Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Prestare de servicii online catre Gibraltar

04-Mai-2010
10736

Intrebare


O persoana juridica, avand sediul fix in Romania, neinregistrata in scopuri de TVA livreaza servicii de publicitate pe Internet unei firme cu sediul in Gibraltar. Persoana juridica din Romania este obligata sa se inscrie ca platitor de TVA?

Solutie oferita de Serviciul de Consultanta al
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili
Beneficiaza de consultanta personalizata 3 luni de zile
La pretul de 195, 11 lei
mai multe detalii aici

In primul rand trebuie sa mentionez faptul ca Gibraltar nu este inclusa in teritoriul statelor membre chiar daca Regatul Unit este raspunzator de relatiile internationale ale Gibraltarului.

Gibraltar figureaza in lista statelor terte chiar si in anexa XIV din Regulamentul (CE) NR. 612/2009 din 7 iulie 2009 de stabilire a normelor comune de aplicare a sistemului de restituiri la export pentru produsele agricole (reformare) publicat in Jurnalul Oficial nr. L 186 din 17 iulie 2009, p. 1 ? 58.

Gibraltar este un teritoriu european ale carei relatii externe sunt gestionate de un stat membru, respectiv Marea Britanie, dar care nu face parte integranta din teritoriul vamal al Comunitatii.

In al doilea rand, avand in vedere faptul ca serviciile de publicitate on-line nu se incadreaza la exceptii, firma dvs. trebuie sa aplice regula generala de taxare reglementata prin articolul 133 alineatul 2 din Codul fiscal conform careia locul prestarii este considerat locul unde beneficiarul este stabilit sau are un sediu fix sau domiciul stabil sau resedinta obisnuita.

Aceasta regula se aplica in situatia in care beneficiarul din Gibraltar al serviciilor prestate este o persoana impozabila, adica o persoana care realizeaza operatiuni economice.

Aceasta regula se aplica indiferent de faptul ca firma din Gibraltar este sau nu este inregistrata in scopuri de TVA. Serviciul este neimpozabil in Romania, dar impozabil in Gibraltar.

Aceiasi regula de taxare se aplica si in situatia in care firma din Gibraltar ar fi inregistrata in scopuri de TVA intr-un stat membru, de exemplu in Marea Britanie. In ambele cazuri, serviciul nu este impozabil in Romania.

Chiar daca nu este impozabil in Romania, veniturile realizate de firma dvs. sunt considerate elemente de calcul ale cifrei de afaceri de 35.000 euro, motiv pentru care facturile emise trebuie evidentiate in jurnalul pentru vanzari care se intocmeste chiar daca firma din Romania se afla in regimul special de scutire.

Asa cum am precizat anterior, in cele doua situatii serviciul este neimpozabil in Romania. Singura diferenta dintre cele doua situatii ipotetice ar fi ca serviciul prestat catre un sediu fix din Marea Britanie al unei firme stabilite in Gibraltar, se incadreaza la prestari intracomunitare de servicii care trebuie raportate si prin declaratia cod 390.

Daca serviciul este utilizat numai de sediul activitatii economice din Gibraltar, operatiunea nu reprezinta o prestare intracomunitara de servicii, motiv pentru care nu se raporteaza prin declaratia cod 390.

Daca operatiunea se incadreaza la prestari intracomunitare de servicii, firma din Romania care se afla in regimul special de scutire este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA doar pentru astfel de operatiuni.

Asa cum sunt definite prin normele de aplicare ale Codului fiscal modificate prin H.G. nr. 1620/2009 la punctul 13 alineatul 7, pentru o persoana impozabila din Romania, serviciile intracomunitare sunt serviciile efectuate de prestatori stabiliti in Romania catre beneficiari persoane impozabile stabilite pe teritoriul Comunitatii pentru care se aplica regula generala de taxare reglementata prin articolul 133 alineatul 2 din Codul fiscal.

Daca firma dvs. urmeaza sa presteze astfel de servicii, inainte de realizarea acestora, are obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA doar pentru prestarea acestor servicii. Inregistrarea este valabil si in situatia in care intentioneaza sa efectueze si operatiuni de achizitie intracomunitara de bunuri si servicii.

