
Raportul Special
realizat de specialisti
Contribuabilii prevazuti la titlul IV Impozitul pe venit din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, pentru care venitul net anual se stabileste in sistem real, in baza datelor din contabilitate, au obligatia sa completeze Registrul de evidenta fiscala in conformitate cu prevederile prezentului ordin.
Registrul de evidenta fiscala se completeaza si de catre contribuabilii prevazuti la art. 60 pct.
1 lit. a) si d) din Codul fiscal.
Contribuabilii pentru care venitul net anual se stabileste in sistem real sunt contribuabilii care
obtin urmatoarele categorii de venituri:
-Venituri din activitati independente
Potrivit art. 68 alin. (1) din Codul fiscal, venitul net anual din activitati independente se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri, cu exceptia situatiilor in care sunt aplicabile prevederile art. 681 (veniturile din activitati independente realizate in baza contractelor de activitate sportiva )si art. 69 (pe baza normelor de venit).
Contribuabilii pentru care determinarea venitului anual se efectueaza in sistem real au obligatia sa completeze Registrul de evidenta fiscala, in vederea stabilirii venitului net anual, conform art. 68 alin. (8) din Codul fiscal.
Manual de politici contabile - Stick USB
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
- Venituri din cedarea folosintei bunurilor
- inchirierea camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare in scop turistic cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv, in cazul in care isi exprima optiunea pentru determinarea venitului net anual in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit prevederilor art. 68 din Codul fiscal.
Contribuabilii care realizeaza venituri din inchirierea camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare in scop turistic cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv au dreptul sa opteze pentru determinarea venitului net anual in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit prevederilor art. 68 din Codul fiscal, iar in cazul in care isi exprima aceasta optiune, au obligatia de a completa Registrul de evidenta fiscala. conform art. 86 alin.(1) din Codul fiscal.
- inchirierea unui numar mai mare de 5 camere situate in locuinte proprietate personala, pentru perioada ramasa din anul fiscal de la momentul depasirii numarului de 5 camere de inchiriat.
In cazul in care, in cursul anului fiscal, contribuabilii care inchiriaza camere situate in locuinte proprietate personala si realizeaza venituri din inchirierea unui numar mai mare de 5 camere, acestia sunt obligati sa notifice evenimentul, respectiv depasirea numarului de 5 camere de inchiriat, organului fiscal competent, in termen de 30 de zile de la data producerii acestuia, conform art. 87 alin. (1) din Codul fiscal.
Potrivit art. 87 alin. (3) din Codul fiscal, pentru perioada ramasa din anul fiscal, venitul net se stabileste in sistem real, potrivit prevederilor art. 68 din Codul fiscal, contribuabilii avand obligatia de a completa Registrul de evidenta fiscala.
- Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura
Veniturile din activitati agricole cuprind, conform art. 103 alin. (1) din Codul fiscal, veniturile obtinute individual sau intr-o forma de asociere, fara personalitate juridica, din:
a) cultivarea produselor agricole vegetale;
b) exploatarea plantatiilor viticole, pomicole, arbustilor fructiferi si altele asemenea;c) cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine
animala, in stare naturala.
Veniturile din silvicultura si piscicultura reprezinta veniturile obtinute din recoltarea sivalorificarea produselor specifice fondului forestier national, respectiv a produselor lemnoase si nelemnoase, precum si cele obtinute din exploatarea amenajarilor piscicole.
Potrivit art. 104 alin. (1) din Codul fiscal, veniturile din silvicultura si piscicultura se supun
impunerii potrivit prevederilor cap. II - Venituri din activitati independente -, venitul net
anual fiind determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit prevederilor art. 68 din Codul fiscal, contribuabilii avand obligatia de a completa Registrul de evidenta fiscala.
Pentru aceste venituri sunt aplicabile regulile de impunere proprii veniturilor din activitati
independente pentru care venitul net anual se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate.
