Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF explica noua procedura de aprobare a regimului de declarare derogatoriu. Iata ce documente si conditii sunt obligatorii!

23-Mar-2016
4754

In contextul publicarii unui nou act normativ care reglementeaza procedura de aprobare a regimului de declarare derogatoriu, au fost prezentate de catre autoritatile fiscal mai multe clarificari pe marginea noilor prevederi. 



Va reamintim ca in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 203/18.03.2016, a fost publicat OPANAF nr. nr. 889/2.03.2016 prin care se stabileste procedura de aprobare a regimului de declarare derogatoriu.

Ordinul este dat in aplicarea art. 101 alin. (4) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedura fiscala si vizeaza in principal urmatoarele aspecte:

 In caz de inactivitate temporara, organul fiscal central poate aproba, la cererea contribuabilului/platitorului, alte termene sau conditii de depunere a declaratiilor fiscale, in functie de necesitatile administrarii obligatiilor fiscale.
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Redepunere bilant pentru 2023 La o firma preluata in oct 2024, am generat bilantul pentru 2024 si am constatat ca exista diferente intre bilantul depus la 31.12.2023 si balanta decembrie 2023, care exista in...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Calitatea de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate Pentru o PFA ce desfasoara activitatate independenta in sistem real cf. ART 155, alin b din Cod Fiscal si care este asigurat la sistemul de sanatate doar prin mentiune in...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Refacturare cheltuieli Totusi, pentru prestarea serviciilor de asistenta juridica, prestatorul stabileste cu beneficiarul, ca acesta va suporta (pe langa onorariu), si cheltuielile cu deplasarile,...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Energie regenerabila. Accize SRL are panouri solare. PPC emite in numele SRL, facturi pentru energia electrica produsa de SRL (pe factura scrie Energie activa livrata compensata cantitativ) si bagata in retea....citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Regimul fiscal al schimbului de bunuri O societate are in proprietatea sa un teren pe care doreste sa-l dea la schimb in baza unui contract de schimb conform art.1763 Cod civil. Urmare a acestui contract de schimb...citeste mai mult

 Pentru a beneficia de regimul de declarare derogatoriu, pe perioada supusa acestui regim, contribuabilii trebuie sa indeplineasca cumulative urmatoarele conditii:
- sa nu desfasoare niciun fel de activitate;
- sa nu obtina venituri din exploatare, venituri financiare, venituri extraordinare si/sau alte elemente similare veniturilor;
- sa nu dispuna de personal angajat si sa nu plateasca venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului;
- sa figureze in evidenta fiscala cu toate obligatiile declarative si de plata indeplinite;
- sa nu aiba in curs de solutionare un decont de TVA cu optiune de rambursare sau o cerere de restituire;
- sa nu faca obliectul unei inspectii fiscale in desfasurare;
- sa nu fie inscrisi in lista inactivilor fiscal, cu exceptia situatiei de la art. 92 (1) d);
- inactivitatea temporara sa fie inscrisa in registrul comertului (in cazul persoanelor juridice infiintate in baza Legii societatilor nr. 31/1990 si persoanelor fizice autorizate potrivit OUG nr. 44/2008), respectiv la organizatiile profesionale care au eliberat documentele de functionare.

Regimul de declarare derogatoriu se solicita de contribuabili/platitori prin depunerea unei cereri la organul fiscal in a carui evidenta fiscala acestia sunt inregistrati ca platitori de impozite, taxe si contributii, care va fi insotita si de:
- dovada inscrierii inactivitatii temporare la registrul comertului in cazul persoanelor juridice infiintate in baza Legii societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
- dovada inscrierii inactivitatii temporare la registrul comertului sau la organizatiile profesionale care au eliberat documentele de functionare in baza carora persoanele respective isi desfasoara activitatea, in cazul contribuabililor/platitorilor persoane fizice autorizate.
Cererea se solutioneaza de organul fiscal in termen de 45 de zile de la data depunerii.
Regimul derogatoriu se aproba pentru perioade mai mari de 12 luni, dar nu mai mult de 3 ani consecutivi;

Pe perioada aplicarii regimului de declarare derogatoriu, contribuabilii/platitorii nu au obligatia depunerii urmatoarelor declaratii:
- Declaratia 100 "Declaratie privind obligatiile de plata la bugetul de stat"
- Declaratia 101 "Declaratie privind impozitul pe profit"
- Declaratia 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor
sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate"
- Declaratia 120 "Decont privind accizele"
- Declaratia 300 "Decont de TVA"
Obligatiile de declarare aferente activitatii desfasurate anterior perioadei de aplicare a regimului de declarare derogatoriu se mentin.
Pentru fractiunea de an fiscal cuprinsa in afara perioadei de aplicare a regimului de declarare derogatoriu, contribuabilii/ platitorii au obligatia depunerii declaratiilor prevazute mai susu la termenele prevazute de lege.

Baza legala:
- Legea nr.207/2016 privind Codul de procedura fiscala 
- Ordinul Presedintelui ANAF nr. 889/2.03.2016 privind Procedura de aprobare a regimului de declarare derogatoriu publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 203/18.03.2016

 Material intocmit de AJFP Bistrita - Ioan Tintean, SEF ADMINISTRATIE

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016