Obligatia de inregistrare rezulta din prevederile articolului 153^1 alineatul 1 litera b) conform caruia
" (1) Are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform prezentului articol:
b) persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania, neinregistrata si care nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 153, si care nu este deja inregistrata conform lit. a) sau c) sau a alin. (2), daca presteaza servicii care au locul in alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligata la plata taxei conform echivalentului din legislatia altui stat membru al art. 150 alin. (2), inainte de prestarea serviciului;"
Inregistrarea in scopuri de TVA se efectueaza in baza formularului de inregistrare fiscala cod 091 "Declaratie de inregistrare in scopuri de TVA/Declaratie de mentiuni pentru alte persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii " , cod MFP 14.13.01.10.11/a care se descarca gratuit de pe site www.mfinante.ro. Acest formular este reglementat prin O.M.F.P. nr. 7 din 4 ianuarie 2010 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata. Macheta formularului se descarca gratuit de pe site www.mfinante.ro.
Firma dvs. nu trebuie sa se mai inregistreze in scopuri de TVA pentru prestarea intracomunitara de servicii daca anterior s-a inregistrat pentru efectuarea altor operatiuni intracomunitare, respectiv:
- pentru o achizitie intracomunitara de servicii;
- pentru o achizitie intracomunitara de bunuri.
Acest cod de inregistrare in scopuri de TVA se utilizeaza numai pentru prestarea intracomunitara de servicii si achizitia intracomunitara de bunuri si servicii deoarece nu confera persoanei impozabile calitatea de persoana inregistrata in scopuri de TVA in regim normal fiindca nu a realizat sau a depasit cifra de afaceri de 35.000 euro.
Dupa obtinerea acestui cod, aveti obligatia sa il comunicati beneficiarului din statul membru care il utilizeaza atat pentru a taxarea operatiunii in statul sau cat si pentru raportarea operatiunii de achizitie intracomunitara de servicii.
Comunicarea acestui cod de inregistrare in scopuri de TVA este interzisa pentru alte operatiuni de achizitii de bunuri si prestari de servicii decat cele intracomunitare.
Asa cum se impune prin alineatul (9) punctul 13 din normele de aplicare, pentru serviciile intracomunitare, prestatorul din Romania este obligat sa justifice faptul ca beneficiarul serviciilor sale este o persoana impozabila. In aceasta situatie, la randul sau, beneficiarul trebuie sa comunice prestatorului:
? o adresa a sediului activitatii economice sau a unui sediu fix din Comunitate;
? un cod valabil de TVA atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru decat Romania.

In calitate de prestator al serviciilor intracomunitare, aveti urmatoarele obligatii fiscale:
- sa emiteti factura in valuta negociata, la data prestarii serviciului, completata cu toate informatiile impuse prin art. 155 alin. (5) din Codul fiscal;
- sa nu colectati T.V.A.;
- sa inscrieti pe factura mentiunea "neimpozabil in Romania" conform obligatiei de la articolul 155, alineatul 5, litera k);
- sa inregistrati factura in jurnalul pentru vanzari;
- sa inregistrati factura in evidenta contabila la cursul valutar din data emiterii;
- sa raportati operatiunea prin declaratia cod 390.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Din 1 ianuarie 2025 se va aplica un regim de scutire TVA pentru firmele mici

    • ANAF informeaza ca din 1 ianuarie 2025 se va aplica un regim de scutire TVA pentru firmele mici. Noul regim special pentru intreprinderile mici (SME-SS) se va aplica incepand cu 1 ianuarie 2025. Aceasta permite persoanelor impozabile stabilite intr-un stat membru sa aplice regimul special pentru IM nu numai in statul membru de stabilire, ci si in orice alt stat membru care aplica un regim de scutire pentru IM, in anumite conditii. Conform Directivei 2020/285, incepand cu ianuarie 2025 statele...» citeste mai departe aici

  • Ghid ANAF 2024: TOT ce trebuie sa stii despre utilizarea sistemului e-TVA

    • ANAF a publicat, pe site-ul oficial, Brosura privind Decontul precompletat e-TVA destinat persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA. Sunt informatii utile persoanelor care vor sa utilizeze sistemul e-TVA din SPV. Implementare sistem RO e-TVA Reamintim ca sistemul e-TVA a fost implementat prin OUG 116/2023 si OUG 70/2024. Iar prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3775/2024 a fost aprobat modelul si continutul formularului Decont precompletat RO...» citeste mai departe aici

  • Proiect OUG: Cum va solutiona Min. Justitiei problemele platformei online ONRC

    • Noua platforma online ONRC da multe batai de cap contribuabililor, avocatilor si juristilor care se ocupa in mod direct de infiintarea firmelor, inregistrarea sediilor noi, depunerea documentelor la Registrul Comertului, etc. Aceasta platforma functioneaza greoi, mai ales daca ai nevoie de mai multe inregistrari, sau in anumite cazuri se blocheaza, etc. In acest context, Min. Justitiei a pus in dezbatere publica un nou Proiect de OUG prin care vine cu cateva solutii. Este vorba despre Proiectul...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016