Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cate ceva despre impozitarea dividendelor (partea a II-a)

29-Mar-2011
4470

Cota de impozitare a dividendelor ? diferentiata in functie de calitatea beneficiarului de dividende (respectiv ca persoana fizica sau persoana juridica, precum si in functie de rezidenta fiscala) ? a suferit modificari prin reglementarile aduse de O.U.G. nr.58/2010 si de O.U.G. nr.117/2010, atat din punct de vedere formal (privind nivelul acesteia), cat si pe fond (privind modul de asezare si percepere, in functie de beneficiarul dividendelor).


Din analiza corelativa a textelor de lege anterior mentionate, retinem ca, in prezent, dividendele se impoziteaza cu o cota generala unica de 16%.

Exista posibilitatea scutirii de la plata acestui impozit, numai daca beneficiarul dividendelor este o persoana juridica rezidenta fie in Romania, fie in spatiul comunitar, fie in unul din statele membre ale Asociatiei Europene a Liberului Schimb, dar numai daca sunt indeplinite, in mod cumulativ, conditiile suplimentare enumerate in cuprinsul referentialului normativ si legate, in principal, de ponderea de detinere a titlurilor de participare ale platitorului de dividende (minim 10%) si de o perioada minima de detinere a acestora (respectiv de 2 ani consecutivi, impliniti pana la data platii dividendelor).

De asemenea, regimul fiscal al dividendelor va avea in vedere si prevederile Conventiilor de evitare a dublei impuneri la care tara noastra este parte, iar in acest sens trebuie abordat si art.118 Cod fiscal.

Un caz un pic mai ?sensibil? este cel in care unic asociat la o firma din Romania este o persoana juridica rezidenta in Elvetia; spun asta avand in vedere Acordul incheiat intre U.E. si Elvetia (publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L385/30 din 29 decembrie 2004 si intrat in vigoare incepand cu data de 01 ianuarie 2005) si ale carui prevederi au devenit obligatorii si pentru tara noastra, incepand cu data de 01 ianuarie 2007 (data aderarii la spatiul comunitar).

De asemenea, la nivel de jurisprudenta fiscala a Curtii Europene de Justitie, privind regimul de impozitare al dividendelor, este reprezentativa si Cauza C-138/07 - Belgia c. Cobelfret NV, referitoare la actiunea preliminara formulata de hof van beroep te Antwerpen (Belgia), in care Curtea Europeana de Justitie s-a pronuntat prin Hotararea din 12 februarie 2009.


Dragos Patroi

>> Cate ceva despre impozitarea dividendelor (partea I)

>> Cate ceva despre impozitarea dividendelor (partea a III-a)


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Cate ceva despre impozitarea dividendelor (partea a II-a)":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Ce sunt cheltuielile sociale si ce trebuie sa stie companiile despre aceste tipuri de cheltuieli

    • Cheltuielile sociale ale unei companii constau in costurile sau investitiile care sunt directionate catre angajati sau catre comunitatea in cadrul careia compania isi desfasoara activitatea. Aceste costuri sau investitii sunt considerate beneficii intr-un cadru de responsabilitate sociala si au ca scop sprijinirea bunastarii angajatilor si contributia la o dezvoltare a conditiilor sociale. Cheltuielile sociale pot contribui la crearea unei imagini pozitive a companiei, la atragerea si mentinerea...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016