Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Taxe mai mici si mai putine probleme in economie: masuri impotriva economiei subterane

15-Iul-2014
1959
Fiscalitatea excesiva din ultimii ani a facut ca o noua tendinta sa devina din ce in ce mai puternica: orientarea intreprinzatorilor catre zonele gri ale economiei, arata un studiu A.T. Kearney cu privire la evolutia economiei subterane din ultimii ani.

Acest studii mai arata si ca Romania este tara cea mai afectata din UE de acest fenomen, citeaza Capital.ro rezultatele raportului:

"Echivalentul a 28% din Produsul Intern Brut al Romaniei din 2013 (sau aproape 40 de miliarde de euro) circula pe cai subterane fara a putea fi controlat si erodand mediul de business. Un studiu realizat de A.T Kearney arata ca de la declansarea crizei economice, ponderea economiei subterane a crescut constant, iar Romania este tara din UE cea mai afectata de acest fenomen".

Aceeasi sursa explica de ce e necesara o transparenta in aceasta zona si de ce intreprinzatorii ar trebui sa gandeasca o politica onesta de achitare a taxelor pentru a nu-si falimenta in cele din urma propriul business:

"De ce sunt aceste cifre seci importante pentru antreprenorul mic si mijlociu? In primul rand, pentru ca ele arata cat de mare este minusul de la buget pe care statul trebuie sa il acopere din alte surse, adica taxarea firmelor corecte. Cu cat fenomenul migratiei catre zonele gri ale economiei este mai mare, cu atat povara resimtita de IMM-urile din Romania va fi si ea mai mare. Efectul este direct si palpabil. Chiar daca pe termen scurt, speriate de criza si in disperare de cauza, IMM-urile tind sa identifice avantaje in transferarea unor activitati catre zonele intunecate, studiile arata ca ele isi fac mult mai mult rau decat bine, punand in pericol stabilitatea afacerii in sine. Controlul asupra numerarului este o iluzie, intrucat nimeni nu poate monitoriza circulatia acestuia."


O solutie in acest sens ar putea-o reprezinta cardurile de firma prin care este oferit un control "mult mai mare asupra banilor din contabilitate, asupra banilor cheltuiti de catre angajatii sai - el vede exact ce s-a cumparat, iar aceste plati se inregistreaza direct in contul companiei", noteaza Capital.ro.


Un mediu de afaceri astfel construit este unul sigur care poate controla si gestiona mult mai usor un context economic dificil, predispus riscurilor de ordin falimentar.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016