Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Isarescu a vorbit recent despre reforme necesare in mai multe domenii

22-Mai-2015
1746

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a explicat recent ca sunt necesare mai multe reforme, atat in domeniul transporturilor, in ce priveste somajul in randul tinerilor si inclusiv in educatie.

"Reformele sunt punctul central ale viitoarei strategii economice a Romaniei. In domeniul Transporturilor avem cele mai mari intarzieri. Gasirea de solutii la somajul structural ridicat in randul tinerilor. Poate si o noua reforma in sistemul edicatiei pentru a avea tineri mai bine pregatiti pentru ceea ce are nevoie Romania. ", a declarat acesta, aflat la conferinta "Sa intelegem viitorul. Perspectivele sistemului bancar si ale economiei", organizata de Consiliul Patronatelor Bancare din Romania, potrivit HotNews.ro.

Redam mai jos unele dintre declaratiile guvernatorului, conform aceleiasi surse amintite mai sus:

 

Daca vom invata din propriile greseli, vom sti sa evitam luarea de masuri populiste. Exista o replica moderna a legii lui Gresham (moneda buna este scoasa din piata de cea rea): ideea buna este scoasa din piata de ideea proasta.

Primul pas il reprezinta stabilirea unor obiective realiste si bine definite care sa coaguleze toate fortele politice. Reformele sunt punctul central ale viitoarei strategii economice a Romaniei. In domeniul Transporturilor avem cele mai mari intarzieri.
Gasirea de solutii la somajul structural ridicat in randul tinerilor.
Poate si o noua reforma in sistemul edicatiei pentru a avea tineri mai bine pregatiti pentru ceea ce are nevoie Romania.

Reformele structurale sunt cele care creaza sinergia dintre convergenta reala si ca nominala

Apare din cand in cand ideea ca bancile trebuie sa plateasca. Nu bancile platesc in final ci economia. (Catre bancherii din sala) Fiti vocali! Spuneti-va opiniile pentru ca revoltele impotriva bancherilor sunt ciclice!

Daca ajustarile care se fac intr-o economie sunt mari apare si o problema socio-politica foarte importanta. Iar reprosurile care apar dupa, se tin lant vreme indelungata in opinia publica.

In perioada de expansiune economica si in special 2004-2008 se acumulasera dezechilibre stimulate de fluxurile de capital strain. Intre Romania si Polonia sunt multe deosebiri, dar una foarte importanta este aceea ca la noi a fost o perioada de "seceta" cumplita de capital strain, dupa care am asistat la adevarate inundatii, spre deosebire de Polonia, unde "dozajul" acestoru fluxuri a fost echilibrat.

In 2009, ne confruntam cu dezechilibre majore, adica un deficit structural de 8-9% din PIB si un altul de cont curent format din doua cifre: 12-14%.

Acum, pentru ca lucrurile par sa fi fost depasite, vedem roadele si ele par pozitive. Cresterea economica in prezent este nu doar robusta ci si sustenabila. Daca nu vom gresi din nou, va fi o crestere sustenabila. Inflatia si deficitul sunt sub control, iar efortul de consolidare fiscala a fost printre cele mai ridicate.

Daca la inceputul crizei, Romania nu indeplinea niciunul din cele 4 criterii de la Maastricht, acum ele sunt toate atinse si suntem chiar pe un loc fruntas.

Daca pe partea ajustarilor macro stam bine, pasul urmator este de a le pastra si de a pune accentul pe reformele structurale care sa sustina viabilitatea economiei in UE si apoi in UEM.

Trei tendinte imi par evidente in privinta viitorului industriei bancare de la noi: prima, o crestere moderata a creditului. E o reactie si psihologica si manageriala.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • E-Factura: Calcularea termenului limita de 5 zile pentru depunerea facturilor, confirmata oficial de Finante

    • Dupa ce Ministerul Finantelor anuntase printr-o simpla postare pe pagina oficiala de Facebook modalitatea de calculare a termenului limita de 5 zile calendaristice de transmitere a facturilor in sistemul national Ro e-Factura, recent a confirmat informatiile si in mod oficial, printr-un comunicat postat pe site-ul lor. Potrivit art.10 alin.(7) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura...» citeste mai departe aici

  • Amnistie fiscala introdusa prin OUG 107/2024. Ce datorii NU se incadreaza in masura

    • Amnistia fiscala propusa de Guvern atat pentru firme cat si pentru persoane fizice a fost aprobata, iar masurile incluse in OUG 107/2024. Este vorba despre anularea accesoriilor, adica a dobanzilor si penalitatilor, restante la 31 august 2024, insa numai in cazul in care este platita obligatia bugetara principala pana pe 25 noiembrie 2024. Obligatii bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv a) obligatii bugetare pentru care s-a implinit scadenta sau...» citeste mai departe aici

  • Firmele trebuie sa respecte 3 conditii pentru a putea beneficia de bonificatia de 3%, introdusa prin OUG 107/2024

    • Orin OUG 107/2024 au fost introduse cateva beneficii pentru contribuabili, precum si o bonoficatie de 3% care se va acorda celor care platesc la timp toate datoriile fiscale. Insa ce conditii trebuie sa mai indeplineasca firmele? Bonificatie de 3% pentru firme Conform OUG 107/2024, contribuabilii platitori de impozit pe profit, precum ?i contribuabilii platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor, beneficiaza de o bonificatie de 3% din impozitul pe profit anual ?i din impozitul...» citeste mai departe aici

  • Legea 126/2024: Noutati aduse asupra Legii 241/2005 privind evaziunea fiscala

    • ANAF a publicat, pe site-ul oficial, Brosura care prevede noutat?i aduse de Legea nr. 126/2024 asupra Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale. Noutati aduse de Legea 126/2024 in cazul evaziunii fiscale In anul 2024, prin Legea nr. 126/2024 privind unele masuri pentru consolidarea capacitatii de combatere a evaziunii fiscale, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, au fost introduse in Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea...» citeste mai departe aici

  • OUG 107/2024. Cum se aplica amnistia fiscala pentru firme

    • Recent a fost aprobat OUG 107/2024 care prevede facilitati fiscale pentru firme, precum anularea accesoriilor in cazul datoriilor restante la 31 august 2024. Actul normativ prevede si bonificatii pentru persoanele juridice care platesc la timp darile catre stat. Anulare accesorii firme -anularea accesoriilor in procent de 100% din valoarea acestora in cazul datoriilor cumulate pana la data de 31 august 2024; ( daca plata datoriilor se face pana la data de 25 noiembrie 2024); -anularea...» citeste mai departe aici

  • Proiect: Valoarea tichetelor de masa pentru sem. II 2024 creste doar cu 0,4 bani

    • Conform unui Proiect de Ordin pus recent in dezbatere publica de Ministerul Muncii, valoarea tichetelor de masa in sem. II 2024 creste doar cu 0,4 bani. Care este suma maxima pe care o pot acorda firmele angajatoare? Valoare tichete de masa sem. II 2024 Ordinul pentru stabilirea valorii nominale indexate a unui tichet de masa pentru semestrul II al anului 2024 a fost pus in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Muncii. Conform documentului, valoarea tichetelor de masa pentru sem. II 2024...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016