Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Export DAP si documente de transport. Ce acte intocmim, ce avize sunt necesare si cum se factureaza?

06-Oct-2015
14960

Multe analize dintre cele pe care le discutam periodic aici au ca subiect operatiunile de transport si problemele care apar. Venim de data aceasta in sprijinul unei companii din Romania care vinde cu conditia DAP catre firma X din Italia. Firma din Italia vinde mai departe, tot cu DAP, catre firma Y din Japonia. Livrarea se face de la firma din Romania catre firma Y din Japonia, conform intelegerii dintre societatea din Romania si cea din Italia.

1. Care sunt documentele necesare intocmirii Declaratie Vamale de Export in cazul in care vamuirea marfurilor pentru export se face la Vama de localitate a firmei din Romania?

2. Care sunt documentele care insotesc Marfa dupa vamuire pana in Japonia?

3.Care este momentul in care firma din Romania pierde dreptul de proprietate asupra bunurilor?

4.Transportatorul cui factureaza serviciul de livrare al bunurilor de la firma romana in Japonia?

Conditia de livrare DAP (Delivered at Place) presupune ca Vanzatorul livreaza marfurile in mijloacele de transport adecvate la locul stabilit cu cumparatorul. Vanzatorul acopera toate costurile pentru livrarea si descarcarea marfurilor la terminalul stabilit. Este recomandat ca notiunea de Terminal sa fie foarte bine precizata. In cazul in care vanzatorul suporta costuri legate de descarcarea bunurilor la destinatie, acesta Nu are dreptul sa refactureze aceste costuri cumparatorului. Este recomandat ca notiunea de LOC sa fie foarte bine precizata. DAP acopera formalitatile de vamuire la export dar NU include costul formalitatilor de vamuire la import.

1. Documentele necesare intocmirii Declaratiei Vamale de export - conform site-ului Vamii din Romania : "Declaratia de export este insotita de orice document necesar in vederea unei corecte aplicari a drepturilor de export si a dispozitiilor care reglementeaza exportul marfurilor in cauza. La prezentarea declaratiei, autoritatea vamala poate solicita documentele de transport sau, dupa caz, documentele aferente regimului vamal anterior. In cazul in care in vama se prezinta o singura marfa in mai multe ambalaje, autoritatea vamala poate solicita sa se prezinte lista coletelor sau un document echivalent indicand continutul fiecarui ambalaj."

2. Dupa vamuire la biroul vamal de iesire din Comunitate trebuie sa prezentati marfurile care au primit liber de vama la export, cat si exemplarul 3 al declaratiei vamale de export sau in cazul in care se utlizeaza Sistemul de Control al Exportului - ECS, documentul de insotire la export – EAD. Informatii privind modul de declarare a marfurilor in ECS se gasesc in sectiunea E-Customs.

Biroul vamal de iesire din Comunitate se asigura ca marfurile prezentate corespund celor declarate, certifica exemplarul 3 al declaratiei de export si supravegheaza iesirea fizica a marfurilor din Comunitate.

3. Mechrom pierde dreptul de proprietate asupra bunurilor la ajungerea acestora in Japonia (locul stabilit de parti).
4. Transportatorul factureaza fie societatea din Romania, fie firma X din Italia – in functie de firma care a contractat serviciul de transport de la iesirea din Romania, dat fiind ca ambele firme aplica la aceasta vanzare conditia DAP.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Anca Ivanov, expert contabil

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016