Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noul Cod fiscal a fost promulgat. Care sunt noutatile anului 2016?

04-Ian-2016
4689

La 31 decembrie 2015, presedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a noilor reglementari privind Codul Fiscal si Codul de procedura fiscala, votate de Camera Deputatilor in sedinta din 22 decembrie.

Noul Cod fiscal 2016 vine cu o cota standard de TVA redusa la 20%. In situatii speciale se aplica si o cota de TVA de 9%, respectiv 5%. Daca pe de o parte se reduce impozitul pe dividende la 5%, impozitul pe teren si impozitul pe cladiri se majoreaza. Tot in ce priveste impozitul pe dividende, retinem ca desi se reduce in acest an, din 2017 urmeaza sa se adauge o cota de 5,5% datorata la bugetul de asigurari de sanatate, baza de calcul fiind plafonata superior la de cinci ori salariul mediu pe economie.

Pentru cinematografe, muzee, livrarile de carti, manuale, ziare si reviste, pentru evenimentele sportive si culturale, se va aplica taxa redusa de la 9% la 5%.

Se va aplica o cota de TVA de 9% pentru medicamente, hoteluri, alimente, restaurante si catering si furnizarea de apa.

Pentru 2016 se mentine cursul de schimb in functie de care se va calcula acciza in 2016 la nivelul celui utilizat in 2014, acesta fiind de 4,7380 lei/euro.

Supraacciza ar trebui eliminata la inceputul anului 2017, iar acciza se mentine la nivelul anului trecut.

Se elimina incepand cu acest an acciza pentru produse precum: cafeaa, blanuri si iahturi si se reduce cu 30% pentru bauturi alcoolice.

Persoanele fizice autorizate (PFA) au obligatia de a achita, din 2016, contributia individuala pentru pensie, de 10,5% din venitul net realizat si plafonata la un nivel anual de maximum cinci salarii medii pe economie, chiar si in situatia in care sunt salariate la un angajator. In plus, in cazul in care un PFA doreste sa beneficieze de pensie integrala, va trebui sa achite si contributia care ar reveni angajatorului, (de 15,8%), aplicata la veniturile pe care le obtine din aceasta activitate.

De asemenea, a fost majorat plafonul de venituri impozabile pentru microintreprinderi in care trebuie sa se incadreze, de la 65.000 de euro la 100.000 de euro. Din 2016 se aplica si un sistem diferentiat de cote de impozitare, intre 1% si 3%, pentru stimularea infiintarii de locuri de munca si pentru o distribuire mai echitabila a sarcinii fiscale intre microintreprinderile cu salariati si cele fara.

Iata noile cote de impozitare valabile din noul an:

- 1% pentru microintreprinderile cu peste 2 salariati (inclusiv)
- 2% pentru cele cu un salariat si de 3% pentru microintreprinderile care nu au salariati
- 3% cota generala de impozitare a veniturilor pe aceasta categorie de firme.

O majorare importanta se aplica pentru impozitul pe cladirile rezidentiale, cu precadere in cazul celor in care se deruleaza activitati economice.

Astfel, daca anul trecut aveam un impozit pentru un apartament detinut de o persoana fizica in procent de 0,1% din valoarea impozabila a cladirii, incepand cu 2016, se aplica un impozit diferentiat, in functie de utilizarea constructiei (regim mixt, locuinta sau activitati economice).

Prin urmare, pentru cladirile utilizate exclusiv ca locuinte, se aplica un impozit in procent de 0,08%-0,2% din baza impozabila a apartamentului, primariile avand posibilitatea sa stabileasca cota de impozitare, in acest interval.

In schimb, daca in apartamentul respectiv isi desfasoara activitatea o firma sau un sediu de PFA, rata de de impozitare este cuprinsa intre 0,2% si 1,3% din valoarea acesteia. Faptul ca se deruleaza activitati ecomonice in locuinta poate duce astfel la o crestere a impozitului de cel putin doua ori si de cel mult 13 ori. In cazul in care in ultimii cinci ani nu a avut loc o reevaluare a locuintei, impozitul se stabileste la 2% din valoarea impozabila.

Impozit pentru apartamente cu regim mixt (locuinta folosita atat pentru locuit, cat si pentru activitati economice)

In aceasta situatie, impozitarea se realizeaza diferentiat, in functie de suprafata destinata fiecarui scop. Proprietarii au obligatia, in cazul in care folosesc locuinta atat pentru locuit, cat si pentru activitati economice, sa depuna la autoritatea locala o declaratie speciala pana la finele lunii februarie.

Retinem ca firmele care au in proprietate constructii vor depune si o declaratie speciala de impunere, urmand sa plateasca in 2016 un impozit de 0,08-0,2% din valoarea impozabila a constructiilor rezidentiale pe care le detin si de 0,2-1,3% din cea a constructiilor nerezidentiale.

In cazul acestor firme, reevaluarea acestora se face la fiecare 3 ani, iar in lipsa acesteia cotele de impozitare cresc la 5%.

In cazul in care exista cladiri si terenuri neingrijire, primariile pot majora cu pana la 500% impozitul pe acestea.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Bon fiscal emis eronat. Cum se poate face corectia contabila

    • Bonul fiscal este un document important in desfasurarea activitatii unei firme, fiindca include informatii referitoare la toate tranzactiile efectuate de aceasta, precum livrari de bunuri sau prestari de servicii, si este emis de casele de marcat fiscale electronice. Tocmai de aceea este necesar ca acestea sa fie corecte atunci cand sunt oferite clientilor de catre comercianti. Insa cum putem proceda in cazul in care o firma a emis un bon fiscal eronat? Cum se poate face corectia contabila?...» citeste mai departe aici

  • Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la persoanele fizice in luna august

    • Persoanele fizice, la fel ca cele juridice, au obligatii fiscale catre stat precum plata unor impozite, taxe sau contributii catre buget. In caz contrar, in urma controalelor ANAF, s-a putea sa fie amendate sau sa sufere alte consecinte fiscale. In acest articol vom vedea ce nereguli au descoperit inspectorii ANAF in urma controalelor la persoanele fizice din luna august 2024, asa cum apare in documentul publicat de institutie pe site-ul oficial. Controale ANAF 2024. Nereguli descoperite la...» citeste mai departe aici

  • RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem

    • Referitor la prevederile OUG nr. 120/2021 privind administrarea sistemului national RO-e Factura si cele ale Codului Fiscal (Legea nr. 227/2015), Oficiul National al Registrului Comertului va aduce la cunostinta urmatoarele aspecte: RO e-Factura la nivelul ONRC. Cand are institutia obligatia de a trimite facturile in sistem Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), prin activitatea sa de baza desfasurata ca autoritate publica, emite facturi fara TVA pentru serviciile specifice...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016