Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Completarea Registrului de Evidenta Fiscala. Contribuabili care au sau nu aceasta obligatie

31-Dec-2020
3949

Contribuabilii prevazuti la titlul IV Impozitul pe venit din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, pentru care venitul net anual se stabileste in sistem real, in baza datelor din contabilitate, au obligatia sa completeze Registrul de evidenta fiscala in conformitate cu prevederile prezentului ordin.

Registrul de evidenta fiscala se completeaza si de catre contribuabilii prevazuti la art. 60 pct.
1 lit. a) si d) din Codul fiscal.

Contribuabilii pentru care venitul net anual se stabileste in sistem real sunt contribuabilii care
obtin urmatoarele categorii de venituri:

-Venituri din activitati independente

Potrivit art. 68 alin. (1) din Codul fiscal, venitul net anual din activitati independente se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri, cu exceptia situatiilor in care sunt aplicabile prevederile art. 681 (veniturile din activitati independente realizate in baza contractelor de activitate sportiva )si art. 69 (pe baza normelor de venit).

Contribuabilii pentru care determinarea venitului anual se efectueaza in sistem real au obligatia sa completeze Registrul de evidenta fiscala, in vederea stabilirii venitului net anual, conform art. 68 alin. (8) din Codul fiscal.

- Venituri din cedarea folosintei bunurilor

- inchirierea camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare in scop turistic cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv, in cazul in care isi exprima optiunea pentru determinarea venitului net anual in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit prevederilor art. 68 din Codul fiscal.

Contribuabilii care realizeaza venituri din inchirierea camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare in scop turistic cuprinsa intre una si 5 camere inclusiv au dreptul sa opteze pentru determinarea venitului net anual in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit prevederilor art. 68 din Codul fiscal, iar in cazul in care isi exprima aceasta optiune, au obligatia de a completa Registrul de evidenta fiscala. conform art. 86 alin.(1) din Codul fiscal.

- inchirierea unui numar mai mare de 5 camere situate in locuinte proprietate personala, pentru perioada ramasa din anul fiscal de la momentul depasirii numarului de 5 camere de inchiriat.

In cazul in care, in cursul anului fiscal, contribuabilii care inchiriaza camere situate in locuinte proprietate personala si realizeaza venituri din inchirierea unui numar mai mare de 5 camere, acestia sunt obligati sa notifice evenimentul, respectiv depasirea numarului de 5 camere de inchiriat, organului fiscal competent, in termen de 30 de zile de la data producerii acestuia, conform art. 87 alin. (1) din Codul fiscal.

Potrivit art. 87 alin. (3) din Codul fiscal, pentru perioada ramasa din anul fiscal, venitul net se stabileste in sistem real, potrivit prevederilor art. 68 din Codul fiscal, contribuabilii avand obligatia de a completa Registrul de evidenta fiscala.

- Venituri din activitati agricole, silvicultura si piscicultura

Veniturile din activitati agricole cuprind, conform art. 103 alin. (1) din Codul fiscal, veniturile obtinute individual sau intr-o forma de asociere, fara personalitate juridica, din:

a) cultivarea produselor agricole vegetale;
b) exploatarea plantatiilor viticole, pomicole, arbustilor fructiferi si altele asemenea;c) cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine
animala, in stare naturala.

Veniturile din silvicultura si piscicultura reprezinta veniturile obtinute din recoltarea sivalorificarea produselor specifice fondului forestier national, respectiv a produselor lemnoase si nelemnoase, precum si cele obtinute din exploatarea amenajarilor piscicole.

Potrivit art. 104 alin. (1) din Codul fiscal, veniturile din silvicultura si piscicultura se supun
impunerii potrivit prevederilor cap. II - Venituri din activitati independente -, venitul net
anual fiind determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit prevederilor art. 68 din Codul fiscal, contribuabilii avand obligatia de a completa Registrul de evidenta fiscala.

Pentru aceste venituri sunt aplicabile regulile de impunere proprii veniturilor din activitati
independente pentru care venitul net anual se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate.

