
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
O societate comerciala este supusa inspectiei fiscale in perioada 01.01.2019-08.08.2019 (data intrarii in vigoare a O.G. nr. 6/2019), inspectie in urma careia au fost stabilite debite suplimentare reprezentand impozit pe profit in suma de 180.000 lei pentru perioada 01.01.2016-31.12.2018, la care s-au calculat accesorii in cuantum de 35.000 lei. In vederea anularii obligatiilor accesorii (dobanzi, penalitati de intarziere si penalitati de nedeclarare), a fost depusa la organul fiscal competent teritorial cerere de anulare conform procedurii descrise de Normele metodologice emise in acest sens.
La cateva zile de la depunerea cererii, am fost contactata de catre un inspector din cadrul Administratiei fiscale care mi-a explicat ca societatea nu poate beneficia de anularea accesoriilor, pe motiv ca deciziile de impunere nu au fost comunicate pana la data de 31.12.2018, asa cum prevede art 23 alin. (3) lit. b) din Ordonanta. Cum trebuie sa procedez mai departe? Multumesc.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal:
Este necesara prevalarea de prevederile art. 23 alin. (3) lit. a) din O.G. nr. 6/2019, in sensul ca obligatiile fiscale restante la 31.12.2018 reprezinta ,,obligatiile bugetare pentru care s-a implinit scadenta sau termenul de plata pana la 31 decembrie 2018 inclusiv’’, avand in vedere si faptul ca toate accesoriile se calculeaza de organul fiscal de la scadenta debitelor (anterior datei de 31.12.2018), nu de la data individualizarii acestora prin decizia de impunere.
In acest fel, societatea poate beneficia de anularea accesoriilor, mai ales ca fundamentul aparitiei O.G. nr. 6/2019 a fost asanarea datoriilor catre bugetul general consolidat cu perspectiva mentinerii debitorilor in circuitul economic si evitarea intrarii in insolventa.
Asadar, diferentele de obligatii fiscale stabilite prin decizie de impunere, avand in vedere faptul ca vizeaza perioade anterioare datei de 31.12.2018, pot fi incadrate la art 23 alin. (3) lit. a) din O.G. nr. 6/2019 (obligatii bugetare pentru care s-a implinit scadenta sau termenul de plata pana la 31 decembrie 2018 inclusiv), beneficiind astfel de anularea accesoriilor aferente acestor obligatii principale (debite).
Sublinez ca la fundamentarea acestei opinii sta si argumentul conform caruia potrivit Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, obligatiile fiscale accesorii (dobanzi, penalitati de intarziere si penalitati de nedeclarare) se calculeaza de la data scadentei, nu de la data individualizarii obligatiei fiscale in decizia de impunere.
De asemenea, avand in vedere faptul ca aceasta problema este insuficient reglementata si explicata de actele normative in vigoare, puteti invoca in demersul dvs., principiul in dubio contra fiscum, consacrat si in jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care, in considerentele Hotararii CEDO din 07 iulie 2011 pronuntate in cauza Serkov impotriva Ukrainei, a retinut urmatoarele:,,Curtea nu poate trece cu vedere cerinta(…) care stipula ca, in cazul in care legislatia nationala oferea interpretari ambigue sau multiple ale drepturilor si obligatiilor contribuabililor, autoritatile nationale aveau obligatia de a recurge la abordarea care era mai favorabila pentru contribuabil’’.
Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Societate A platitoare de TVA lunar in regim normal, cumpara un utilaj de la o societate B, platitoare de TVA la incasare, tranzactia fiind efectuata in luna ianuarie 2020. Societatea A deduce taxa pe valoarea adaugata in luna...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: In septembrie 2020 firma A din Romania a primit niste componente de la firma B din China, pentru care s-a facut proces verbal de custodie. TVA in vama s-a achitat pentru importul din China de catre firma A. Marfa a fost comandata...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<