Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Modalitati de obtinere de catre asociati a unor sume anterior distribuirii de dividende

29-Oct-2012
3751
Necesitatea accesarii rezultatelor societatii insa din anul de referinta de catre asociati este posibila fara existenta riscului incadrarii faptelor in categoria celor ce reprezinta infractiuni, cum sunt cele privind acordarea de avansuri din dividende.

Este avut in vedere art. 81 alin. (3) din Legea societatilor comerciale nr. 31/1990. Astfel, pentru societatile in nume colectiv este prevazut faptul ca se va putea stipula, prin actul constitutiv, ca asociatii pot lua din casa societatii anumite sume pentru cheltuielile lor particulare.

In raport cu principiul libertatii contractuale si al mecanismului prevazut prin coroborarea art. 1 si 5 din Legea societatilor comerciale, asociatii sunt liberi sa convina in actul constitutiv (contractul de societate in cazul societatii in nume colectiv) al societatii asupra oricaror aspecte cu exceptia celor interzise ori reglementate in mod expres de lege.

In sensul celor de mai sus este construit si art. 81 din Legea nr. 31/1990, in sensul ca prevederile alin. (1) si (2) reglementeaza caracterul prevalent al conventiei intervenite intre asociati, in timp ce alin. (3) instituie cadrul legal strict determinat prin care, in raport cu alte prevederi cuprinse in lege (interdictia distribuirii de dividende altfel decat din profiturile determinate in conditiile legii potrivit art. 67 alin. (3)), sunt stabilite exceptiile si modul in care se pot realiza.

Pe de alta parte, posibilitatea accesarii resurselor financiare ale societatii de catre asociati are ca temei nu numai prezumtiva relatie stransa dintre membri asociati, ci riscul redus al acestei operatiuni in raport cu posibilii creditori ai societatii.


Aceasta deoarece, potrivit art. 3 alin. (2), asociatii in societatea in nume colectiv raspund nelimitat si solidar pentru obligatiile sociale. Textul prevede in mod riguros si modul in care acestia se vor indrepta mai intai impotriva societatii pentru obligatiile ei si, numai daca aceasta nu le plateste in termen de cel mult 15 zile de la data punerii in intarziere, se vor putea indrepta impotriva acestor asociati.

In concluzie, subliniem posibilitatea ridicarii din casa a unor sume de catre asociatii din cadrul societatii in nume colectiv pentru cheltuielile lor particulare in raport cu situatia asociatilor din cadrul altor forme de asociere care dau nastere unei societati comerciale.

Din perspectiva modului de reflectare in evidentele societatii a unor astfel de plati pentru asociati, desigur ca inregistrarea cu titlu de avansuri din dividende nu este posibila, fie si datorita faptului ca notiunea de dividend nu poate opera decat cu titlu de cota-parte din profit, potrivit definitiei date de art. 67 alin. (3) din lege. in lipsa unui cont distinct care sa reflecte aceasta operatiune, functionala va fi acordarea sumelor cu titlu de avans pentru efectuarea unor cheltuieli ulterioare.

Din punct de vedere fiscal, avand in vedere definitia dividendului in conditiile art. 7 pct. 2 din Codul fiscal, retragerea unor astfel de sume corespunde definitiei potrivit careia: "dividend - o distribuire in bani sau in natura, efectuata de o persoana juridica unui participant la persoana juridica, drept consecinta a detinerii unor titluri de participare la acea persoana juridica".

Consecinta acestei incadrari face ca ridicarea sumelor sa fie tratata ca dividend, astfel incat va fi necesara calcularea, retinerea si plata impozitului pe dividende pentru fiecare suma platita. La momentul acordarii dividendelor, potrivit situatiilor financiare anuale, va fi achitata doar o diferenta de impozit corespunzator sumelor acordate cu acest titlu.

Desigur ca, in momentul in care suma platilor efectuate va fi superioara cotei-parti din profit care i se cuvine potrivit contractului de societate, va exista obligatia restituirii diferentei, iar impozitul va fi regularizat in mod corespunzator.

In concluzie, reorganizarea societatii comerciale ca societate in nume colectiv permite accesul neingradit al asociatului la resursele financiare ale societatii in limitele stabilite prin contractul de societate, eliminand necesitatea artificiilor legate de ridicarea de avansuri de catre asociati.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Particularitati contabile si studii de caz utile pentru magazinele online

    • Magazinele online sunt din ce in ce mai populare, fiind, pentru multe persoane, mult mai comod sa dea cateva click-uri pentru a cumpara produsul dorit decat sa mearga in magazinele fizice. Daca si tu te-ai gandit sa iti deschizi un magazin online sau detii deja unul, trebuie sa tii contabilitatea si pentru ele. Desi in mare parte aceasta se bazeaza pe legile contabilitatii universale, exista si cateva aspecte usor diferite. In acest articol vom vedea care este tratamentul contabil la magazinele...» citeste mai departe aici

  • Firme care transporta marfa. Factura clasica mai poate fi utilizata ca document justificativ?

    • Pentru ca un transport sa fie legal, firmele care il efectueaza trebuie sa intocmeasca mai multe documente justificative, printre care si factura clasica. Insa in contextul aparitiei sistemelor RO e-Factura si RO e-Transport, si a unei noi legislatii, reprezentantul unei firme de transport se intreaba care sunt documentele justificative oficiale de insotire a marfii pe timpul transportului marfurilor, si daca factura clasica se poate folosi ca document justificativ pe...» citeste mai departe aici

  • Radiere intreprindere individuala. Etape si acte necesare

    • Pentru a incheia existenta unei intreprinderi individuale trebuie, ca ultima etapa, sa efectuezi radierea din Registrul Comertului. Insa avand in vedere ca in acest caz, spre deosebire de radierea in cazul SRL-urilor, nu exista situatii financiare de lichidare sau alte termene limita, etc, intreaga procedura va fi foarte simpla. Iar in acest articol vom vedea ce etape trebuie sa parcurgi pentru a radia intreprinderea individuala, de ce documente ai nevoie, dar si cateva lucruri esentiale pe care...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016