Ce implica regimul special al TVA in cazul agentiilor de turism
Agentiile de turism beneficiaza prin lege de un regim special al taxei pe valoarea adaugata pentru acestea. Astfel, agentia de turism este definita ca fiind orice persoana care in nume propriu sau in calitate de agent, intermediaza, ofera informatii sau se angajeaza sa furnizeze persoanelor care calatoresc individual sau in grup, servicii de calatorie, care includ cazarea la hotel, case de oaspeti, camine, locuinte de vacanta si alte spatii folosite pentru cazare, transportul aerian, terestru sau maritim, excursii organizate si alte servicii turistice.
Se retine ca atunci cand o agentie de turism actioneaza in nume propriu in beneficiul direct al calatorului si utilizeaza livrari de bunuri si prestari de servicii efectuate de alte persoane, toate operatiunile realizate de agentia de turism in legatura cu calatoria sunt considerate un serviciu unic prestat de agentie in beneficiul calatorului. Regimul special nu se aplica pentru serviciile prestate de agentia de turism exclusiv cu mijloace proprii.
Serviciul unic are locul prestarii in Romania, daca agentia de turism este stabilita sau are un sediu fix in Romania si serviciul este prestat prin sediul din Romania. Baza de impozitare a serviciului unic este constituita din marja de profit, exclusiv taxa, care se determina ca diferenta intre suma totala care va fi platita de calator, fara taxa, si costurile agentiei de turism, inclusiv taxa, aferente livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii in beneficiul direct al calatorului, in cazul in care aceste livrari si prestari sunt realizate de alte persoane impozabile.
In ceea ce priveste aplicarea scutirii de TVA pentru serviciile agentiilor de turism, se precizeaza ca, in cazul in care livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in beneficiul direct al clientului sunt realizate in afara Uniunii Europene (UE), serviciul unic al agentiei de turism este considerat serviciu prestat de un intermediar si este scutit de taxa. in cazul in care livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in beneficiul direct al clientului sunt realizate atat in interiorul, cat si in afara UE, se considera ca fiind scutita de taxa numai partea serviciului unic prestat de agentia de turism aferenta operatiunilor realizate in afara UE.
Agentia de turism nu are dreptul la deducerea sau rambursarea taxei facturate de persoanele impozabile pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii in beneficiul direct al calatorului si utilizate de agentia de turism pentru furnizarea serviciului unic. In schimb, agentia de turism poate opta si pentru aplicarea regimului normal de taxa pentru serviciul unic. Atunci cand calatorul este persoana fizica sau serviciile de calatorie cuprind si componente pentru care locul operatiunii se considera ca fiind in afara Romaniei, este obligatorie taxarea in regim special.
In momentul in care agentia de turism aplica regimul normal de taxare, va refactura fiecare componenta a serviciului unic la cota taxei corespunzatoare fiecarei componente in parte. in plus, baza de impozitare a fiecarei componente facturate in regim normal de taxa va cuprinde si marja de profit a agentiei de turism. De asemenea, agentia de turism trebuie sa tina, in plus fata de evidentele specifice gestionarii TVA-ului, orice alte evidente necesare pentru stabilirea taxei datorate prin aplicarea regimului special.
Pentru serviciile unice carora li se aplica regimul special, agentiile de turism nu au dreptul sa inscrie taxa in mod distinct in facturi sau in alte documente legale care se transmit calatorului.
