Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Comisia Europeana promoveaza cloud computingul. Ce beneficii exista pentru intreprinderi

30-Oct-2013
3310
In aceasta perioada au fost accelerate eforturile in ce priveste o mai buna comunicare in lumea digitala. Astfel, Comisia Europeana a instituit un grup de experti care vor lucra la elaborarea unor clauze sigure si echitabile pentru contractele de cloud computing, pe baza unui instrument optional. Obiectivul este acela de a identifica cele mai bune practici pentru a raspunde preocuparilor exprimate de consumatori si de intreprinderile mici, care adeseori, din cauza lipsei de claritate a contractelor respective, sunt reticenti atunci cand e vorba sa achizitioneze servicii de cloud computing.

Crearea acestui grup de experti se inscrie in eforturile Comisiei de a spori increderea in serviciile de cloud computing si de a valorifica la maximum potentialul acestora, in vederea stimularii productivitatii economice in Europa. Aceasta este una dintre actiunile principale initiate de Comisie in cadrul Strategiei sale in materie de cloud computing adoptate anul trecut si are rolul de a aborda aspecte legate de cloud computing care sunt in afara sferei de aplicare a legislatiei europene comune in materie de vanzare, care este in prezent in curs de negociere.

"Saptamana trecuta, in cadrul Consiliului European, liderii UE au subliniat necesitatea unor masuri care sa contribuie la crearea unei piete unice pentru serviciile de cloud computing. Comisia a luat deja masuri in acest sens. Daca am exploata la maximum avantajele cloud computingului, ar putea fi generate 2,5 milioane de noi locuri de munca in Europa, iar pana in 2020 produsul intern brut al UE ar creste cu aproximativ 1% pe an," a declarat vicepresedintele Viviane Reding, comisarul european pentru justitie. "Invitam expertii sa puna la dispozitia consumatorilor si a intreprinderilor mici si mijlocii un set echilibrat de clauze contractuale, astfel incat acestia sa utilizeze serviciile de cloud computing cu mai multa incredere. Increderea este un atu - cetatenii trebuie sa poata avea increderea ca serviciile pe care le utilizeaza sunt echitabile si fiabile."

Din Grupul de experti privind contractele de cloud computing fac parte reprezentanti ai furnizorilor de servicii de cloud computing, consumatori si IMM-uri, dar si cadre universitare si profesionisti din domeniul juridic. Prima reuniune a grupului este programata sa aiba loc in datele de 19-20 noiembrie 2013 si se preconizeaza ca grupul va prezenta un raport privind activitatea sa in primavara anului 2014. Contributiile primite vor sta la baza unui document de politica ce va lansa o ampla consultare publica cu privire la optiunile de actiune viitoare privind contractele de cloud computing pentru consumatori si IMM-uri.

Context


La 27 septembrie 2012, Comisia Europeana a adoptat o strategie pentru "Valorificarea potentialului cloud computingului in Europa". Strategia este menita sa sporeasca utilizarea cloud computingului in toate sectoarele economiei. Grupul de experti constituie un element-cheie in cadrul acestei strategii si al eforturilor Comisiei de a incuraja si mai mult dezvoltarea pietei unice digitale. Strategia se bazeaza pe alte initiative legislative prezentate deja, cum ar fi reforma UE in materie de protectie a datelor si propunerea de legislatie europeana optionala in materie de vanzare.

Grupul de experti are sarcina de a ajuta Comisia sa analizeze modalitatile de imbunatatire a cadrului juridic pentru contractele de cloud computing pentru consumatori si IMM-uri, astfel incat sa se intareasca increderea consumatorilor si a IMM-urilor cu privire la utilizarea contractelor de cloud computing.

