Unele cheltuieli ale firmelor sunt deductibile, pe cand altele sunt deductibile limitat. Iar un contribuabil se intreaba cum sunt catalogate costurile cu achizitia unei masini in leasing financiar. Sunt sau nu deductbile aceste cheltuieli?
Cheltuieli deductibile
Sunt cheltuieli deductibile (efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice), fara a se limita la acestea, urmatoarele:
• cheltuielile de reclama si publicitate efectuate in scopul popularizarii firmei, produselor sau serviciilor;
• cheltuielile de transport si de cazare in tara si in strainatate si pentru alte persoane fizice in conditiile in care cheltuielile respective sunt efectuate in legatura cu lucrari executate sau servicii prestate de acestea in scopul desfasurarii activitatii economice a contribuabilului;
• cheltuielile pentru marketing, studiul pietei, promovarea pe pietele existente sau noi, participarea la targuri si expozitii, la misiuni de afaceri, editarea de materiale informative proprii;
• cheltuielile pentru perfectionarea managementului, a sistemelor informatice, introducerea, intretinerea si perfectionarea sistemelor de management al calitatii, obtinerea atestarii conform cu standardele de calitate;
• cheltuielile pentru protejarea mediului si conservarea resurselor;
Pentru a vedea toata lista, click AICI»
Cheltuieli deductibile limitat
Cheltuielile care sunt incadrate in categoria de cheltuieli cu deductibilitate limitata si limitele pana la care se acorda deductibilitatea sunt diferite de la o perioada la alta, in functie de:
sistemul fiscal practicat;
masurile de protectie sociala promovate de stat;
necesitati bugetare.
Urmatoarele cheltuieli au deductibilitate limitata la calculul rezultatului fiscal:
cheltuielile de protocol in limita unei cote de 2% aplicata asupra profitului contabil la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit si cheltuielile de protocol;
cheltuielile sociale, in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii;
incepand cu data de 01.01.2024, potrivit OUG nr. 115/2023, sunt incluse in categoria cheltuielilor sociale deductibile limitat si:
cheltuielile pentru functionarea corespunzatoare a unor unitati aflate in administrarea contribuabililor, precum: crese, gradinite, scoli, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, camine de nefamilisti si altele asemenea;

