
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate
Ordonanta 16/2022 a introdus noi prevederi in determinarea impozitului/taxei pe cladiri, care se vor aplica incepand cu anul viitor. Modificarile vizeaza toate tipurile de cladiri: rezidentiale, nerezidentiale, dar si cele din domeniul agricol.
Reamintim ca Ordonanta 16/2022 a fost publicata recent in Monitorul Oficial si ca regulile privind impozitul/taxa pe cladiri se va aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2023. In continuare vom prezenta principalele modificari:
Cote minime de impozitare asupra valorii impozabile a cladirii:
a) 0,1% in cazul cladirilor rezidentiale;
b) 0,5% in cazul cladirilor nerezidentiale;
c) 0,4% in cazul cladirilor utilizate pentru activitati din domeniul agricol.
Calculul impozitului/taxei pe cladirile rezidentiale
Pentru cladirile rezidentiale si cladirile-anexa aferente, impozitul/taxa pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote de minimum 0,1% asupra valorii cladirii. Cota impozitului/taxei pe cladiri se stabileste prin hotarare a consiliului local. La nivelul municipiului Bucuresti, aceasta atributie revine Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
Valoarea cladirii, exprimata in lei, se determina prin insumarea valorii cladirii, a cladirilor-anexa, dupa caz, si a valorii suprafetelor de teren acoperite de aceste cladiri, cuprinse in Studiile de piata referitoare la valorile orientative privind proprietatile imobiliare din Romania, administrate de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania.
In situatia in care valorile orientative privind proprietatile imobiliare din Romania, din studiile de piata administrate de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania sunt mai mici decat valorile impozabile determinate conform prevederilor prezentului articol, in vigoare la data de 31 decembrie 2022, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea cotei de minimum 0,1% asupra valorii impozabile determinate conform prevederilor prezentului articol, in vigoare la data de 31 decembrie 2022. Cota impozitului/taxei pe cladiri se stabileste prin hotarare a consiliului local. La nivelul municipiului Bucuresti, aceasta atributie revine Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
Calculul impozitului/taxei pe cladirile nerezidentiale
Pentru cladirile nerezidentiale si cladirile-anexa aferente, impozitul/taxa pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote de minimum 0,5% asupra valorii cladirii. Cota impozitului/taxei pe cladiri se stabileste prin hotarare a consiliului local. La nivelul municipiului Bucuresti, aceasta atributie revine Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
Pentru cladirile utilizate pentru activitati din domeniul agricol, impozitul/taxa pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii cladirii.
Valoarea cladirii, exprimata in lei, se determina prin insumarea valorii cladirii, a cladirilor-anexa, dupa caz, si a valorii suprafetelor de teren acoperite de aceste cladiri, cuprinse in Studiile de piata referitoare la valorile orientative privind proprietatile imobiliare din Romania, administrate de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania.
In situatia in care valoarea din studiile de piata administrate de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania este mai mica decat ultima valoare inregistrata in baza de date a organului fiscal local la data de 31 decembrie 2022, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea cotei de minimum 0,5% asupra ultimei valori inregistrate in baza de date a organului fiscal local, la data de 31 decembrie 2022. Cota impozitului/taxei pe cladiri se stabileste prin hotarare a consiliului local. La nivelul municipiului Bucuresti, aceasta atributie revine Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
Calculul impozitului/taxei pe cladirile care cuprind spatii cu destinatie rezidentiala si spatii cu destinatie nerezidentiala
Pentru cladirile care au in componenta atat spatii cu destinatie rezidentiala, cat si spatii cu destinatie nerezidentiala, impozitul/taxa pe cladiri se determina in functie de destinatia suprafetelor cu o pondere mai mare de 50% si se calculeaza prin aplicarea cotei corespunzatoare destinatiei majoritare, asupra valorii intregii cladirii.
In cazul acestor cladiri, contribuabilii au obligatia de a declara la organul fiscal local, in vederea stabilirii destinatiei finale a cladirii, suprafata folosita in scop nerezidential, insotita de documentele doveditoare, cu exceptia celor aflati in evidenta fiscala a unitatii administrativ-teritoriale. Declararea la organul fiscal local se face in termen de 30 de zile de la data oricaror modificari privind suprafetele nerezidentiale.
In situatia in care contribuabilii nu declara la organul fiscal local suprafata folosita in scop nerezidential, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea cotei corespunzatoare cladirilor nerezidentiale asupra valorii intregii cladiri aflate in evidentele organului fiscal local.
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate
Sfaturi de la experti
Intrebare: O societate este platitoare de tva. Factureaza servicii de creare programe catre o firma din afara UE. Cum emite factura? Cu tva sau fara tva? In cazul in care emite fara tva, conform carui articol?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Oferirea de produse gratuit in scopul stimularii vanzarilor
Intrebare: Societatea noastra incheie abonamente la presa scrisa editata de societate. In situatia in care o persoana se aboneaza pentru 12 luni, primeste gratuit un almanah (editat tot de societatea noastra). Acest almanah este oferit spre...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<