"Cloud computing" inseamna stocarea de date (cum ar fi fisiere text, imagini si fisiere video) si de software pe computere aflate la distanta, pe care utilizatorii le acceseaza pe internet, utilizand orice dispozitiv doresc. Aceasta metoda este mai rapida, mai ieftina, mai flexibila si potential mai sigura decat solutiile informatice locale. Multe servicii care se bucura de popularitate, cum ar fi Facebook, Spotify si posta electronica bazata pe internet, folosesc tehnologii de cloud computing, insa beneficiile economice reale se obtin atunci cand aceste solutii de cloud sunt adoptate pe scara larga de intreprinderi si de sectorul public.

Strategia Comisiei in materie de cloud computing cuprinde trei actiuni-cheie, dintre care una vizeaza identificarea unor clauze si conditii contractuale sigure si echitabile pentru contractele de cloud computing. Existenta unor clauze contractuale standard poate contribui la facilitarea incheierii de acorduri contractuale intre furnizorii de servicii de cloud computing si consumatori sau intreprinderile mici. Acestea pot, de asemenea, inlesni aplicarea normelor UE in materie de protectie a datelor, in masura in care clauzele respective sunt relevante pentru contractele de cloud computing.

Propunerile Comisiei Europene de reforma a cadrului de protectie a datelor, care au intrunit saptamana trecuta o majoritate covarsitoare de voturi in Parlamentul European, vor institui, de asemenea, un cadru care va contribui la incurajarea dezvoltarii serviciilor de cloud computing. O adoptare rapida a propunerilor de reforma in domeniul protectiei datelor ar sprijini dezvoltarea pietei digitale unice si ar contribui la garantarea faptului ca atat consumatorii, cat si IMM-urile vor beneficia pe deplin de pe urma cresterii economice in sectorul serviciilor digitale si al cloud computingului.

Prin propunerea sa pentru o legislatie europeana comuna in materie de vanzare, Comisia a inceput deja sa lucreze la imbunatatirea cadrului juridic pentru contractele de cloud computing. Legislatia europeana comuna in materie de vanzare va institui o legislatie optionala in materie de vanzare, aplicabila in intreaga UE, care va include norme echitabile si echilibrate pe care consumatorii si IMM-urile le vor putea utiliza atunci cand cumpara produse digitale precum muzica sau software descarcandu-le din cloud. Pentru chestiunile care nu tin de legislatia europeana comuna in materie de vanzare, Grupul de experti va desfasura activitati complementare specifice pentru a se asigura ca si alte aspecte contractuale relevante pentru serviciile de cloud computing pot fi incluse in domeniul de aplicare al normelor respective, printr-un instrument optional similar.

Sursa: Comisia Europeana


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Notificarea ONPCSB: Ce entitati sunt OBLIGATE sa o depuna in 15 zile si cum arata aceasta

    • In cadrul legislatiei privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, anumite categorii de entitati au obligatii suplimentare de conformare. Printre acestea se numara agentii si dezvoltatorii imobiliari, furnizorii de servicii legate de criptomonede, comerciantii de bunuri de valoare si cei implicati in comertul cu opere de arta. Aceste entitati trebuie sa depuna, in termen de 15 zile, o notificare obligatorie catre ONPCSB (Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii...» citeste mai departe aici

  • E-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar

    • Din 1 ianuarie 2025, firmele care vand catre persoane fizice sunt obligate sa emita facturi si sa le trimita prin RO e-Factura, inclusiv daca nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si aplica regimul special de scutire. Incasarile prin transfer bancar implica automat emiterea facturii si transmiterea in sistem. Din 1 iulie 2025, lipsa raportarii aduce amenzi semnificative. Vezi in articol ce obligatii ai si cum eviti sanctiunile. Avem acest caz. O societate are ca obiect principal de activitate...» citeste mai departe aici

  • Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare

    • Societatile care se confrunta cu dificultati financiare pot solicita esalonarea la plata a datoriilor catre bugetul de stat, in baza procedurii clasice reglementate prin Codul de procedura fiscala si actualizata prin OPANAF 597/2025. Acest articol explica pasii de urmat, documentele necesare, conditiile de eligibilitate si excluderile, pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016