Ce implica regimul special al TVA in cazul agentiilor de turism
Agentiile de turism beneficiaza prin lege de un regim special al taxei pe valoarea adaugata pentru acestea. Astfel, agentia de turism este definita ca fiind orice persoana care in nume propriu sau in calitate de agent, intermediaza, ofera informatii sau se angajeaza sa furnizeze persoanelor care calatoresc individual sau in grup, servicii de calatorie, care includ cazarea la hotel, case de oaspeti, camine, locuinte de vacanta si alte spatii folosite pentru cazare, transportul aerian, terestru sau maritim, excursii organizate si alte servicii turistice.
Se retine ca atunci cand o agentie de turism actioneaza in nume propriu in beneficiul direct al calatorului si utilizeaza livrari de bunuri si prestari de servicii efectuate de alte persoane, toate operatiunile realizate de agentia de turism in legatura cu calatoria sunt considerate un serviciu unic prestat de agentie in beneficiul calatorului. Regimul special nu se aplica pentru serviciile prestate de agentia de turism exclusiv cu mijloace proprii.
Serviciul unic are locul prestarii in Romania, daca agentia de turism este stabilita sau are un sediu fix in Romania si serviciul este prestat prin sediul din Romania. Baza de impozitare a serviciului unic este constituita din marja de profit, exclusiv taxa, care se determina ca diferenta intre suma totala care va fi platita de calator, fara taxa, si costurile agentiei de turism, inclusiv taxa, aferente livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii in beneficiul direct al calatorului, in cazul in care aceste livrari si prestari sunt realizate de alte persoane impozabile.
In ceea ce priveste aplicarea scutirii de TVA pentru serviciile agentiilor de turism, se precizeaza ca, in cazul in care livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in beneficiul direct al clientului sunt realizate in afara Uniunii Europene (UE), serviciul unic al agentiei de turism este considerat serviciu prestat de un intermediar si este scutit de taxa. in cazul in care livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate in beneficiul direct al clientului sunt realizate atat in interiorul, cat si in afara UE, se considera ca fiind scutita de taxa numai partea serviciului unic prestat de agentia de turism aferenta operatiunilor realizate in afara UE.
Agentia de turism nu are dreptul la deducerea sau rambursarea taxei facturate de persoanele impozabile pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii in beneficiul direct al calatorului si utilizate de agentia de turism pentru furnizarea serviciului unic. In schimb, agentia de turism poate opta si pentru aplicarea regimului normal de taxa pentru serviciul unic. Atunci cand calatorul este persoana fizica sau serviciile de calatorie cuprind si componente pentru care locul operatiunii se considera ca fiind in afara Romaniei, este obligatorie taxarea in regim special.
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
In momentul in care agentia de turism aplica regimul normal de taxare, va refactura fiecare componenta a serviciului unic la cota taxei corespunzatoare fiecarei componente in parte. in plus, baza de impozitare a fiecarei componente facturate in regim normal de taxa va cuprinde si marja de profit a agentiei de turism. De asemenea, agentia de turism trebuie sa tina, in plus fata de evidentele specifice gestionarii TVA-ului, orice alte evidente necesare pentru stabilirea taxei datorate prin aplicarea regimului special.
Pentru serviciile unice carora li se aplica regimul special, agentiile de turism nu au dreptul sa inscrie taxa in mod distinct in facturi sau in alte documente legale care se transmit calatorului.
In vederea stabilirii valorii taxei colectate pentru serviciile unice efectuate intr-o perioada fiscala, agentiile de turism vor tine jurnale de vanzari sau, dupa caz, borderouri de incasari, in care se inregistreaza numai totalul de pe documentul de vanzare care include taxa. Aceste jurnale, respectiv borderouri, se vor tine separat de operatiunile pentru care se aplica regimul normal de taxare. De asemenea, agentiile de turism vor tine jurnale de cumparari separate in care se vor evidentia achizitiile de bunuri si/sau servicii cuprinse in costurile serviciului unic. Baza de impozitare si valoarea taxei colectate pentru serviciile unice prestate intr-o perioada fiscala vor fi stabilite in baza calculelor efectuate pentru toate operatiunile supuse regimului special de taxare in perioada fiscala respectiva si evidentiate corespunzator in decontul de taxa. La determinarea bazei impozabile nu vor fi luate in considerare sumele incasate in avans pentru care nu pot fi determinate cheltuielile aferente si, de asemenea, nu pot fi scazute cheltuielile aferente unor livrari de bunuri sau prestari de servicii care nu au fost vandute catre client. Cand agentia de turism efectueaza atat operatiuni supuse regimului normal de taxare, cat si operatiuni supuse regimului special, aceasta trebuie sa pastreze evidente contabile separate pentru fiecare tip de operatiune in parte.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Monografie contabila ambalaje si erori generate de notele de credit in e-Factura
Intrebare: Avem situatii in care furnizorii ne emit note de credit pentru storno avans marfa (explicatie facuta pe document) si restituire paleti, in care sumele sunt cu valori pozitive. Inregistrarile contabile in evidenta noastra au fost facute cu minus (adica am stornat avansul si valorile aferente paletilor). In e-Factura, notele de credit apar inregistrate cu sumele pozitive de catre furnizor si, din aceasta cauza, in decontul precompletat au aparut diferente la TVA deductibila. Se considera notele...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Abonament sportiv angajat
Intrebare: In cazul in care se doreste decontarea in luna august a unei facturi (emisa pe numele societatii) de abonament sportiv pentru unicul angajat - asociat 50%, cu valoare de 225 lei, TVA inclusa. Salariul angajatului este de 3.700 lei brut/luna. Care este tratamentul contabil si fiscal al acestei facturi?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Angajare cetatean francez. Delegatie in Franta
Intrebare: Avem un angajat, cetatean francez, cu contract de munca pe perioada nedeterminata si norma intreaga, care in anul viitor va fi plecat frecvent in Franta in scopuri comerciale (detine CNP romanesc). Cum poate desfasura activitatea in Franta: ramane cu contractul de munca actual si, cand pleaca in Franta, pleaca cu ordin de deplasare si deconteaza cheltuielile cu delegatie, respectiv diurna? Maxim cate zile poate sta in Franta? Este nevoie de certificat A1 de fiecare data cand este plecat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Vanzare imobil impreuna cu locul de parcare
Intrebare: Dezvoltatorul, inregistrat in scopuri de TVA lunar si platitor de impozit pe profit, in anul 2024 construieste un ansamblu rezidential format din apartamente si locuri de parcare. In trecut, in momentul in care se incheia contractul de vanzare-cumparare, pe langa apartament, cu cotele indivize si drumul de acces, era trecut si locul de parcare (considerat accesoriu al apartamentului). Practic, se vindea un pachet format din apartament si loc de parcare (acolo unde viitorul proprietar dorea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<