Pentru veniturile din silvicultura calificate drept venituri din alte surse se aplica prevederile
cap. X. Veniturile obtinute din valorificarea produselor prevazute la art. 103 alin. (1) in alta
modalitate decat in stare naturala reprezinta venituri din activitati independente si se supun regulilor de impunere proprii categoriei respective.
Veniturile definite la art. 103 alin. (1) pentru care nu exista obligatia stabilirii normelor de
venit sunt venituri impozabile si se supun impunerii potrivit prevederilor cap. II - Venituri din
activitati independente -, venitul net anual fiind determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit prevederilor art. 68 , contribuabilii avand obligatia de a completa Registrul de evidenta fiscala.
Pentru aceste venituri sunt aplicabile regulile de impunere proprii veniturilor din activitati independente pentru care venitul net anual se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate.
- Venituri din activitati independente pentru care venitul net anual se stabileste pe baza normelor de venit
Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente pentru care venitul net anual se stabileste pe baza normelor de venit au obligatia sa completeze in Registrul de evidenta fiscala numai partea referitoare la venituri, conform art. 69 alin. (8) din Codul fiscal.
Nota: Contribuabilii care obtin venituri din activitati agricole determinate pe baza normei anuale de venit nu au obligatii de completare a Registrului de evidenta fiscala si de conducere a evidentei contabile, conform art. 106 alin. (8) din Codul fiscal.
Nota: Incepand cu anul 2019 se poate exercita optiunea de a stabili venitul net anual, in
sistem real pe baza datelor din contabilitate.
Contribuabilii care obtin venituri din activitati independente, impusi pe baza de norme de venit, au dreptul sa opteze pentru determinarea venitului net in sistem real, potrivit art. 68.
Optiunea de a determina venitul net in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit
prevederilor art. 68, este obligatorie pentru contribuabil pe o perioada de 2 ani fiscali consecutivi si se considera reinnoita pentru o noua perioada daca contribuabilul nu solicita revenirea la sistemul anterior, prin completarea corespunzatoare a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator expirarii perioadei de 2 ani, incepand cu anul 2019.
De retinut!
Incepand cu anul 2019, optiunea pentru determinarea venitului net in sistem real se exercita prin completarea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice cu informatii privind determinarea venitului net anual in sistem real si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 31 martie inclusiv, in cazul contribuabililor care au desfasurat activitate in anul precedent, respectiv in termen de30 de zile de la inceperea activitatii, in cazul contribuabililor care incep activitatea in cursul anului fiscal.
- Venituri din drepturi de proprietate intelectuala
Incepand cu data intrarii in vigoare a O.U.G. nr. 18/2018, conform art. 72 modificat din Codul fiscal, contribuabilii care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala datoreaza impozit pe venit, impozitul fiind final.
Venitul net din drepturile de proprietate intelectuala, inclusiv din crearea unor lucrari de arta monumentala, se determina de catre platitorii venitului, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut.
Contribuabilii nu au obligatia de completare a Registrului de evidenta fiscala si de conducere a evidentei contabile.Deci nu mai exista posibilitatea retinerii impozitului partial de 7%. Contribuabilii nu mai opteaza pentru retinerea impozitului final, ci se retine oblugatoriu impozit final 10%, aplicat
la venitul net calculat prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut.
In cazul veniturilor din drepturile de proprietate intelectuala obtinute de la alte persoane decat persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, se aplica prevederile art. 721 care reglementeaza situatia in care contribuabilii obtin drepturi de proprietate intelectuala de la alti platitori decat cei prevazuti la art. 72 alin. (2), respectiv de la alte persoane decat persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila.
Venitul net din drepturile de proprietate intelectuala, inclusiv din crearea unor lucrari de arta monumentala, in aceasta situatie, se stabileste de contribuabili prin scaderea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.
Pentru determinarea venitului net din drepturi de proprietate intelectuala, contribuabilii pot completa numai partea referitoare la venituri din Registrul de evidenta fiscala.