Pentru veniturile din silvicultura calificate drept venituri din alte surse se aplica prevederile
cap. X. Veniturile obtinute din valorificarea produselor prevazute la art. 103 alin. (1) in alta
modalitate decat in stare naturala reprezinta venituri din activitati independente si se supun regulilor de impunere proprii categoriei respective.

Veniturile definite la art. 103 alin. (1) pentru care nu exista obligatia stabilirii normelor de
venit sunt venituri impozabile si se supun impunerii potrivit prevederilor cap. II - Venituri din
activitati independente -, venitul net anual fiind determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit prevederilor art. 68 , contribuabilii avand obligatia de a completa Registrul de evidenta fiscala.

Pentru aceste venituri sunt aplicabile regulile de impunere proprii veniturilor din activitati independente pentru care venitul net anual se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate.

- Venituri din activitati independente pentru care venitul net anual se stabileste pe baza normelor de venit

Contribuabilii care realizeaza venituri din activitati independente pentru care venitul net anual se stabileste pe baza normelor de venit au obligatia sa completeze in Registrul de evidenta fiscala numai partea referitoare la venituri, conform art. 69 alin. (8) din Codul fiscal.

Nota: Contribuabilii care obtin venituri din activitati agricole determinate pe baza normei anuale de venit nu au obligatii de completare a Registrului de evidenta fiscala si de conducere a evidentei contabile, conform art. 106 alin. (8) din Codul fiscal.

Nota: Incepand cu anul 2019 se poate exercita optiunea de a stabili venitul net anual, in
sistem real pe baza datelor din contabilitate.

»»Pentru mai mutle detalii despre modul in care se completeaza Registrul de Evidenta Fiscala, click AICI««

Contribuabilii care obtin venituri din activitati independente, impusi pe baza de norme de venit, au dreptul sa opteze pentru determinarea venitului net in sistem real, potrivit art. 68.

Optiunea de a determina venitul net in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit
prevederilor art. 68, este obligatorie pentru contribuabil pe o perioada de 2 ani fiscali consecutivi si se considera reinnoita pentru o noua perioada daca contribuabilul nu solicita revenirea la sistemul anterior, prin completarea corespunzatoare a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 15 martie inclusiv a anului urmator expirarii perioadei de 2 ani, incepand cu anul 2019.

De retinut!

Incepand cu anul 2019, optiunea pentru determinarea venitului net in sistem real se exercita prin completarea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice cu informatii privind determinarea venitului net anual in sistem real si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 31 martie inclusiv, in cazul contribuabililor care au desfasurat activitate in anul precedent, respectiv in termen de30 de zile de la inceperea activitatii, in cazul contribuabililor care incep activitatea in cursul anului fiscal.

- Venituri din drepturi de proprietate intelectuala

Incepand cu data intrarii in vigoare a O.U.G. nr. 18/2018, conform art. 72 modificat din Codul fiscal, contribuabilii care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala datoreaza impozit pe venit, impozitul fiind final.

Venitul net din drepturile de proprietate intelectuala, inclusiv din crearea unor lucrari de arta monumentala, se determina de catre platitorii venitului, persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut.

Contribuabilii nu au obligatia de completare a Registrului de evidenta fiscala si de conducere a evidentei contabile.Deci nu mai exista posibilitatea retinerii impozitului partial de 7%. Contribuabilii nu mai opteaza pentru retinerea impozitului final, ci se retine oblugatoriu impozit final 10%, aplicat
la venitul net calculat prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut.

In cazul veniturilor din drepturile de proprietate intelectuala obtinute de la alte persoane decat persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila, se aplica prevederile art. 721 care reglementeaza situatia in care contribuabilii obtin drepturi de proprietate intelectuala de la alti platitori decat cei prevazuti la art. 72 alin. (2), respectiv de la alte persoane decat persoane juridice sau alte entitati care au obligatia de a conduce evidenta contabila.

Venitul net din drepturile de proprietate intelectuala, inclusiv din crearea unor lucrari de arta monumentala, in aceasta situatie, se stabileste de contribuabili prin scaderea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.

Pentru determinarea venitului net din drepturi de proprietate intelectuala, contribuabilii pot completa numai partea referitoare la venituri din Registrul de evidenta fiscala.

