Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ghid MFP: Imobilizari corporale in regim de leasing

15-Apr-2016
3699

Intr-un nou Ghid MFP privind aplicarea reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate sunt incluse si explicatii referitoare la imobilizarile corporale in regim de leasing.

Imobilizarile corporale detinute in baza unui contract de leasing se evidentiaza in contabilitate in functie de prevederile contractelor incheiate intre parti si de legislatia in vigoare (in cazul contractelor de leasing financiar trebuie avuta in vedere si legislatia care reglementeaza categoriile de entitati care pot derula asemenea operatiuni (pct. 216 alin. (3), pct. 212 alin. (1)).

Clasificarea contractelor de leasing in leasing financiar sau leasing operational se efectueaza la inceputul contractului.

Contabilizarea contractelor de leasing se efectueaza tinand cont de fondul economic al tranzactiilor sau al angajamentelor in cauza ?i nu numai de forma juridica a contractelor (pct. 212 alin. (3)).

Prevederi aplicabile evidentierii in contabilitate a stimulentelor acordate la incheierea sau la renegocierea unor contracte de leasing se regasesc la pct. 221-223 din reglementarile contabile, astfel:

La negocierea sau la renegocierea unui leasing operational, locatorul ii poate oferi locatarului anumite stimulente pentru a incheia contractul. Exemple de astfel de stimulente sunt plata unui avans in numerar catre locatar sau rambursarea ori asumarea de catre locator a costurilor locatarului (cum ar fi costuri de reamplasare, modernizari ale activului in regim de leasing si costuri aferente unui angajament anterior de contract de leasing al locatarului). Alternativ, se poate conveni ca, in perioadele initiale ale duratei contractului de leasing, locatarul sa plateasca o chirie mai mica sau sa nu plateasca deloc (pct. 221).

Toate stimulentele acordate pentru incheierea unui contract de leasing operational nou sau reinnoit trebuie recunoscute drept parte integranta din valoarea neta a contraprestatiei convenite pentru utilizarea activului in regim de leasing, indiferent de natura stimulentului, de forma sau de momentul in care se face plata (pct. 222 alin. (1)).

Stimulentele dintr-un leasing operational se refera la contraprestatia pentru utilizarea bunului in sistem de leasing. Costurile suportate de locator drept stimulente pentru incheierea unui nou contract de leasing sau pentru reinnoirea unuia existent nu se considera ca facand parte din costurile initiale care sunt adaugate la valoarea contabila a activului in sistem de leasing (pct. 222 alin. (2))..

De exemplu, in cazul incheierii unui nou contract de leasing pentru care, drept stimulent acordat locatarului pentru participarea la noul contract de leasing, locatorul este de acord sa plateasca costurile de reamplasare ale locatarului, sa contribuie la plata unor cheltuieli de amenajare/modernizare efectuate de locatar sau este de acord ca pentru o perioada sa nu incaseze nicio chirie de la locatar (acordarea unei perioade de gratie), atat locatorul, cat si locatarul vor recunoaste valoarea neta a contraprestatiei, de-a lungul duratei contractului de leasing, utilizand o singura metoda de amortizare((pct. 222 alin. (3))..

Locatorul trebuie sa recunoasca valoarea agregata a costului stimulentelor drept o diminuare a venitului din leasing pe durata contractului de leasing, pe o baza liniara, cu exceptia cazului in care o alta baza sistematica este reprezentativa pentru esalonarea in timp a beneficiului activului in sistem de leasing.

Locatarul trebuie sa recunoasca beneficiul agregat al stimulentelor drept o reducere a cheltuielilor cu chiria pe toata durata contractului de leasing, pe o baza liniara, cu exceptia cazului in care o alta baza sistematica este reprezentativa pentru esalonarea in timp a beneficiului locatarului rezultat din utilizarea activului in sistem de leasing( pct. 223).

Exemplul 1 - inregistrarea in contabilitate a operatiunilor specifice leasingului financiar:

O entitate incheie in data de 15.01.2015 un contract de leasing pe o perioada de trei ani pentru achizitia unei centrale termice industriale de mare putere, in valoare de 360.000 lei.
Principalele clauze contractuale sunt:
- avans 10.000 lei;
- scadente trimestriale pe data de 25 a ultimei luni din trimestru;
- durata contractului: 3 ani;
- rata dobanzii 14% pe an;
- se platesc transe egale in suma de 37.000 lei fiecare, mai putin ultima rata in valoare de 3.712,14 lei, valoare la care se efectueaza transferul dreptului de proprietate si care nu contine dobanda;
- fiecare transa este formata din dobanda si rambursare de principal (cota parte din valoarea activului), conform graficului prezentat in continuare;
- valoarea reziduala*) 3.712,14 lei este insotita de transferul dreptului de proprietate;
- durata de utilizare economica a activului este de 5 ani.
*) in contextul acestui exemplu, prin valoare reziduala se intelege valoarea activului ramasa dupa plata tuturor ratelor, respectiv valoarea la care se efectueaza transferul dreptului de proprietate.

Continuarea AICI. (p.55)

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Din 1 ianuarie 2025 se va aplica un regim de scutire TVA pentru firmele mici

    • ANAF informeaza ca din 1 ianuarie 2025 se va aplica un regim de scutire TVA pentru firmele mici. Noul regim special pentru intreprinderile mici (SME-SS) se va aplica incepand cu 1 ianuarie 2025. Aceasta permite persoanelor impozabile stabilite intr-un stat membru sa aplice regimul special pentru IM nu numai in statul membru de stabilire, ci si in orice alt stat membru care aplica un regim de scutire pentru IM, in anumite conditii. Conform Directivei 2020/285, incepand cu ianuarie 2025 statele...» citeste mai departe aici

  • Ghid ANAF 2024: TOT ce trebuie sa stii despre utilizarea sistemului e-TVA

    • ANAF a publicat, pe site-ul oficial, Brosura privind Decontul precompletat e-TVA destinat persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA. Sunt informatii utile persoanelor care vor sa utilizeze sistemul e-TVA din SPV. Implementare sistem RO e-TVA Reamintim ca sistemul e-TVA a fost implementat prin OUG 116/2023 si OUG 70/2024. Iar prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3775/2024 a fost aprobat modelul si continutul formularului Decont precompletat RO...» citeste mai departe aici

  • Proiect OUG: Cum va solutiona Min. Justitiei problemele platformei online ONRC

    • Noua platforma online ONRC da multe batai de cap contribuabililor, avocatilor si juristilor care se ocupa in mod direct de infiintarea firmelor, inregistrarea sediilor noi, depunerea documentelor la Registrul Comertului, etc. Aceasta platforma functioneaza greoi, mai ales daca ai nevoie de mai multe inregistrari, sau in anumite cazuri se blocheaza, etc. In acest context, Min. Justitiei a pus in dezbatere publica un nou Proiect de OUG prin care vine cu cateva solutii. Este vorba despre Proiectul...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016