Obligatiile declarative sunt cele stabilite pentru veniturile nete anuale din activitati independente determinate in sistem real.
Optiunea de a stabili venitul net anual, in sistem real pe baza datelor din contabilitate este
prevazuta la art. 73 din Codul fisca, modificat prin O.U.G. nr. 18/2018.
Astfel, contribuabilii care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala au dreptul sa opteze pentru determinarea venitului net in sistem real, potrivit art. 68 din Codul fiscal.Optiunea de a determina venitul net in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit prevederilor art. 68, este obligatorie pentru contribuabil pe o perioada de 2 ani fiscali consecutivi si se considera reinnoita pentru o noua perioada daca contribuabilul nu solicita revenirea la sistemul anterior, prin completarea corespunzatoare a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 15 martie, inclusiv a anului urmator expirarii perioadei de 2 ani, incepand cu anul 2019.
Incepand cu anul 2019, optiunea pentru determinarea venitului net in sistem real se exercita prin completarea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, cu informatii privind determinarea venitului net anual in sistem real si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 15 martie inclusiv, in cazul contribuabililor care au desfasurat activitate in anul precedent, respectiv in termen de 30 de zile de la inceperea activitatii, in cazul contribuabililor care incep activitatea in cursul anului fiscal.
Obligatiile declarative si regulile de impunere sunt cele stabilite pentru veniturile nete anuale din activitati independente determinate in sistem real. Prin urmare, vor respecta si obligatiile referitoare la intocmirea Registrului de evidenta fiscala.
- Activitate desfasurata in cadrul unei asocieri
In cazul in care activitatea se desfasoara in cadrul unei asocieri, obligatiile referitoare la Registrul de evidenta fiscala ii revin asociatului desemnat care raspunde pentru indeplinirea
obligatiilor asociatiei fata de autoritatile publice.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
Cadoul Rentop&Straton pentru voi, de Paste: Reduceri de pana la 70%+ transport GRATUITNoutati de ultima ora! Registrul de Evidenta Fiscala este OBLIGATORIU pentru toata lumeaCe NU se inregistreaza in Registrul de evidenta fiscala?Registrul de Evidenta Fiscala pentru PFA - modalitatea corecta de completareTot ce trebuie sa stii despre veniturile din activitati independe si obligativitatea completarii Registrului de evidenta fiscala PFAUltimele articole
Registrul de evidenta PFA. Cine are obligatia intocmirii si pana cand trebuie completat documentulContribuabili care au OBLIGATIA completarii Registrului de Evidenta Fiscala in 2023Registrul de Evidenta Fiscala 2023. Exemple practice de completare si recomandariArticole similare
Contribuabili care au OBLIGATIA completarii Registrului de Evidenta Fiscala in 2023Ce modificari ale Codului fiscal se aplica de la 1 februarie 2013Declararea veniturilor din cedarea folosintei bunurilor de catre contribuabilii care califica aceste venituri in categoria veniturilor din activitati independenteFacturi primite de la furnizori inactivi. Ce implicatii fiscale si contabile apar?Registrul de evidenta fiscala pentru PFA-uri, publicat in Monitorul OficialUltimele articole
Obligatii declarative si de plata pentru veniturile din mai mult de 5 contracte de inchiriereMai este in vigoare legea care se refera la scutirea firmelor de plata impozitului pe profit?Sfaturi de la experti
Productie mezeluri. Inregistrari contabile
Intrebare: Suntemo SRL cu activitatea principala de comercializare si producere de mezeluri pe care le producem si le vindem in magazinul propriu. Achizitionam materie prima de la diverse abatoare (carcase diverse, pui) si diverse...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Emitere factura de avans. Servicii neprestate
Intrebare: SC primeste o comanda pentru executarea unei lucrari pentru care s-a eliberat o factura de avans lucrare, factura fiscala si nu proforma, dar care nu a fost achitata si nici lucrarea executata, din motive tehnice. Au trecut 6 luni...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA