Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

TVA la facturare servicii pentru o firma din Marea Britanie

14-Oct-2010
36224

Intrebare: Societatea noastra a incheiat un contract de prestare servicii cu o companie avand sediul activitatii economice in Marea Britanie (UK), obiectul contractului fiind acela ca Petroconsult asigura firmei din UK personal specializat (interpreti engleza-romana) la cursurile pe care aceasta firma le sustine in Petrobrazi Ploiesti personalului combinatului.



Firma din UK ne-a transmis codul VAT si adresa sediului de desfasurare a activitatii economice si a mentionat ca nu are un sediu fix in Romania.

In aceasta situatie: serviciile prestate firmei din UK se factureaza cu TVA? Fiind vorba de o prestare de servicii intracomunitara este necesara declararea respectivelor servicii in Declaratia 390 (conform OUG nr. 54/2010)?

Facem mentiunea ca firma din UK sustine ca, in conformitate cu legislatia in vigoare in UK, serviciile intracomunitare nu se declara INTRASTAT si nu sunt purtatoare de TVA.

Raspuns:
Avand in vedere faptul ca firma dvs. nu are in obiectul sau de activitate asigurarea serviciilor de traducator, consider ca operatiunea de punere la dispozitie a traducatorilor nu are un caracter educational astfel incat operatiunea sa se incadreze la exceptia de la regula generala de taxare de la articolul 133 alin. (2), exceptie reglementata prin articolul 133 alin. (4) litera c) conform careia locul prestarii serviciilor este locul prestarii efective, in cazul ?serviciilor principale si auxiliare legate de activitati culturale, artistice, sportive, stiintifice, educationale??.

In acest context, avand in vedere faptul ca beneficiarul serviciilor prestate de firma dvs. are sediul activitatii economice in UK, fara a avea un sediu fix pe teritoriul Romaniei, operatiunea se considera neimpozabila in Romania, fiind impozabila la beneficiar prin aplicarea regulii generale de taxare de la articolul 133 alineatul 2 din Codul fiscal. Operatiunea reprezinta o prestare intracomunitara de servicii.

Prestarile intracomunitare de servicii sunt acele operatiuni pentru care se aplica regula generala de taxare reglementata prin art. 133 alin. (2), efectuate de persoane impozabile stabilite in Romania in beneficiul unor persoane impozabile nestabilite in Romania, dar stabilite in Comunitate. In aceasta categorie se incadreaza doar serviciile pentru care beneficiarul aplica in statul sau de consum al serviciului regimul de taxare inversa.

La incadrarea prestarii efectuate in categoria operatiunilor neimpozabile in Romania trebuie sa aveti in vedere precizarile alineatului 10 de la punctul 13 din normele de aplicare ale Codului fiscal care prevad faptul ca prestatorul din Romania trebuie sa faca dovada ca:
? beneficiarul este o persoana impozabila stabilita in Comunitate;
? serviciul este prestat catre sediul activitatii economice a beneficiarului sau catre un sediu fix al acestuia, aflat in alt stat membru decat Romania. Aceasta conditie se considera indeplinita daca beneficiarul comunica prestatorului:
- o adresa a sediului activitatii economice, sau, a unui sediu fix, din Comunitate;
- un cod valabil de TVA atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru. Se considera ca prestatorul a actionat de buna credinta cand obtine confirmarea validitatii codului de TVA atribuit beneficiarului sau de autoritatile fiscale din alt stat membru prin intermediul procedurilor de securitate existente la nivel comunitar. In situatia in care beneficiarul nu comunica un cod valabil de TVA, sau il comunica, dar prestatorul nu obtine confirmarea validitatii codului de TVA al clientului sau, se considera ca locul prestarii se afla la locul unde este stabilit prestatorul, caz in care serviciul este impozabil in Romania si se colecteaza TVA. Factura emisa cu TVA poate fi stornata ulterior numai daca se obtine confirmare oficiala a autoritatii fiscale din statul membru in care beneficiarul este stabilit din care rezulta ca la data prestarii serviciului beneficiarul avea calitatea de persoana impozabila.

Pentru aceste servicii prestate, neimpozabile in Romania, aveti urmatoarele obligatii fiscale, prezentate sintetic, dupa cum urmeaza:
- sa emiteti factura in valuta, la data prestarii serviciului, completata cu toate informatiile impuse prin art. 155 alin. (5) din Codul fiscal;
- sa nu colectati TVA;
- sa inscrieti pe factura mentiunea ?neimpozabil in Romania? conform obligatiei de la art. 155, alin. (5), lit. k);
- sa inregistrati factura in jurnalul pentru vanzari;
- sa inregistrati factura in evidenta contabila la cursul valutar din data emiterii;
- sa raportati operatiunea la randul 3 din decontul de TVA si, daca este cazul sa le reportati si la randul 3.1 denumit ?Prestari de servicii intracomunitare care nu beneficiaza de scutire in statul membru in care taxa este datorata ?;
- sa raportati operatiunea in declaratia cod 390, cu simbolul P.
Deoarece serviciul respectiv reprezinta operatiune intracomunitara, firma dvs. trebuie sa se inscrie in Registrul operatorilor intracomunitari inainte de prestarea acestui serviciu.

Chiar daca serviciul prestat se incadreaza la operatiuni neimpozabile in Romania, pentru acest gen de operatiuni, firma dvs. are dreptul de deducere a TVA aferenta bunurilor si serviciilor achizitionate pentru realizarea acestei activitati economice. Acest fapt rezulta din prevederile art. 145, alin. (2), lit. (b) ?Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
?? b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania?.

Tranzactiile constand in prestari de servicii nu se raporteaza prin Declaratia statistica Intrastat, fapt care rezulta din Ordinul Institutului National de Statistica nr. 671 din 15 decembrie 2009.

In concluzie, partenerul dvs. are dreptate: serviciul este neimpozabil in Romania si nu se raporteaza prin declaratia Intrastat, dar se raporteaza prin declaratia recapitulativa cod 390 si decontul de TVA cod 300. De altfel, atat prevederile din Codului fiscal din Romania cat si prevederile legislatiei fiscale din UK sunt armonizate cu prevederile cuprinse in Directiva CEE nr. 112/2006 privind sistemul comun al ta-xei pe valoarea adaugata.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016