Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

La ce lucruri trebuie sa fii atent cand cumperi o casa

20-Oct-2021
2870
La ce lucruri trebuie sa fii atent cand cumperi o casa

Decizia de a cumpara o casa este un pas important, mai ales ca aceasta alegere ar putea fi pentru tot restul vietii. O casa la curte are nenumarate avantaje: un spatiu in care te poti relaxa in aer liber, poti practica unele pasiuni, cum ar fi gradinaritul, un loc amenajat pentru a bea cafeaua in fiecare dimineata inconjurat de verdeata sau locul de joaca perfect pentru copii, indiferent de anotimp.


Fie ca ai decis ca este momentul sa schimbi viata la bloc pentru o casa sau este prima achizitie a unei locuinte, sunt o multime de aspecte la care trebuie sa fii atent inainte de a lua decizia de cumparare. Incepand cu facilitatile din zona, bugetul de care dispui pentru achizitie si eventualele lucrari de amenajare, pana la starea si calitatea constructiei, este recomandat sa analizezi cu atentie toate caracteristicile unei case, pentru a fi sigur ca faci cea mai buna alegere.


Zona in care se afla 


Daca esti in cautarea unei case intr-un oras mare, este important sa te interesezi mai intai de zonele cele mai ofertante din punctul de vedere al mijloacelor de transport, accesul la celelalte zone ale orasului si facilitatile pe care le ofera cartierul respectiv. In ultima perioada, au aparut o multime de oferte de case in orasele mari, unde infrastructura este dezvoltata, asa ca, daca esti in cautarea unei case de vanzare in Bucuresti, de exemplu, accesul la celelalte cartiere se realizeaza destul de usor, fie cu masina personala, fie cu transportul in comun. Daca ai copii, intereseaza-te din timp daca se afla in apropiere o scoala sau gradinita, parcuri, zone verzi si curate si locuri de joaca.


Actele casei 


Inainte de a face achizitia este important sa verifici cu atentie actele de proprietate ale casei, extrasele de carte funciara, actele de constructie, autorizatiile si alte documente, pentru a te asigura ca este totul in regula din punct de vedere administrativ. Cele mai importante detalii carora trebuie sa le acorzi o atentie deosebita sunt cele legate de suprafata reala, care trebuie sa fie aceeasi cu cea inscrisa in actele de imobil, si autorizatiile de constructie, mai ales in cazul in care exista inca un nivel sau mansarda.


Pentru a fi sigur de legalitatea documentelor, este recomandat sa apelezi la ajutorul unui avocat specializat, care sa verifice toate inscrisurile si sa le compare cu cele ale autoritatilor.


Structura de rezistenta 


In primul rand, este important sa verifici impreuna cu un specialist fundatia casei, pentru a depista eventualele fisuri. Este recomandat sa faci o expertiza detaliata inainte de a cumpara locuinta. Verifica, de asemenea, si acoperisul casei, sa nu existe crapaturi majore. 


Acestea sunt inevitabile in cazul caselor mai vechi, insa cele de suprafata sunt destul de usor de remediat. Izolatia este un alt aspect important al unei case. In cazul in care exista urme sau chiar acumulari de mucegai, inseamna ca izolatia nu a fost facuta corespunzator si va trebui sa investesti in refacerea acesteia. Infiltratiile de apa sunt periculoase si pot deteriora structura casei, asa ca este important sa evaluezi cu atentie acest aspect.


Utilitatile 


Un alt aspect caruia trebuie sa ii acorzi o atentie deosebita este racordarea casei la utilitati. Canalizarea trebuie verificata in detaliu, daca pantele cu care este prevazuta sunt potrivite si daca debitul de apa in cazul unei ploi torentiale poate fi acoperit. Trebuie sa verifici instalatiile sanitare, sistemele de ventilatie si de aer conditionat, presiunea si calitatea apei, instalatiile electrice, prizele si intrerupatoarele.