Obligatiile declarative sunt cele stabilite pentru veniturile nete anuale din activitati independente determinate in sistem real.

Optiunea de a stabili venitul net anual, in sistem real pe baza datelor din contabilitate este
prevazuta la art. 73 din Codul fisca, modificat prin O.U.G. nr. 18/2018.

Astfel, contribuabilii care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala au dreptul sa opteze pentru determinarea venitului net in sistem real, potrivit art. 68 din Codul fiscal.Optiunea de a determina venitul net in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, potrivit prevederilor art. 68, este obligatorie pentru contribuabil pe o perioada de 2 ani fiscali consecutivi si se considera reinnoita pentru o noua perioada daca contribuabilul nu solicita revenirea la sistemul anterior, prin completarea corespunzatoare a Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 15 martie, inclusiv a anului urmator expirarii perioadei de 2 ani, incepand cu anul 2019.

Incepand cu anul 2019, optiunea pentru determinarea venitului net in sistem real se exercita prin completarea Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, cu informatii privind determinarea venitului net anual in sistem real si depunerea formularului la organul fiscal competent pana la data de 15 martie inclusiv, in cazul contribuabililor care au desfasurat activitate in anul precedent, respectiv in termen de 30 de zile de la inceperea activitatii, in cazul contribuabililor care incep activitatea in cursul anului fiscal.

Obligatiile declarative si regulile de impunere sunt cele stabilite pentru veniturile nete anuale din activitati independente determinate in sistem real. Prin urmare, vor respecta si obligatiile referitoare la intocmirea Registrului de evidenta fiscala.

- Activitate desfasurata in cadrul unei asocieri

In cazul in care activitatea se desfasoara in cadrul unei asocieri, obligatiile referitoare la Registrul de evidenta fiscala ii revin asociatului desemnat care raspunde pentru indeplinirea
obligatiilor asociatiei fata de autoritatile publice.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Completarea Registrului de Evidenta Fiscala. Contribuabili care au sau nu aceasta obligatie":
Rating:

Nota: 4.8 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Atentie, contabili! Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz
keyboard_double_arrow_left


Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

  • Bon fiscal de combustibil NU trebuie sa fie stampilat pentru a fi inregistrat in contabilitate

    • Compania deconteaza transportul salariatilor la si de la locul de munca, respectand conditiile legale (procedura de acodare, dreptul este prevazut in CIM, etc). Documentul justificativ lunar este bonul fiscal de carburant. Am rugamintea sa imi spuneti daca este obligatoriu ca bonul fiscal de carburant sa fie stampilat. Inregistrare in contabilitate bon fiscal de combustibil – raspunsul specialistuli: Potrivit prevederilor art.V din OG 17/2015, alin.(2) si (3) persoanele fizice, persoanele...» citeste mai departe aici

  • E-Factura. Daca si in ce conditii se transmit in sistem facturile simplificate

    • Va rugam sa ne clarificati daca incepand cu 01.07.2024 furnizorii nostri care emit bonuri fiscale au obligatia transmiterii acestora prin portal ANAF (e-Factura). Ne referim la bonurile fiscale sub 100 euro cat si cele peste 100 euro care au CUI societatii noastre pe ele si pentru care dorim sa fim clari in ceea ce priveste deducerea de TVA. Va rugam sa ne precizati si felul in care acestea vor trebuie declarate in D394 ca si bon fiscal sau factura simplificata. Transmitere facturi...» citeste mai departe aici

  • Amenzi e-Factura. Sanctiunile pentru neinregistrarea facturilor

    • Care sunt sanctiunile pentru neinregistrarea facturilor in e-Factura incepand cu 01.07.2024? Amenzi E-Factura Raspunsul specialistilor de la portalcodulfiscal.ro este urmatorul: Amenzi e-Factura pentru destinatar Primirea si inregistrarea unei facturi emise fara respectarea art. 10 alin. (1) constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda egala cu 15% din valoarea totala a facturii (Art. 13 indice 2 alin. (1) lit. b) din OUG 120/2021). Amenzi e-Factura pentru emitent Emitentul facturii...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016