Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MFP: Modificarea normelor de implementare a programului "Prima casa"

17-Ian-2011
3690
Proiect Hotarare pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr.717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casa"

Principalul obiectiv urmarit in continuare in implementarea programului, consta in
obtinerea unui efect antrenant in economie, prin incurajarea constructiei de locuinte, cu un accent deosebit pe asigurarea surselor de finantare necesare constructiei de locuinte noi.

Atenuarea efectelor crizei economice, prin deblocarea mecanismelor de finantare, stimularea productiei, cresterea fondului imobiliar si impulsionarea pietei imobiliare, reprezinta efecte adiacente ale programului, care in esenta presupune sprijinirea persoanelor fizice care doresc sa achizitioneze prima locuinta dar intimpina dificultati in accesarea finantarii necesare din cauza lipsei de garantii, sau incurajarea constructiei de locuinte noi prin asigurarea surselor de finantare.

Pentru impulsionarea construirii de locuinte noi in sistem asociativ, in conformitate cu prevederile art.1 din Legea nr.187/2010, privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.30/2010 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.60/2009 privind unele masuri in vederea implementarii programului Prima casa, s-a eliminat conditia de asociere a unui numar de 7 beneficiari si se introduce conditia de desemnare a unui reprezentant dintre asociati, in scopul indeplinirii formalitatilor prealabile obtinerii autorizatiei de construire pentru ansamblul de locuinte in care fiecare dintre beneficiarii asociati detine o singura locuinta si pentru gestionarea
relatiei cu finantatorul, si se precizeaza necesitatea ca cel putin unul dintre asociati sa fie proprietarul terenului pe care urmeaza sa se construiasca locuintele.


Pentru intregirea dreptului de proprietate, atat in situatia in care beneficiarul are in proprietate cote-parti din locuinta (indiferent de modul de dobandire) si intentioneaza sa achizitioneze restul de cote-parti, respectiv daca imobilul a fost achizitionat in cadrul programului de 2 beneficiari si unul renunta din diferite motive (ex: in urma divortului creditul si locuinta sunt preluate de catre unul din soti, in cazul coplatitorilor unul dintre acestia cedeaza creditul si locuinta in favoarea celuilalt coplatitor) se stabileste posibilitatea de preluare in proprietate exclusive.

Se introduce o garantie suplimentara prin instituirea in favoarea bancii a unui gaj pe conturile curente ale imprumutatului, de natura sa protejeze interesele tuturor partilor implicate in acordarea si garantarea creditului, pentru cazurile in care s-ar institui popriri
asupra conturilor clientilor. Aceasta are in vedere preintampinarea cazurilor in care, in urma infiintarii de popriri pe conturile beneficiarilor de credite Prima casa de catre creditorii urmaritori, s-ar ajunge in situatia executarii garantiilor.

Pentru a se evita trecerea la restanta a creditelor si executarea garantiei, se statueaza posibilitatea de reesalonare, rescadentare sau de modificare a valutei creditelor acordate, in conformitate cu normele interne de creditare ale finantatorilor, sub rezerva verificarii de catre FNGCIMM a mentinerii conditiilor de eligibilitate a programului, precum si a mentinerii valorii garantiei acordata initial fiecarui beneficiar in cadrul programului si obtinerii acordului FNGCIMM.

Avand in vedere faptul ca tot mai multi beneficiari ai locuintelor construite prin
programele ANL doresc sa achizitioneze aceste locuinte prin programul Prima casa, este necesar a se preciza ca, in locul antecontractului de vanzare-cumparare acestia vor prezenta finantatorilor documentele specifice programelor ANL. De asemenea, in cazul cumpararii de locuinte scoase la licitatie de catre ANAF in cadrul executarii silite, pentru recuperarea valorii de executare a garantiilor, beneficiarii vor prezenta finantatorilor in locul antecontractului de vanzare-cumparare, documentele specifice procesului de licitatie.

Pe parcursul derularii programului s-a constatat aparitia unor evenimente de daune partiale la locuintele achizitionate (inundatii, furturi), pentru acoperirea carora, Ministerul Finantelor Publice trebuie sa-si dea acordul privind incasarea lor de catre beneficiari. Din experienta membrilor UNSAR si practica curenta a societatilor de asigurare, in cazul daunelor partiale produse locuintelor achizitionate sau construite in cadrul programului, pentru despagubirile a caror valoare este de pana la 20% din suma asigurata, fara a depasi echivalentul in lei al sumei de 10.000 EURO, societatea de asigurare efectueaza
plata direct catre proprietarul locuintei.

