Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Comisionarii in vama. Analiza fiscala privind normele actuale

30-Sep-2014
5374
Regasiti, prin cele ce urmeaza, informatii referitoare la comisionarii in vama si cadrul legislativ actual. In conditiile prevazute in Codul vamal, orice persoana isi poate desemna un reprezentant in relatia sa cu autoritatea vamala pentru a intocmi actele si a indeplini formalitatile prevazute in reglementarile vamale. Reprezentantul poate fi un comisionar in vama, in conditiile prevazute de Regulamentul vamal, aprobat prin HG 707/2006.

Recentele modificari in materie ne-au dat prilejul sa reamintim cum puteti lucra cu un comisionar in vama.

Potrivit Codului vamal, reprezentarea in operatiunile vamale poate fi directa, caz in care reprezentantul actioneaza in numele si pe seama unei alte persoane, sau indirecta, ceea ce inseamna ca reprezentantul actioneaza in nume propriu, dar pe seama unei alte persoane.

Reprezentantul trebuie sa fie stabilit in Romania, mai putin in cazul declararii marfurilor pentru regimul vamal de tranzit sau admitere temporara sau in cazurile cand marfurile sunt declarate cu titlu ocazional, cu conditia ca autoritatea vamala sa considere justificat acest lucru.

Ca atributii, un comisionar in vama prezinta marfurile si efectueaza declararea in detaliu a marfurilor, depozitarea si alte formalitati prevazute in reglementarile vamale, precum si plata la autoritatea vamala a cuantumului drepturilor de import si de export. Tot el este acela care stabileste raporturi juridice directe cu autoritatea vamala pentru ansamblul operatiunilor (aratate mai sus) pe care le efectueaza si raspunde de respectarea reglementarilor vamale.


Comisionarul in vama poate sa-si exercite atributiile numai dupa obtinerea autorizatiei emise de Autoritatea Nationala a Vamilor.

Ce s-a abrogat?

Reglementarile in materie au fost recent modificate prin Hotararea Guvernului nr. 790/2014, publicata in Monitorul Oficial nr. 689/2014, data pentru abrogarea alin. (2), (3) si (5) ale art. 565 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al Romaniei, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 707/2006.

Astfel, in Regulament nu se mai regasesc prevederile potrivit carora persoanele juridice pot reprezenta alte persoane in relatia acestora cu autoritatea vamala numai daca au obtinut autorizatia de comisionar in vama.

Nu mai este valabila nici derogarea potrivit careia persoanele juridice romane care nu au obtinut autorizatia de comisionar in vama pot reprezenta alte persoane numai daca reprezinta in relatia cu autoritatea vamala o singura persoana. in acest caz, reprezentantul actioneaza in relatia cu autoritatea vamala in cadrul reprezentarii indirecte.

A mai fost scoasa din Regulament si precizarea potrivit careia reprezentarea altor persoane in relatia acestora cu autoritatea vamala nu poate fi exercitata de persoanele fizice ca activitate profesionala.

Autorizarea si competentele comisionarului in vama

In exercitarea activitatii, comisionarul in vama este obligat sa manipuleze, sa dezambaleze marfurile la cererea autoritatilor vamale si sa le reambaleze fara sa provoace deprecierea lor.

El asigura completarea documentelor vamale cu datele cerute de formularistica in vigoare si calculeaza sumele cuvenite bugetului de stat.

Comisionarul este obligat sa plateasca la birourile vamale cuantumul drepturilor cuvenite bugetului de stat, prevazute in normele legale, daca aceasta plata nu s-a efectuat direct de catre titularul operatiunii.

La biroul vamal, comisionarul constituie o garantie care sa acopere cuantumul drepturilor de import si de export corespunzatoare marfurilor supuse vamuirii si aflate in depozitele sau in gestiunea proprie.

Comisionarul asigura depunerea declaratiei vamale la biroul vamal pe langa care isi desfasoara activitatea, prin procedee informatice, in structura utilizata de sistemul informatic integrat al activitatii vamale.