Cartea Verde a Contabilitatii

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025

Agenda Fiscala a Contabilului 2025
- NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulCota redusa de 9% Vanzarea /cumpararea de afine este cu 9% tva. Inteleg ca acest comision ar fi ca o cheltuiala accesorie si trebuie tot cu 9%?citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulRezerva legala IMCA Societatea noastra este platitoare de impozit pe profit, dar in anul 2024 a calculat, constituit si platit impozit minim pe cifra de afaceri. La calculul rezervei legale, cum vom...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulDiferenta intre modelul de calcul al indemnizatiilor neimpozabile din concedii medicale (coduri 08, 09, 15, 17) cu modelul de calcul utilizat pentru facilitatile fiscale Va multumesc pentru raspuns. As dori sa clarific daca nu se procedeaza similar cu modul de calcul pentru partea din impozitul pe venit scutita in cazul facilitatilor IT (abrogate...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulCe se intampla cu voucherele de vacanta daca salariatul pleaca de la angajator sau nu le utilizeaza? citeste mai mult
Portal Codul Fiscal - NOUTATI din Codul FiscalValidat de expertulCod SAF-T persoana neimpozabila TVA Clinica medicala neplatitoare de TVA. Va rog sa imi spuneti daca in declaratia 406 xml ar trebui sa apara taxe cod 100050 in prima parte iar la restul achizitiilor sau livrarilor...citeste mai mult
Portal Codul Fiscal
sumele achitate de contribuabil pentru plasarea copiilor angajatilor in unitati de educatie timpurie, potrivit reglementarilor legale din domeniul educatiei nationale, dar nu mai mult de 1.500 lei/luna pentru fiecare copil; in sensul prevederilor prezentului punct, conditiile acordarii sumelor pentru plasarea copiilor angajatilor in unitati de educatie timpurie, supuse limitarii fiscale, sunt cele prevazute la art. 76 alin. (41) lit. i)
Pentru a vedea toata lista, click AICI»
Cheltuieli nedeductibile
Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
• cheltuielile proprii ale contribuabilului cu impozitul pe profit datorat, inclusiv cele reprezentand diferente din anii precedenti sau din anul curent, precum si impozitele pe profit sau pe venit platite in strainatate. Ne referim la rulajul creditor al contului 691 „Cheltuieli cu impozitul pe profit” inregistrat la nivelul trimestrului anterior celui de calcul.
• cheltuielile cu impozitele neretinute la sursa in numele persoanelor fizice si juridice nerezidente, pentru veniturile realizate din Romania, precum si cheltuielile cu impozitul pe profit amanat inregistrat in conformitate cu reglementarile contabile aplicabile;
• dobanzile/majorarile de intarziere, amenzile, confiscarile si penalitatile, datorate catre autoritatile romane/straine, potrivit prevederilor legale, cu exceptia celor aferente contractelor incheiate cu aceste autoritati. Prin autoritati romane/straine se intelege totalitatea institutiilor, organismelor si autoritatilor din Romania si din strainatate care urmaresc si incaseaza amenzi, dobanzi/majorari si penalitati de intarziere, executa confiscari, potrivit prevederilor legale.
• cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor sau a mijloacelor fixe amortizabile constatate lipsa din gestiune ori degradate, neimputabile.
• cheltuielile facute in favoarea actionarilor sau asociatilor, altele decat cele generate de plati pentru bunurile livrate sau serviciile prestate contribuabilului, la pretul de piata pentru aceste bunuri sau servicii. asemenea cheltuieli pot fi cele legate de bunuri/servicii acordate actionarilor sau asociatilor, cheltuieli cu chiria si intretinerea etc. Chiar daca sunt cheltuieli nedeductibile, la nivelul persoanei fizice acestea reprezinta venituri din alte surse conform art. 114 alin. (2) lit. h) sau i):
• cheltuielile aferente veniturilor neimpozabile. in situatia in care evidenta contabila nu asigura informatia necesara identificarii acestor cheltuieli, la determinarea rezultatului fiscal se iau in calcul cheltuielile de conducere si administrare, precum si alte cheltuieli comune ale contribuabilului, prin utilizarea unei metode rationale de alocare a acestora sau proportional cu ponderea veniturilor neimpozabile respective in totalul veniturilor inregistrate de contribuabil.
Pentru a vedea toata lista, click AICI»
Ce este un leasing financiar
Leasingul financiar este un contract de inchiriere prin care poti detine un bun la finalul unui contract de inchiriere. Pentru a intra in posesia bunului trebuie sa achiti, in functie de valoare bunului, o anumita suma lunara drept chirie.
Leasingul auto
Leasingul auto este o metoda de finantare prin care o companie poate cumpara o masina noua sau utilizata deja, de la o firma autorizata in acest sens, de la un distribuitor auto sau chiar de la o reprezentanta. In cazul acestui tip de leasing, nu vei deveni proprietarul masinii decat la finalul contractului.
Pentru a vedea mai multe informatii despre leasingul autor pentru persoanele fizice, dar si despre conditiile care trebuie indeplinite de persoanele juridice, click pe ACEST articol»
Achizitie masina in leasing financiar. Deductibilitate cheltuieli
Avem cazul urmator. Societatea ABC doreste sa achizitioneze o masina in leasing financiar. Cum este deducerea TVa a acestui leasing - 50% sau 100%, in functie de cine foloseste masina? Restul cheltuielilor cu leasingul sunt deductibile 100%.
Solutie:
Art. 298 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal – Limitari speciale ale dreptului de deducere prevede ca se limiteaza la 50% dreptul de deducere a taxei aferente leasingului de vehicule rutiere motorizate si a taxei aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, in cazul in care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice. Cheltuielile sunt limitate conform art. 25 alin. (3) lit. l) din Codul fiscal.
Normele metodologice la CF prevad ca, in cazul vehiculelor care sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, in sensul art. 298 alin. (1) din Codul fiscal, taxa aferenta cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului si cheltuielilor legate de aceste vehicule este deductibila conform regulilor generale prevazute la art. 297 si la art. 299 – 301 din Codul fiscal, nefiind aplicabila limitarea la 50% a deducerii taxei.
Utilizarea in scopul activitatii economice a unui vehicul cuprinde, fara a se limita la acestea: deplasari in tara sau in strainatate la clienti/furnizori, pentru prospectarea pietei, deplasari la locatii unde se afla puncte de lucru, la banca, la vama, la oficiile postale, la autoritatile fiscale, utilizarea vehiculului de catre personalul de conducere in exercitarea atributiilor de serviciu, deplasari pentru interventie, service, reparatii, utilizarea vehiculelor de test-drive de catre dealerii auto.
Atentie! Cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii, aferente autoturismelor folosite de persoanele cu functii de conducere si de administrare ale persoanei juridice sunt deductibile limitat la un singur autoturism aferent fiecarei persoane cu astfel de atributii.