Pentru anul 2011 plafonul garantiilor care pot fi emise este 200 milioane euro,
reprezentand diferenta neutilizata la finele anului 2010, din plafonul de 1,7 miliarde euro, alocat programului Prima casa, in anii 2009-2010.

Cititi in continuare intregral modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr.717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului "Prima casa"

HOTARARE pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr.717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului ?Prima casa?

In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

Art. I. ? Hotararea Guvernului nr.717/2009 privind aprobarea normelor de
implementare a programului ?Prima casa?, publicata in Monitorul Oficial al
Romaniei, Partea I, nr.418 din 18 iunie 2009, cu modificarile si completarile
ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 2, litera e), se modifica si va avea urmatorul cuprins:
?e) Locuinte care urmeaza sa se construiasca prin asociatii fara personalitate juridica, cel putin unul dintre asociati fiind proprietarul terenului pe care urmeaza sa se construiasca locuintele.?

2. La anexa nr.1, la articolul 3, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (3^1), cu urmatorul cuprins:
?(3^1) Pentru anul 2011 plafonul garantiilor care pot fi emise potrivit art. 1 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009, aprobata cu modificari si completari este de 200 milioane euro, reprezentand diferenta neutilizata la finele anului 2010, din plafonul de 1,7 miliarde euro, alocat programului Prima casa, in anii 2009-2010.

3. La anexa nr.1, articolul 10^3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
?Art.10^3 In cazuri temeinic justificate, pe baza cererii motivate a finantatorului, cu consultarea FNGCIMM, Ministerul Finantelor Publice poate aproba preluarea finantarii garantate si a locuintei de catre o persoana fizica ce indeplineste criteriile de eligibilitate, precum si dobandirea de cote ? parti din locuinta de catre unul dintre coproprietarii obisnuiti sau devalmasi, in vederea intregirii dreptului de proprietate.?

4. La anexa nr.1, dupa articolul (10 ^3), se introduc doua noi articole (10^4 si
10^5, cu urmatorul cuprins:`ART. (10^4) ?Beneficiarul se obliga sa constituie in favoarea finantatorului, o garantie reala mobiliara ? gaj fara deposedare asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise la institutia de credit finantatoare, valabila pe toata durata finantarii."
ART. (10^5) In cazul daunelor partiale produse locuintelor achizitionate sau construite in cadrul programului, pentru despagubirile a caror valoare este de pana la 20% din suma asigurata, fara a depasi echivalentul in lei al sumei de 10.000 EURO, societatea de asigurare efectueaza plata direct catre proprietarul locuintei?.

5. La anexa nr.1, la articolul 11, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul
cuprins:
?(2) FNGCIMM analizeaza, in conditiile legii, potrivit reglementarilor proprii si prezentelor norme, solicitarea de garantare si, in cazul in care constata ca aceasta indeplineste conditiile de acordare, emite contractul de garantare.?

6. La anexa nr.1, dupa articolul 13 se introduce un nou articol, art. 13^1 cu
urmatorul cuprins:
?ART. 13^1 Pe toata durata de valabilitate a finantarilor garantate, finantatorii pot aproba reesalonari, rescadentari sau modificari ale valutelor creditelor acordate, in conformitate cu normele interne de creditare ale acestora, sub rezerva verificarii de catre FNGCIMM a mentinerii conditiilor programului, precum si a mentinerii valorii garantiei acordata initial fiecarui beneficiar in cadrul programului, si obtinerii acordului FNGCIMM.

7. La anexa nr.2, la articolul 1, dupa litera d) se introduc doua noi litere (d^1) si (d^2) care vor avea urmatorul cuprins:
?d^1) beneficiarii programelor derulate de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) prezinta finantatorului, fie antecontractul de vanzare-cumparare, fie alte documente specifice programelor ANL, prin care achizitioneaza o locuinta finalizata in cadrul programului.
(d^2) in cazul cumpararii de locuinte scoase la licitatie in cadrul procedurilor de executare silita, beneficiarii vor prezenta finantatorilor, in locul antecontractului de vanzare-cumparare, documentele specifice procesului de licitatie, prin care achizitioneaza o locuinta finalizata in cadrul programului.

8. La anexa nr.2, la articolul 1^2, la alineatul (1), litera e), se modifica si va avea
urmatorul cuprins:
?e) incheie un contract civil, autentificat in conditiile legii, de constituire a unei asociatii fara personalitate juridica, formata dintr-un numar de cel putin 2 beneficiari, sau adera la o asemenea asociatie, contract care contine cel putin elementele prevazute la alin. (2).?

