Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dividende primite de o persoana juridica romana de la o alta cu statut similar. Tratament fiscal

26-Apr-2013
37725
Vom analiza mai jos cazul unei societati care detine actiuni la o societate care furnizeaza gaz natural. Societatea a incasat in 2013 prin banca dividende aferente ultimilor 3 ani, in suma de 7.031,94 lei.

Vom stabili cum se va inregistra venitul din dividende acordate de o alta societate, cum se va vira impozitul aferent si ce implicatii sunt din punct de vedere declarativ si al impozitului pe profit.

Solutia consultantului:

Dividendul este definit in legislatia actuala de:

- Legea societatilor comerciale 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare (art. 67, alin. 2),


- Legea contabilitatii 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si OMFP 3055/2009 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu Directivele Europene (pct. 247),
- Legea 571/2003 , privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (art. 7, pct. 12).

Potrivit prevederilor Legii societatilor comerciale, suma cuvenita asociatilor se stabileste si se plateste la termenul convenit de adunarea generala. Termenul limita al platii dividendului este, conform reglementarilor art. 67, alin. (2), de 6 luni de la data aprobarii situatiilor financiare aferente exercitiului incheiat.

Inregistrarea in evidenta contabila a sumelor reprezentand dividende primite de la o alta societate se face in 2 variante, in functie de data aprobarii situatiilor financiare, astfel:

- fie in exercitiul financiar al anului 2012, ca eveniment ulterior, daca nu au fost incheiate si nu au fost supuse spre aprobare situatiile financiare ale acestui an,

- fie in exercitiul financiar al anului 2013, daca la momentul primirii dividendelor aferente anului 2012, situatiile financiare ale anului 2012 au fost deja supuse adunarii generale a actionarilor.

In primul caz, acestea se inregistreaza in contabilitate la data de 31.12.2012 si se reflecta in situatiile financiare ale anului 2012.

461 = 761

"Debitori diversi" "Venituri din imobilizari financiare"

La momentul incasarii lor, in cursul anului 2013 se inregistreaza:

5121 = 461

Conturi la banci in lei" "Debitori diversi"

Dividendele cuvenite sunt reflectate astfel in activul bilantului si, respectiv, in contul de profit si pierdere al societatii d-voastra la data de 31 decembrie 2012, deoarece sunt aferente acestei perioade.

In cel de al doilea caz, se inregistreaza atat primirea cat si incasarea sumelor in anul 2013, inclusiv in situatiile financiare ale acestui an.

Nota contabila este similara celei de mai sus.

Din punct de vedere fiscal, in conformitate cu prevederile art. 20 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, dividendele primite de o persoana juridica romana de la o alta persoana juridica romana constituie venituri neimpozabile la calculul impoyitului pe profit.

Impozitul pe dividende se retine la sursa, se declara si se plateste la bugetul de stat de catre societatea la care detineti titlurile de participare si care a distribuit dividendele.

Impozitul aplicat este de 16% cu exceptia cazului in care, la data platii dividendelor detineati la societatea respectiva 10% din titlurile de participare pentru o perioada minima de 2 ani, impliniti la acea data.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016