Un instalator si un electrician se vor asigura ca toate utilitatile sunt in cea mai buna stare de functionare si nu prezinta deteriorari iremediabile sau foarte costisitoare.


Amenajarea casei 


Evalueaza impartirea camerelor si holurilor, pentru ca acestea sa corespunda nevoilor tale. Analizeaza orientarea camerelor, pentru a sti de cata caldura si luminozitate vei beneficia in mod natural in toate incaperile.


Finisajele sunt de asemenea importante, pentru a nu fi nevoie sa investesti masiv in reamenajare dupa achizitia casei. In cazul in care vei cumpara casa deja mobilata, verifica zonele care se afla sub sau in spatele pieselor de mobilier, pentru a nu fi deteriorate sau zgariate. Daca doresti sa faci lucrari majore de amenajare, calculeaza toate cheltuielile pe care acestea le presupun si evalueaza daca se incadreaza in bugetul tau. De asemenea, este recomandat sa te asiguri ca exista suficiente spatii de depozitare in casa pentru toate lucrurile tale.


Achizitia unei case este o decizie importanta si o investitie pe masura, asa ca este esential sa avem grija la toate detaliile inainte de a cumpara locuinta la care am visat. De la bugetul alocat si zona dorita pana la starea constructiei si tipul de amenajare, sunt o multime de aspecte la care trebuie sa fim atenti pentru a lua cea mai buna decizie!


Sursa foto: Unsplash

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "La ce lucruri trebuie sa fii atent cand cumperi o casa":
Rating:

Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Contributia asiguratorie pentru munca - Capitolul II - Taxe si impozite stabilite de Codul fiscal

    • Baza legala Codul fiscal, Titlul V, Capitolul IX, art. 220 - 220 Contributia asiguratorie pentru munca In continuare vom vedea cine datoreaza contributia asiguratorie pentru munca, dar si categoriile de venituri pentru care se aplica aceasta. Contribuabilii care datoreaza contributia asiguratorie pentru munca Contribuabilii obligati la plata contributiei asiguratorii pentru munca sunt, dupa caz: a) persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora,...» citeste mai departe aici

  • NOUTATE E-Transport! Lista produselor cu risc fiscal ridicat va fi actualizata in 2024

    • Conform unui nou Proiect de Ordin al ANAF va fi actualizata, pentru prima data in 2024, lista produselor cu risc fiscal ridicat. Dintre produsele pentru care vor fi efectuate raportari in E-Transport, incepand din iulie 2024, amintim urmatoarele produse alimentare: carne, peste, lapte, oua, miere, etc., dar si cateva produse mai putin obisnuite, precum hainele uzate si zdrentele. Prin OUG 41/2022 pentru instituirea Sistemului RO e-Transport si de abrogare a art. XXVIII din OUG 130/2021...» citeste mai departe aici

  • Modificari importante aduse impozitului pe veniturile micro in 2024

    • ANAF aduce la cunostinta contribuabililor interesati ca, prin O.U.G. nr.31/2024, au fost aduse modificari Codului fiscal care au vizat, printre altele si impozitul pe veniturile microintreprinderilor, fiind explicata si detaliata definitia intreprinderilor legate. Modificari impozit micro in 2024 Persoana juridica romana este legata cu o alta persoana daca exista oricare dintre urmatoarele raporturi: a) persoana juridica romana care verifica conditia detine la o alta persoana juridica...» citeste mai departe aici

  • Pentru anul 2023 se mai poate ajusta norma de venit in cazul unui PFA?

    • Pentru un PFA in sistem de norma care a avut activitate doar 6 luni in anul 2023, se poate ajusta norma conform art. 69, alin. 9 din norme? Mentionez ca a avut un singur contract de prestari servicii pe perioada determinata si nu a avut alti clienti in cursul anului. Multumesc! Ajustare norma de venit PFA – raspunsul specialistului: Potrivit art. 69 alin. (5) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, in cazul in care un contribuabil desfasoara o activitate care genereaza...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016