
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –
Problema fiscala
Doriti sa acordati angajatilor dumneavoastra diverse beneficii sub forma asigurarilor voluntare de sanatate. Care este tratamentul fiscal al acestor asigurari?
1. Ce sunt asigurarile voluntare de sanatate?
Asigurarile voluntare de sanatate reprezinta un sistem facultativ, suplimentar al asigurarilor sociale de sanatate care este sistemul obligatoriu.
Angajatorii, persoane fizice sau juridice, pot sa incheie contracte de asigurare voluntara de sanatate pentru angajatii lor, individual sau in grup, acordate ca beneficii aditionale la drepturile salariale ale acestora, in scopul atragerii si stabilizarii personalului angajat.
In cadrul asigurarilor voluntare de sanatate, raporturile dintre asigurat si asigurator, precum si drepturile si obligatiile acestora se stabilesc prin vointa partilor, sub forma pachetelor de servicii, si sunt mentionate in contractul de asigurare voluntara de sanatate.
2. Deductibilitate limitata la calculul profitului impozabil
Din punctul de vedere al impozitului pe profit, cheltuielile cu primele de asigurare voluntara de sanatate sunt deductibile in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 250 euro intr-un an fiscal pentru fiecare participant.
Cartea verde a contabilitatii 2023 varianta tiparita
Cartea Verde a TVA
PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii
Cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului de 250 euro este cursul de schimb LEU/EUR comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data inregistrarii cheltuielilor.
3. Asimilare cu salariile in vederea impunerii
In vederea impunerii, sunt asimilate salariilor orice sume sau avantaje de natura salariala ori asimilate salariilor.
Avantajele primite de salariati includ si primele de asigurare platite de catre angajator pentru salariatii proprii, la momentul platii primei respective, altele decat cele obligatorii.
Asadar, la stabilirea venitului impozabil se au in vedere si avantajele primite de salariati, cum ar fi contravaloarea primelor de asigurare suportate de angajatori pentru angajatii proprii, cu exceptia primelor de asigurare obligatorii.
Pentru salariati, acestea sunt impuse prin cumularea cu veniturile de aceasta natura ale lunii in care sunt platite primele de asigurare.
Prin urmare, din punctul de vedere al angajatului, asigurarile voluntare de sanatate sunt considerate avantaje asimilate salariilor indiferent de suma acordata.
Concluzie
Din pacate, suma suportata de angajator pentru salariatii proprii sub forma asigurarilor voluntare de sanatate, peste valoarea de 250 euro este supusa unei duble impozitari. Astfel, pe de-o parte, ceea ce depaseste valoarea de 250 de euro este considerata cheltuiala nedeductibila la calculul profitului impozabil.
Pe de alta parte, suma reprezentand primele de asigurare platite de catre angajator pentru salariatii proprii reprezinta avantaj de natura salariala fiind inclusa in veniturile salariale la momentul platii primei respective.
Acte normative aplicabile:
Art. 1 din Norma metodologica privind asigurarile voluntare de sanatate, aprobata prin Ordinul ministrului sanatatii publice nr. 365/2007
Art. 343 din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii
Art. 21 alin. (3) litera k) si art. 55 alin. (2) lit. k) si alin. (3) lit. g) din Codul fiscal
Pct. 70 lit. h) la Titlul III Impozitul pe venit din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal
Articol adaugat in 10 august 2009
Articol preluat din Newsletter-ul Taxe si Impozite Actual nr. 31/ iunie 2009.
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul fiscalitatea.ro" si link catre www.fiscalitatea.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –
Articole similare
Stocuri de marfa. Care este tratamentul fiscal?Regimul contributiilor CAS datorate de PFA in 2018A fost abrogat Ordinul nr. 3040/2018, prin care s-au stabilit operatiunile de debitare a contului de TVA (Proiect de Ordin)Facturarea cu ajutorul tehnicii de calcul. Ce conditii sunt obligatorii pentru a tipari facturile?ANAF a prelungit depunerea deconturilor de TVA pana la 10 decembrieUltimele articole
ANAF a publicat calendarul obligatiilor fiscale pentru luna DECEMBRIE 2023Microintreprinderi in 2024. Anumite firme pot plati in continuare cota de 3%, chiar daca depasesc plafonul de 500.000 euroSistemul RO e-Factura. Facturile pot fi trimise si de catre un tert? Daca da, in ce conditii?ANAF modifica D100 si D710, utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursaModificari privind TVA ce intra in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2024Articole similare
Procedura privind veniturile (despagubiri) primite prin sentinta judecatoreascaVanzare fond de marfa si licenta de autorizatie. Consecinte fiscaleTitlul II, Capitolul V pct. 98 - 113Bonusuri acordate | Obligatii fiscale si impozit cu retinere la sursaCodul fiscal 2011 - Titlul II (partea a V-a)Ultimele articole
Sunt deductibile bonurile fiscale cu valori mai mici de 100 euro?Cheltuieli deductibile: ce sunt, cum se calculeaza si cheltuieli care intra in aceasta categorieFirme cu cifra de afaceri sub 1 milion de euro. Pot sa ramana platitoare de impozit pe profit in 2023?Plus de inventar constatat si inregistrat eronat. Corectia situatiei. Aspecte fiscaleTrecere de la impozit pe profit la microintreprindere. Tratament cheltuieli cu amortizareaSfaturi de la experti
Regimul de deducere al cheltuielilor auto in baza unui contract de comodat
Intrebare: O societate comerciala platitoare de impozit pe profit utilizeaza pe baza unui contract de comodat de 9 autovehicule, proprietatea asociatului unic. In contractul de comodat se specifica ca toate cheltuielile privind intretinerea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suspendare contract de munca salariat
Intrebare: O SRL platitoare de impozit micro are contract de mandat pe administrator. Administratorul care are contractul de mandat este angajat in alta parte cu un contract de munca pe 8 ore. In timpul anului, angajatul (administratorul meu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<