Fiind obligat sa aiba spatii de depozitare proprii, comisionarul raspunde de integritatea marfurilor depozitate. Pe de alta parte, el va asigura depozitarea si conservarea, cu titlu gratuit, a bunurilor ridicate in vederea confiscarii de catre organele de cercetare penala si de catre autoritatea vamala.

Comisionarul poate detine unul sau mai multe spatii de depozitare, situate in zona de supraveghere a fiecarui birou vamal pentru care se solicita autorizarea - care sa indeplineasca conditiile necesare pastrarii marfurilor aflate sub supraveghere vamala. Conditia trebuie respectata numai in cazul in care se solicita autorizarea in calitate de comisionar in vama pe langa unul sau mai multe birouri vamale situate in interiorul tarii, precum si pentru birourile vamale situate la frontiera atunci cand activitatea urmeaza sa fie deservita prin intermediul unui punct vamal.

In cazul in care comisionarul solicita autorizarea pe langa un birou vamal de frontiera care functioneaza intr-un oras resedinta de judet, conditia privind detinerea spatiului/spatiilor de depozitare si a conditiilor pe care acestea trebuie sa le indeplineasca in vederea exercitarii supravegherii vamale este obligatorie.

In sfarsit, sa mai mentionam dreptul comisionarului de a functiona pe langa mai multe birouri vamale, precum si posibilitatea de a avea un serviciu de curierat rapid.

Sursa: Legestart.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Obiecte de inventar. MONOGRAFIE contabila privind casarea obiectelor de inventar

    • In practica, firmele se confrunta frecvent cu situatii in care anumite obiecte de inventar se deterioreaza iremediabil si nu mai pot fi utilizate in activitatea economica. In lipsa predarii catre o unitate specializata pentru casare, este important ca scoaterea acestora din gestiune sa fie realizata corect din punct de vedere contabil si fiscal. In acest articol explicam care sunt pasii necesari: de la documentele obligatorii (inventariere, proces-verbal, decizia de scoatere), pana la...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe profit. Exemplu de calcul pentru suma care poate fi redirectionata prin D177

    • Redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre cauze sociale sau culturale reprezinta o oportunitate importanta pentru contribuabili de a sprijini proiecte cu impact pozitiv in comunitate. Totusi, suma care poate fi directionata prin formularul D177 este limitata si calculata conform unor reguli specifice din Codul fiscal, care tin cont atat de cifra de afaceri, cat si de impozitul pe profit datorat, dar si de sponsorizarile efectuate si alte bonificatii fiscale aplicabile. In acest...» citeste mai departe aici

  • E-Transport: A fost extinsa lista de bunuri cu risc fiscal ridicat?

    • In contextul in care obligatiile de declarare in RO e-Transport devin din ce in ce mai stricte, tot mai multe companii se intreaba daca lista bunurilor cu risc fiscal ridicat a fost modificata sau extinsa. Aceasta intrebare este esentiala, deoarece doar anumite categorii de bunuri, in anumite conditii, impun declararea transportului intern in acest sistem. In acest articol clarificam daca lista oficiala a suferit modificari, ce transporturi intra sub incidenta declararii, cine are aceasta...» citeste mai departe aici

  • Cum sa-ti organizezi mai eficient veniturile si cheltuielile atunci cand esti freelancer

    • Munca de freelancer vine cu multa libertate, dar si cu responsabilitati semnificative in ceea ce priveste administrarea banilor. Fara un salariu fix si cu venituri fluctuante, este esential sa ai o strategie clara de gestionare a finantelor, astfel incat sa poti acoperi toate obligatiile si sa iti construiesti un echilibru financiar pe termen lung. Afla in continuare cum poti sa iti gestionezi veniturile si cheltuielile pentru prosperitate pe termen lung. 1. Tine o evidenta clara si constanta a...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016