozit forfetar) , nu i se aplica prevederile impozitului specific:

"Art. 1. - Prin derogare de la prevederile titlului II din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prezenta lege reglementeaza impozitul specific pentru persoanele juridice romane care desfasoara activitati corespunzatoare codurilor CAEN……"

Titlul II din Codul fiscal reglementeaza impozitul pe profit, impozitul pe venitul microintreprinderilor regasindu-se la Titul III. Deci microintreprinderile nu sunt incluse in categoria firmelor care trebuie sa plateasca impozitul specific, acesta aplicandu-se doar firmelor inregistrate ca platitoare de impozit pe profit.

Chiar si in situatia in care firma este platitoare de impozit pe profit, nu sunteti obligat sa va inregistrati ca platitor de impozit specific si nici sa platiti acest impozit avand in vedere ca nu aveti inca spatii de cazare, lucrarile, dupa cum afirmati, fiind in stadiu de proiect, avand ca baza legala prin asimilare prevederile art. 7 din Legea 170/2016:

Art. 7 (2) In cazul retragerii definitive de catre autoritatile competente a autorizatiei de functionare/ certificatului de clasificare pentru toate activitatile prevazute in anexele corespunzatoare codurilor CAEN, persoanele juridice romane prevazute la art. 1 sunt obligate la plata impozitului pe profit incepand cu trimestrul urmator retragerii autorizatiei de functionare/certificatului de clasificare.

(3) In cazul in care, in cursul unui an, un contribuabil intra in inactivitate temporara inscrisa in registrul comertului sau in registrul tinut de instantele judecatoresti competente, dupa caz, acesta ramane in sistemul de impunere reglementat de prezenta lege si nu mai datoreaza impozitul specific incepand cu semestrul urmator. In cazul in care perioada de inactivitate inceteaza in cursul anului, contribuabilul datoreaza impozitul specific incepand cu semestrul urmator celui in care inceteaza perioada de inactivitate.

Inteleg ca firma dvs. nu desfasoara efectiv activitatea care presupune aplicarea impozitului specific, de aceea nu trebuie sa va inregistrati si sa platiti impozitul specific pana la obtinerea autorizarii desafasurarii activitatii cod CAEN 5520. Probabil mai multe detalii legate de acest aspect vom avea cand se vor aproba si publica normele metodologice la lege.



Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ela Dumitra - Lector Universitar dr.


 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Masuri fiscale iunie 2025: Cresteri de taxe, controale extinse si taieri bugetare anuntate de viitorul Guvern

    • Un nou pachet de masuri fiscale si reforme bugetare se pregateste sa redefineasca echilibrul economic al Romaniei. Potrivit unui draft al Programului de Guvernare, publicat de profit.ro, viitorul Executiv intentioneaza sa implementeze un set extins de politici care sa sporeasca veniturile statului si sa reduca deficitul bugetar. Planul include majorari de taxe si accize, largirea bazei de impozitare si o ofensiva clara impotriva evaziunii fiscale, sustinuta de digitalizare, controale riguroase...» citeste mai departe aici

  • D101 in 2025. Termen limita + completarea D101 pentru pierderi fiscale si sponsorizari

    • Multi contribuabili se intreaba daca si in acest an data de 25 iunie 2025 este termenul limita pentru depunerea Declaratiei D101 privind impozitul pe profit aferent anului 2024. De asemenea, firmele pot transmite in acest an si Formularul 177, pentru redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre sponsorizari. In acest articol gasesti raspunsuri la aceste intrebari legate de completarea corecta a D101, mai ales in cazurile in care ai pierderi fiscale reportate. Iti...» citeste mai departe aici

  • Casa de marcat portabila pentru PFA. Speta utila cu privire la obligativitatea utilizarii ei

    • In contextul legislatiei fiscale actuale, utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale (case de marcat) este obligatorie pentru majoritatea operatorilor economici care incaseaza contravaloarea bunurilor si serviciilor direct de la populatie. Totusi, odata cu diversificarea modului in care sunt prestate aceste servicii, au aparut si solutii moderne precum casele de marcat portabile, esentiale mai ales pentru activitatile desfasurate in afara sediului fix, cum ar fi serviciile de asistenta...» citeste mai departe aici

  • [Declaratia unica rectificativa] Termene de depunere, reglementari cheie si studii de caz

    • Declaratia Unica rectificativa reprezinta instrumentul prin care contribuabilii persoane fizice pot corecta eventualele erori aparute in formularul initial, fie ca este vorba de venituri, contributii sociale sau alte obligatii declarate. In acest articol va oferim o prezentare clara a termenelor de depunere, a reglementarilor-cheie prevazute de legislatia fiscala, precum si studii de caz relevante care ilustreaza modul corect de completare si transmitere a declaratiei rectificative.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016