In vederea stabilirii valorii taxei colectate pentru serviciile unice efectuate intr-o perioada fiscala, agentiile de turism vor tine jurnale de vanzari sau, dupa caz, borderouri de incasari, in care se inregistreaza numai totalul de pe documentul de vanzare care include taxa. Aceste jurnale, respectiv borderouri, se vor tine separat de operatiunile pentru care se aplica regimul normal de taxare. De asemenea, agentiile de turism vor tine jurnale de cumparari separate in care se vor evidentia achizitiile de bunuri si/sau servicii cuprinse in costurile serviciului unic. Baza de impozitare si valoarea taxei colectate pentru serviciile unice prestate intr-o perioada fiscala vor fi stabilite in baza calculelor efectuate pentru toate operatiunile supuse regimului special de taxare in perioada fiscala respectiva si evidentiate corespunzator in decontul de taxa. La determinarea bazei impozabile nu vor fi luate in considerare sumele incasate in avans pentru care nu pot fi determinate cheltuielile aferente si, de asemenea, nu pot fi scazute cheltuielile aferente unor livrari de bunuri sau prestari de servicii care nu au fost vandute catre client. Cand agentia de turism efectueaza atat operatiuni supuse regimului normal de taxare, cat si operatiuni supuse regimului special, aceasta trebuie sa pastreze evidente contabile separate pentru fiecare tip de operatiune in parte.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Vanzari prin GLOVO. Inregistrari contabile
Intrebare: O societate cu obiect de activitate fast food livreaza prin Glovo. Primeste o factura de la Glovo pe care este trecut comision Glovo 200 lei, valoare produse livrate 1.000 lei (comenzile prin Glovo), valoare comenzi incasate cash la livrare 100 lei si sold de achitat de catre glovo 700 lei. Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele: 1. monografia de inregistrare a facturii; 2 trebuie facuta autofactura pentru vanzarile prin Glovo in valoare 900 de lei (1.000-100)? Cele incasate cash sunt incluse in...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Depunerea cu intarziere a declaratiilor fiscale. Sanctiuni contraventionale
Intrebare: Recent, saptamana trecuta mai exact, am depus doua declaratii rectificative, D710, pentru lunile iunie si septembrie 2023 pentru o firma platitoare de impozit venituri microintreprindere. 1. As dori sa stiu daca va fi aplicata amenda avand in vedere noile modificari legislative, privind legea prevenirii, care nu mai este in vigoare. 2. Pentru ce declaratii depuse cu intarziere se ia amenda incepand cu luna noiembrie 2023? As dori un centralizator cu amenzile pentru ce tip de declaratii fiscale...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Asociat persoana fizica la mai mult de trei microintreprinderi HORECA
Intrebare: O persona fizica detine peste 25% actiuni la 3 societati comerciale care desfasoara activitate HORECA, toate 3 societatile aplicand impozitul pe veniturile microintreprinderilor. (codul CAEN 5610 Restaurante). Persoana fizica doreste sa infiinteze in luna decembrie 2023 a patra firma in care va avea 50% actiuni, cu obiect de activitate tot HORECA. Poate opta si pentru a patra firma sa aplice impozitul pe veniturile microintreprinderilor, chiar daca detine mai mult de 25% din valoarea/nr....
vezi AICI raspunsul specialistilor << Reportare sponsorizare
Intrebare: O societate a sponsorizat in 2021 suma de 1.500.000 lei, din care la sfarsitul anului 2021 a ramas o suma reportata de 500.000 lei. In 2022 din acea suma a dedus 200.000 lei, ramanand in continuare de reportat din 2021 suma de 300.000 lei. In 2023 societatea poate deduce suma de 300.000lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Sedii fixe in UE. Aplicarea regimului OSS
Intrebare: Daca o societate cu sediul in Romania a facut livrari intracomunitare in Franta si Germania catre persoane fizice si a obtinut din fiecare tara un cod de tva, pentru care depune deconturi de tva si plateste tva aferenta, poate sa se inregistreze acum in OSS? Inregistrarea in OSS se face dupa renuntarea in prealabil la codurile de tva din tarile mentionate sau se poate renunta la aceste coduri de tva si dupa inregistrarea in OSS? Mentionez ca bunurile livrate depasesc 500.000 euro/an/tara.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Imprumuturi de la persoane fizice.
Intrebare: O persoana fizica ce nu are calitatea de asociat sau administrator poate imprumuta o firma cu numerar? La ce face referire art. 4 alin. (1) din OUG 98/2023 unde se specifica ca o persoana juridica poate incasa de la o persoana fizica imprumut in valoare de 10.000 lei/persoana?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –