Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Firmele trebuie sa urmeze 3 pasi pentru distribuirea dividendelor interimare. Cand NU pot fi acordate

22-Apr-2025
3893
Firmele trebuie sa urmeze 3 pasi pentru distribuirea dividendelor interimare. Cand NU pot fi acordate

Odata cu terminarea primului semestru din anul 2025, firmele pot incepe distribuirea dividendelor interimare. Iar in acest articol vom vedea care sunt cei 3 pasi pe care trebuie sa ii urmeze, situatiile cand dividendele nu pot fi distribuite, dar si cateva studii de caz utile contribuabililor.

Firmele trebuie sa urmeze 3 pasi pentru distribuirea dividendelor interimare

In continuare vom vedea care sunt cei trei pasi pe care trebuie sa ii urmeze firmele pentru a distribui dividendele in 2025, odata cu terminarea primului trimestru.

Pasul 1. Inventarierea patrimoniului

Conform Ordinului Ministerului Finantelor nr. 3067/2018 (care a modificat si completat Ordinul 1802/2014), orice distribuire de dividende interimare trebuie sa fie precedata de inventarierea patrimoniului. Aceasta operatiune este obligatorie pentru stabilirea unei imagini clare asupra activelor si pasivelor companiei la data de 31 martie 2025.

Pasul 2. Intocmirea situatiilor financiare interimare

Numai in baza inventarierii se pot intocmi situatiile financiare interimare, documente obligatorii pentru fundamentarea deciziei de distribuire a profitului sub forma de dividende. Aceste situatii se intocmesc la nivelul lunii martie si trebuie aprobate de adunarea generala a asociatilor sau actionarilor. Ulterior, situatiile financiare interimare se depun la unitatile Ministerului Finantelor in termen de 30 de zile de la aprobare.

Pasul 3. Auditarea

Conform art. 34 1 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, situatiile financiare interimare sunt supuse auditului, in situatia in care persoanele care le intocmesc au obligatia de auditare statutara a situatiilor financiare anuale sau opteaza pentru auditarea acestora, potrivit legii.

Cand NU pot fi distribuite dividendele interimare

  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici Avansurile au fost inregistrate pe baza unor incasari cu chitanta sau prin banca, facturile fiind emise cand au avut loc serviciile in luna urmatoare (respectiv ianuarie a anului...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Completareclarificare raspuns Dumneavoastra ce monografie contabila propuneti?citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Depunerea formularului D 110 Avand in vedere ca D100 a fost depusa in februarie 2025 de ce trebuie sa depunem D110? Nu dorim restituirea sumei in fapt, doar compensarea cu urmatoarele contributii, platite in...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Factura cod 751 Angajatii care folosesc autoturismele proprietatea firmei fac alimentari cu benzina/motorina folosind cardul de combustibil emis de acelasi furnizor. La sfarsitul lunii se emite o...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Achizitie servicii nerezidenti Am o factura de le SiteGround Hosting Ltd. din Anglia, servicii hostings (desciere pe factura Year GoGeek Hosting - Hosting Plan 3). Trebuie sa solicit certificat de rezidenta...citeste mai mult

O conditie extrem de importante, referitoare la profit, trebuie respectata de firme atunci cand vor sa distribuie dividendele interimare. Astfel, in cazul in care companiile si alte entitati nu au un profit disponibil, acestea nu pot acorda nici dividende. In aceasta situa?ie nu pot decat sa astepte pana la bilantul anual pentru o eventuala repartizare.

Asa cum prevede art. 19 alin. 3 1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991: Repartizarea trimestriala a profitului catre actionari sau asociati se poate efectua optional, in cursul exercitiului financiar, in limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate si sume retrase din rezerve disponibile in acest scop, din care se scad orice pierderi reportate si sume depuse in rezerve in conformitate cu cerintele legale sau statutare, respectiv pe baza situatiilor financiare interimare aprobate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, dupa caz.

Regularizarea dividendelor interimare

Un aspect adesea ignorat este regularizarea dividendelor interimare. Daca in 2025 compania distribuie dividende pe parcursul anului, va trebui, la inceputul lui 2026, sa compare suma totala distribuita cu profitul final rezultat din situatiile financiare anuale. Daca s-au distribuit sume mai mari decat profitul realizat, este necesara o ajustare, care poate presupune inclusiv restituirea de sume de catre asociati sau recalcularea impozitului.

Cota de impozitare dividende

In conformitate cu art. 43 din Codul Fiscal, impozitul pe dividende in 2025 se stabileste prin aplicarea unei cote de impozit de 10% asupra dividendului brut platit unei persoane juridice romane. (Cota de impozitare s-a majorat de la 8% la 10% prin OUG 156/2024 si se aplica dividendelor distribuite incepand cu 01 ianuarie 2025. Pentru dividendele distribuite in 2024, dar achitate in 2025 nu se aplica impozitarea cu cota majorata de 10%). 

Termen plata impozit pe dividende

In ceea ce priveste plata impozitului pe dividende, acesta trebuie achitat la bugetul de stat, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se plateste dividendul.

In cazul in care dividendele distribuite nu au fost platite pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat distribuirea acestora, impozitul pe dividende aferent se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator distribuirii. Impozitul datorat se vireaza integral la bugetul de stat.

Distribuire dividende interimare - studii de caz

In continuare vom vedea cateva studii de caz utile, cu privire la distribuirea dividendelor interimare, asa cum au fost explicate de specialistii de la portalcodulfiscal.ro.

Speta 1. Repartizare dividende interimare. Aspecte fiscale

In cazul in care societatea a distribuit dividende in primul semestru al anului 2024, si dividende interimare in luna Decembrie 2024, in aceste conditii in declaratia 205 se declara si dividendele interimare distribuite in anul 2024?

Mentionez ca pentru dividendele interimare distribuite in Decembrie 2024 nu s-a mai facut situatii financiare interimare pentru trimestrul 4, este in regula acest aspect, dpdv al legislatiei contabile?
Raspuns:

Cadrul legal:
Ordinul ANAF nr. 102/2024 privind modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 179/2022 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si castigurile/pierderile din investitii, pe beneficiari de venit" si 207 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/impozitul suportat de platitorul de venit/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti"
9. Cap. V "Date informative privind impozitul pe veniturile din dividende" se completeaza de catre platitorii de venituri din dividende, pentru fiecare persoana fizica beneficiara.
Col. 1 - se completeaza pentru fiecare beneficiar de venit, inscriindu-se numele si prenumele persoanelor fizice.
Col. 2 - se inscrie, pe fiecare beneficiar de venit, codul numeric personal sau numarul de identificare fiscala atribuit de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala cu ocazia inregistrarii fiscale, dupa caz.
Col. 3 - se inscrie, pe fiecare beneficiar de venit, suma reprezentand totalul venitului distribuit din dividende, intr-un an fiscal.
Col. 4 - se inscrie, pe fiecare beneficiar de venit, suma reprezentand totalul venitului platit actionarilor sau asociatilor din dividendele distribuite, intr-un an fiscal.
Col. 5 - se inscrie, pe fiecare beneficiar de venit, suma reprezentand baza de calcul al impozitului, intr-un an fiscal.
Col. 6 - se inscrie, pe fiecare beneficiar de venit, suma reprezentand totalul impozitului pe venit calculat si retinut in cursul anului. Impozitul aferent dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-a aprobat distribuirea acestora, se cuprinde in declaratia aferenta perioadei in care s-a aprobat distribuirea dividendelor.

Prin urmare, avand in vedere prevederile legale de mai sus, rezulta faptul ca in declaratia 205 se raporteaza dividendele distribuire, impozitul retinut si sumele platite efectiv asociatilor/actionarilor in anul fiscal anterior, indiferent daca dividendele sunt repartizate din profiturile exercitiilor anterioare sau din profitul exercitiului financiar curent (dividende interimare). Asadar, trebuie raportate informatiile referitoare la dividendele interimare distribuite.

Referitor la dividendele interimare din profitul trimestrului IV 2024
Potrivit art. 19 alin. (3 1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, Repartizarea trimestriala a profitului catre actionari sau asociati se poate efectua optional, in cursul exercitiului financiar, in limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate si sume retrase din rezerve disponibile in acest scop, din care se scad orice pierderi reportate si sume depuse in rezerve in conformitate cu cerintele legale sau statutare, respectiv pe baza situatiilor financiare interimare aprobate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, dupa caz.

La art. 28 alin. 8 1 din legea sus-mentionata se prevede ca obligativitatea intocmirii situatiilor financiare interimare intervine in situatia in care se opteaza pentru repartizarea trimestriala a dividendelor, respectiv atunci cand se opteaza, in cursul exercitiului financiar, pentru repartizarea trimestriala a profitului catre asociati, in limita profitului contabil net realizat trimestrial, urmand ca regularizarea sumelor repartizate in cursul anului sa aiba loc pe baza situatiilor financiare anuale aprobate.

Potrivit art. III-V din OMFP nr. 3067/2018 pentru completarea unor reglementari contabile,

Articolul III
(1) Situatiile financiare interimare reprezinta situatii financiare cu scop special, fiind destinate repartizarii de dividende in cursul exercitiului financiar.
(2) In vederea intocmirii situatiilor financiare interimare se procedeaza la efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, conform prevederilor Ordinului ministrului finantelor publice nr. 2.861/2009 pentru aprobarea Normelor privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, si a evaluarii acestor elemente, potrivit reglementarilor contabile aplicabile.
(3) Rezultatele inventarierii si ale evaluarii efectuate cu aceasta ocazie se inregistreaza in contabilitatea entitatii, potrivit reglementarilor contabile aplicabile.
(4) Situatiile financiare interimare se intocmesc pe baza balantei de verificare in care sunt cuprinse rezultatele inventarierii.

Articolul IV
(1) Situatiile financiare interimare se intocmesc in limba romana si in moneda nationala.
(2) Situatiile financiare interimare sunt semnate de persoanele in drept, cuprinzand:
numele si prenumele persoanei care le-a intocmit, inscrise in clar;
calitatea acesteia (director economic, contabil-sef sau alta persoana desemnata prin decizie scrisa de administrator, persoana autorizata potrivit legii, membra a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania);
numarul de inregistrare in organismul profesional, daca este cazul.

Articolul V
Situatiile financiare interimare se depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in termen de 30 de zile de la aprobarea acestora de catre adunarea generala a actionarilor/asociatilor.

Asadar, pentru distribuirea trimestriala a dividendelor din profitul trimestrului al IV-lea din 2024, primul pas procedural este inventarierea patrimoniului, conform prevederilor sus-mentionate, iar al doilea pas procedural este intocmirea situatiilor financiare interimare la 31 decembrie 2024.

Bilanturile interimare pot fi intocmite numai in baza unei inventarieri a patrimoniului, iar dividendele interimare pot fi impartite numai in baza bilanturilor interimare. Apoi, situatiile financiare interimare se transmit la unitatile Ministerului Finantelor in 30 de zile de la aprobarea lor in AGA.

Rezultatele inventarierii si ale evaluarii efectuate cu aceasta ocazie se inregistreaza in contabilitatea entitatii, iar situatiile financiare interimare se intocmesc pe baza balantei de verificare in care sunt cuprinse rezultatele inventarierii.

In concluzie, in opinia mea, pentru trimestrul IV al anului 2024, situatiile interimare se intocmesc la 31.12.2024 si se depun dupa finalului anului, astfel incat cota aplicabila pentru impozitul pe veniturile din dividende este de 10%.

Conform Legii 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 67:
Art. 67
(1) Cota-parte din profit ce se plateste fiecarui asociat constituie dividende.

(2) Dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, optional trimestrial pe baza situatiilor financiare interimare si anual, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Acestea se pot plati in mod optional trimestrial in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, prin legile speciale, regularizarea diferentelor rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului urmand sa se faca prin situatiile financiare anuale. Plata diferentelor rezultate din regularizare se face in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat. In caz contrar, societatea datoreaza, dupa acest termen, dobanda penalizatoare calculata conform art. 3 din Ordonanta Guvernului nr. 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar, aprobata prin Legea nr. 43/2012, cu completarile ulterioare, daca prin actul constitutiv sau prin hotararea adunarii generale a actionarilor care a aprobat situatiile financiare aferente exercitiului financiar incheiat nu s-a stabilit o dobanda mai mare.

(21) In cazul distribuirii partiale a dividendelor intre asociati sau actionari in cursul anului financiar, situatiile financiare anuale vor evidentia dividendele atribuite partial si vor regulariza diferentele rezultate, in mod corespunzator.

(22) In cazul in care asociatii sau actionarii datoreaza restituiri de dividende, in urma regularizarii operate in situatiile financiare anuale, acestea se achita societatii in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale. In caz contrar, asociatii sau actionarii datoreaza, dupa acest termen, dobanda penalizatoare calculata conform art. 3 din Ordonanta Guvernului nr. 13/2011, aprobata prin Legea nr. 43/2012, cu completarile ulterioare, daca prin actul constitutiv sau prin hotararea adunarii generale a actionarilor care a aprobat situatiile financiare aferente exercitiului financiar incheiat nu s-a stabilit o dobanda mai mare.

(3) Nu se vor putea distribui dividende decat din profituri determinate potrivit legii.

(4) Dividendele platite contrar dispozitiilor alin. (2), (21), (22) si (3) se restituie, daca societatea dovedeste ca asociatii au cunoscut neregularitatea distribuirii sau, in imprejurarile existente, trebuia sa o cunoasca.

(5) Dreptul la actiunea de restituire a dividendelor, platite contrar prevederilor alin. (2) si (3), se prescrie in termen de 3 ani de la data distribuirii lor.

(6) Dividendele care se cuvin dupa data transmiterii actiunilor apartin cesionarului, in afara de cazul in care partile au convenit altfel.

Asadar, conform reglementarilor legale de mai sus, dividendele distribuite in conditiile nedepunerii unor situatii financiare interimare, se restituie.

In cazul in care acestea nu mai pot fi restituite, recomand depunerea situatiilor financiare trimestriale cu intarziere, societatea riscand urmatoarele sanctiuni.

Conform art 42 din Legea contabilitatii nr 82/1991, contraventiile pentru nedepunerea/depunereacu intarziere a situatiilor financiare interimare sunt: contraventiile referitoare la depunerea in termenul legal, cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei, daca perioada de intarziere este cuprinsa intre 1 si 15 zile lucratoare, cu amenda de la 1.000 lei la 3.000 lei, daca perioada de intarziere este cuprinsa intre 16 si 30 de zile lucratoare, si cu amenda de la 1.500 lei la 4.500 lei, daca perioada de intarziere depaseste 30 de zile lucratoare. 

Speta 2. Plati partiale dividende interimare

Daca am depus bilant interimar la nivelul trimestrului II 2024, dar conform hotararii AGA am repartizat ca dividende interimare o suma mai mica decat profitul la 30.06.2024, pot face o noua AGA pentru suplimentarea dividendelor interimare? Sau va trebui depus un bilant interimar pentru trimestrul III?
Raspuns:

Art. 67 din Legea societatilor nr.31/1990 prevede:
(2) Dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, optional trimestrial pe baza situatiilor financiare interimare si anual, dupa regularizarea efectuata prin situatiile financiare anuale, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Acestea se pot plati in mod optional trimestrial in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, prin legile speciale, regularizarea diferentelor rezultate din distribuirea dividendelor in timpul anului urmand sa se faca prin situatiile financiare anuale. Plata diferentelor rezultate din regularizare se face in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat. ( )

Legea contabilitatii nr.82/1991, republicata art. 19, prevede:
(3 1) Repartizarea trimestriala a profitului catre actionari sau asociati se poate efectua optional, in cursul exercitiului financiar, in limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate si sume retrase din rezerve disponibile in acest scop, din care se scad orice pierderi reportate si sume depuse in rezerve in conformitate cu cerintele legale sau statutare, respectiv pe baza situatiilor financiare interimare aprobate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, dupa caz.

La art. 28 alin. 8 1 din Legea contabilitatii se prevede ca obligativitatea intocmirii situatiilor financiare interimare intervine in situatia in care se opteaza pentru repartizarea trimestriala a dividendelor, respectiv atunci cand se opteaza, in cursul exercitiului financiar, pentru repartizarea trimestriala a profitului catre asociati, in limita profitului contabil net realizat trimestrial, urmand ca regularizarea sumelor repartizate in cursul anului sa aiba loc pe baza situatiilor financiare anuale aprobate.

Intocmirea situatiilor financiare interimare se face in baza Ordinul nr. 1802/2014, completat prin Ordinul nr. 3067/2018.
Depunerea bilantului interimar se face la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in termen de 30 de zile de la aprobarea acestora de catre adunarea generala a actionarilor/asociatilor.

Dupa aceea se efectueaza repartizarea si plata dividendelor.
Conform prevederilor din Codul Fiscal valabile in anul 2024, art. 43 alin. (2):"Impozitul pe dividende se stabileste prin aplicarea unei cote de impozit de 8% asupra dividendului brut platit unei persoane juridice romane. Impozitul pe dividende se declara si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se plateste dividendul."

Asadar, se platesc dividendele nete catre asociati si se depune Declaratia 100 pentru impozitul pe dividende pana la data de 25 a lunii urmatoare platii dividendelor.

Monografie contabila dividende

Monografia contabila pe care o recomand pentru trimestrul II 2024 este:

Nota contabila 463 = 456 reflecta decizia asociatilor de repartizare a dividendelor interimare, deci se face numai pentru suma repartizata si nu pentru tot profitul inregistrat la data de 30.06.2024.

Plata partiala a dividendelor nete s-a inregistrat:
456 = 5121

Retinerea impozitului pentru dividende platite:
456 = 446

Plata impozitului pe dividende:
446 = 5121

Pentru ca legislatia in vigoare nu interzice sa se distribuie dividende de mai multe ori, opinia mea este ca puteti intocmi o noua hotarare AGA prin care se decide o noua repartizare de dividende interimare, desigur, in limita profitului stabilit prin bilantul depus pentru trimestrul II 2024.

Deci, daca dividendele interimare stabilite la 30.06.2024, conform bilantului interimar au fost repartizate partial, ulterior se poate face o noua repartizare nefiind necesara depunerea unui nou bilant interimar.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016