9. La anexa nr.2, la articolul 1^2, la alineatul (2), litera a) se modifica si va avea
urmatorul cuprins:
? a) desemnarea unui reprezentant dintre asociati, in scopul indeplinirii formalitatilor prealabile obtinerii autorizatiei de construire pentru ansamblul de locuinte in care fiecare dintre beneficiarii asociati va detine cate o singura locuinta, precum si pentru gestionarea relatiei cu finantatorul;?

PRIM-MINISTRU EMIL BOC
Contrasemneaza:
Ministrul finantelor publice,
Gheorghe Ialomitianu
Ministrul economiei, comertului si mediului de afaceri,
Ion Ariton

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Calcul impozit pe profit. Exemplu si reglementari cheie

    • Impozitul pe profit reprezinta o obligatie fiscala esentiala pentru companiile care isi desfasoara activitatea in Romania. Determinarea acestuia implica aplicarea unei cote de impozitare, conform legislatiei fiscale in vigoare. In acest articol, vom analiza reglementarile cheie legate de impozitul pe profit si vom oferi un exemplu practic pentru a intelege mai bine procesul de calcul si obligatiile asociate. » citeste mai departe aici

  • Legea contabilitatii, modificata prin OUG 138/2024. Balanta de verificare trebuie intocmita lunar

    • OUG 138/2024 privind modificarea si completarea unor acte normative in domeniul fiscal-bugetar, precum si pentru reglementarea altor masuri a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 1222 din 5 decembrie 2024 si prevede, printre altele, mai multe modificari asupra Legii contabilitatii. Conform documentului, balanta de verificare va trebui sa fie intocmita lunar. Legea contabilitatii, modificata prin OUG 138/2024. Balanta de verificare trebuie intocmita lunar Referitor la balanta de verificare,...» citeste mai departe aici

  • Inventariere anuala. Trebuie efectuata obligatoriu la data de 31 decembrie?

    • Scopul inventarierii anuale este acela al stabilirii situatiei patrimoniale reale a societatii, respectiv a tuturor elementelor de active, datorii si capitaluri inregistrate in evidentele societatii in baza carora se intocmesc situatiile financiare anuale. Inventarierea anuala este reglementata la alin 2 al punctului 1 din Normele privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii aprobate prin OMFP 2861/2009: 1. -...» citeste mai departe aici

  • 10+ Noutati Fiscale pentru 2025 care va vor afecta activitatea

    • Cu ce probleme majore va veti confrunta in 2025? Este suficient sa parcurgeti lucrarea Taxare 2025. Noutatile Codului fiscal care expune clar absolut toate schimbarile intrate recent in vigoare (sau care vor intra curand), grupate in 2 mari categorii, cu subiecte esentiale pentru mediul fiscal-contabil: A. Noutati fiscale 1. Taxa pe valoarea adaugata 2. Impozit pe veniturile microintreprinderilor 3. Accize 4. Noutati privind salarii si beneficii extrasalariale 5. Sistemul RO...» citeste mai departe aici

  • Semnare bilant anual. Conform OUG 138/2024, este necesara si semnatura reprezentantului legal al firmei

    • Legea contabilitatii a fost modificata prin OUG 138/2024 si prevede mai multe schimbari in privinta bilantului anual. A fost introdusa prevederea conform careia situatiile financiare anuale trebuie semnate in mod obligatoriu si de reprezentantul legal al firmei. Semnare bilant anual. Conform OUG 138/2024, este necesara si semnatura reprezentantului legal al firmei OUG 138/2024 privind modificarea si completarea unor acte normative in domeniul fiscal-bugetar, precum si pentru reglementarea altor...» citeste mai departe aici

  • E-TVA: Obligatiile privind Notificarea de conformare, amanate pana pe 1 iulie 2025

    • Conform OUG 138/2024, anumite obligatii privind Notificarea de conformare RO e-TVA au fost amanate pana pe 1 iulie 2025. OUG 138/2024 privind modificarea si completarea unor acte normative in domeniul fiscal-bugetar, precum si pentru reglementarea altor masuri a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 1222 din 5 decembrie 2024. E-TVA: Obligatiile privind Notificarea de conformare, amanate pana pe 1 iulie 2025 A fost modificat OUG nr. 70/2024 in vederea amanarii pana la data de 1 iulie 2025 a...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016