Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Studiu de caz: Apartament persoana fizica. Calcul impozit pe cladiri 2016

25-Dec-2015
11007

Din dorinta de a clarifica modul de calcul al impozitului pe cladiri de la 1 ianuarie 2016, revenim cu un studiu de caz care face referire la o persoana fizica din Romania, stabilita in Germania, si care detine un apartament in Romania. Incepand cu anul 2016 renunta la cetatenia romana.

Vom vedea astfel cum se calculeaza impozitul pe cladiri pentru anul 2016 in situatia in care apartamentul nu este locuit, dar si in situatia in care e dat spre inchiriere.

Incepand cu anul 2016, impozitul pe cladiri se va calcula in functie de scopul utilizarii cladirii, respectiv cladire rezidentiala respectiv nerezidentiala.

Potrivit prevederilor art.453 definitii, din Legea 227/2015 privind Codul fiscal:

- cladire rezidentiala - constructie alcatuita din una sau mai multe camere folosite pentru locuit, cu dependintele, dotarile si utilitatile necesare, care satisface cerintele de locuit ale unei persoane sau familii;
- cladire nerezidentiala - orice cladire care nu este rezidentiala;

Asadar, in situatia in care destinatia apartamentului este pentru locuit chiar daca este inchiriat impozitul va fi acelasi ca si in cazul in care nu va fi locuit. Situatia se schimba daca acest apartament va fi inchiriat pentru desfasurarea de activitati economice (sedii PFA, sedii societati, cabinete etc).

Potrivit prevederilor art. 457, alin (1) din acelasi act normativ, pentru cladirile rezidentiale si cladirile-anexa, aflate in proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,08%-0,2%, asupra valorii impozabile a cladirii. Cota impozitului pe cladiri se stabileste prin hotarare a consiliului local. La nivelul municipiului Bucuresti, aceasta atributie revine Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

In privinta stabilirii valorii impozabile intervin mai multe modificari.

Codul fiscal presupune masurarea pe exterior a locuintei, fapt pentru care toate apartamentele din blocuri suporta coeficientul de ajustare de 1,4%.

Valoarea impozabila a cladirii, exprimata in lei, se determina prin inmultirea suprafetei construite desfasurate a acesteia, exprimata in metri patrati, cu valoarea impozabila corespunzatoare, exprimata in lei/m. p , din tabelul redat in continuarea acestui articol.

Valoarea impozabila este corectata cu diversi coeficienti redati in contextul legislatiei in functie de rangul localitatii si zona in care este amplasata cladirea, niveluri si aparatamente amplasate in blocul respectiv, anul terminarii acesteia, etc.

Potrivit prevederilor art.458 alin. (1) , pentru cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,2-1,3% asupra valorii care poate fi:
a) valoarea rezultata dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta;
b) valoarea finala a lucrarilor de constructii, in cazul cladirilor noi, construite in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta;
c) valoarea cladirilor care rezulta din actul prin care se transfera dreptul de proprietate, in cazul cladirilor dobandite in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta.

Cota impozitului pe cladiri se stabileste prin hotarare a consiliului local. La nivelul municipiului Bucuresti, aceasta atributie revine Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

Pentru cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice, utilizate pentru activitati din domeniul agricol, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii impozabile a cladirii.

In cazul in care valoarea cladirii nu poate fi calculata conform prevederilor mai sus mentionate, cladirea nefiind reevaluata in ultimii 5 ani, impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile determinate conform art. 457.

Prin urmare, avem urmatoarele cote de impozitare valabile din 2016:

folosirea cladirii in scop rezidential/locuinta, cu cote de impozitare intre 0,08% si 0,2%;
folosirea cladirii in activitati economice (sedii PFA, sedii firma, cabinete etc) cu procente de impozitare intre 0,2% si 1,3%, cu conditia ca aceste cladiri sa fie reevaluate/construite/ achizitionate in ultimii 5 ani;
folosirea cladirii in activitati economice, dar constructia nu este reevaluata in ultimii 5 ani, cand procentul este de 2% din valoarea cladirii.

Precizari ca pana la aceast data nu au aparut normele metodologice de aplicare .

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016