Mai multe noutati cu privire la situatiile financiare anuale au fost aduse prin OUG 138/2024. Una dintre cele mai importante se refera la semnarea lor, care trebuie facuta si de reprezentantul legal al companiilor.
Semnare situatii financiare anuale - noutati 2025
Conform OUG 138/2024, ‘’situatiile financiare anuale si raportarile contabile se semneaza de catre reprezentantul legal, precum si de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie, angajata potrivit legii’’. Practic, fata de vechea lege aplicabila, situatiile financiare anuale trebuie semnate si de reprezentantul legal al companiei.
Cine semneaza situatiile financiare anuale
Pe langa semnatura reprezentantului legal, obligatia de semnare a situatiilor financiare revine si directorului economic, contabilului-sef sau altei persoane imputernicite sa indeplineasca aceste functii; pot fi semnate si de catre persoane fizice sau juridice membre CECCAR.
Potrivit prevederilor Legii contabilitatii nr.82/1991:
Contabilitatea se organizeaza si se conduce, de regula, in compartimente distincte, conduse de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie.

Agenda Fiscala a Contabilului 2025

Examen Consultant Fiscal 2025

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
- NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulOchelari conducatori auto Multumesc pentru lamuriri. Inteleg deci ca practic conducatorii auto nu se incadreaza, nefiind o cheltuiala de sanatate si securitate in munca. Dar, daca angajatorul decide prin...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulCompletare D120 accize energie electrica Revin asupra decontului anual de accize D120. 1.Inteleg ca la punctul 9.1 declar cantitatea produsa si utilizata pentru consum propriu 93Mwh, iar la acciza datorata trec zero? Sau...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulReguli noi pentru acordurile de pret in avans (APA) si procedura amiabila (MAP): ce schimbari pregateste Guvernul citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulContinuare Impozitul de 16% aferenta venitutului impozabil in suma de 8000 lei, se inregistreaza in cursul luni aprilie si se declara prin declaratia 100 cu virare pana la data de 25 ale luni...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulDeclarare in D406 factura servicii medicale Clinica medicala lucreaza cu CAS, iar factura fiscala se emite in luna viitoare prestarii serviciilor. In luna prestarii servicului pe baza decont CAS, AE inregistrez 418 = 704 cu...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal
Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare.
Prin persoana imputernicita sa indeplineasca functia de director economic sau contabil-sef se intelege o persoana angajata potrivit legii, care are studii economice superioare si care are atributii privind conducerea contabilitatii entitatii.
Noutati cu privire la situatiile financiare aduse prin OUG 138/2024
Pentru persoanele prevazute la art. 1 alin. (1)-(3) din Legea contabilitatii, Republicata, se stabileste o data fixa pentru depunerea situatiilor financiare anuale la organul fiscal competent din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, dupa cum urmeaza:
-societatile reglementate de Legea nr. 31/1990, Republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, subunitatile fara personalitate juridica din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate, cu exceptia subunitatilor deschise in Romania de societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European, pana la data de 31 mai inclusiv a exercitiului financiar urmator celui de raportare;
-celelalte persoane juridice, pana la data de 30 aprilie inclusiv a exercitiului financiar urmator celui de raportare;
Entitatile care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic depun situatiile financiare anuale in termen de 150 de zile calendaristice de la incheierea exercitiului financiar astfel ales, calculate incepand cu data ulterioara celei la care se refera respectivele situatii financiare anuale.
Fac exceptie de la aceste prevederi, entitatile prevazute la art. 36 alin. (1) lit. b) din Legea contabilitatii, Republicata, care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic si care depun situatiile financiare anuale in termen de 120 de zile calendaristice de la incheierea exercitiului financiar astfel ales, calculate incepand cu data ulterioara celei la care se refera respectivele situatii financiare anuale.
In cazul in care datele/ termenele prevazute mai sus sunt zile nelucratoare, ultima zi de raportare este prima zi lucratoare urmatoare acestora.
De asemenea, incepand cu data de 1 ianuarie 2026, formularele din sfera raportarii situatiilor financiare, rapoartele de situatii financiare, notele, precum si alte documente care insotesc situatiile financiare la institutiile publice se transmit exclusiv in format electronic.
Incepand cu exercitiul financiar al anului 2025, situatiile financiare anuale/raportarile contabile se depun numai in format electronic conform specificatiilor publicate pe portalul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Entitatile care au ales un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic aplica aceste prevederi incepand cu situatiile financiare anuale corespunzatoare primului exercitiu financiar astfel ales, care incepe ulterior datei de 1 ianuarie 2025.
Se instituie obligatia de pastrare, timp de 10 ani, a situatiilor financiare trimestriale si anuale intocmite de institutiile publice, conform normelor elaborate de Ministerul Finantelor.
Depunere situatii financiare anuale - spete utile
In continuare va prezentam o speta utila cu privire la situatiile financiare anuale, asa cum a fost explicata de specialistii de la portalcodufiscal.ro
Avem cazul urmator. Un contribuabil a facut bilantul, este valid, insa dupa depunere pe recipisa ii apare urmatoarea eroare:
E: validari globale, eroare regula: R22a: Daca calit_intocmit=(21,22), atunci cif_intocmit trebuie completat, altfel cif_intocmit nu trebuie completat.
La ''intocmit'' a pus numele director economic calitate director economic si a trecut CNP. Daca nu trece CNP, nu se valideaza formularul?
Specialistul ne spune ca eroarea primita la depunerea situatiilor financiare este legata de campul cif_intocmit , care trebuie completat doar in cazul in care bilantul este intocmit de o persoana fizica sau juridica, autorizata membra CECCAR (calitate 21 sau 22).
Verificarea calitatii persoanei care a intocmit bilantul
Daca directorul economic este angajat al societatii si nu este persoana fizica sau juridica membru CECCAR, trebuie sa folositi calitatea 11 (Director economic) sau 12 (Contabil-sef) sau 13 (alta persoana imputernicita, angajata potrivit legii)
In acest caz, NU trebuie completat CIF sau CUI la cif_intocmit si formularul ar trebui sa valideze corect.
Revizuirea completarii formularului
Daca ati selectat calitatea 21 sau 22 (persoana fizica sau juridica, membra CECCAR), formularul cere completarea unui CIF valid (CUI al membrului CECCAR).
Daca directorul economic nu este persoana fizica sau juridica membru CECCAR, trebuie schimbata calitatea la 11 sau 12 sau 13.
CNP-ul nu trebuie completat pentru Director economic
Sistemul NU cere CNP daca a fost selectata o calitate pentru codurile 11, 12 sau 13.
Pentru director economic (11) sau contabil-sef (12), CNP-ul nu trebuie completat, doar numele si functia (formularul nu are camp numeric pentru CNP).
In afara de reprezentantul legal, semnarea bilantului trebuie facuta de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie, sau de catre persoane fizice sau juridice membre CECCAR.
Nerespectarea reglementarilor contabile cu privire la semnarea bilanturilor anuale se sanctioneaza cu o amenda intre 2.000 si 3.000 lei.
Temei legal
Legea contabilitatii nr. 82/1991
Art. 28
(10) Situatiile financiare anuale si raportarile contabile se semneaza de catre reprezentantul legal, precum si de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie, angajata potrivit legii.