Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cate ceva despre impozitarea dividendelor (partea I)

29-Mar-2011
5382
Iata ca, pentru cei care nu au definitivat inchiderea exercitiului financiar 2010 pana la 25 februarie 2011, termenul limita de 25 aprilie 2011 se apropie cu pasi repezi. Calcule peste calcule, si in final intrebarea ?cheie?: cum procedez la repartizarea profitului (atat cat a fost si, mai ales, daca a fost)?

Ca atare, in cuprinsul prezentului articol, mi s-a parut de actualitate si de interes sa vin cu cateva aspecte ce tin de regimul fiscal al dividendelor.


Desi ?tirul? modificarilor legislative de la mijlocul anului 2010, precum si de la sfarsitul acestuia (dar cu aplicabilitate de la 01 ianuarie 2011), nu au fost atat de dese si suparatoare in cazul impozitului pe dividende (comparativ cu, spre exemplu, taxa pe valoarea adaugata), nu inseamna ca modificarile in cauza nu ?au atins? si acest sector.


Cand vorbim de distribuirea si impozitarea dividendelor trebuie sa ne raspundem la urmatoarele intrebari: cine, ce, cat, cum si cui? In cele ce urmeaza, nu o sa insist pe raspunsul la toate aceste intrebari, ci o sa detaliez numai acele situatii apreciate de mine cu o incidenta practica relevanta.


Desi pilonul legislativ central legat de impozitarea dividendelor este reprezentat de art.36 Cod fiscal, trimiteri cu privire la regimul fiscal al dividendelor se regasesc dispersat in Codul fiscal, si in cuprinsul Titlului II ? ?Impozitul pe profit? , cat si al Titlului III ? ?Impozitul pe venit? si al Titlului V ? ?Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti si impozitul pe reprezentantele firmelor straine infiintate in Romania?.


Cu toate acestea, Codul fiscal nu raspunde in sine unei intrebari esentiale: in ce moment este permisa distribuirea dividendelor? Din continutul, exhaustiv de altfel, al definitiei date termenului ca atare de dividend (in speta, la art.7 alin.(1) pct.12 Cod fiscal), coroborat si cu prevederile art.2721 pct.2 din Legea societatilor comerciale nr. 31/1990, republicata, art.19 alin.(1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, art.19 si art.35 alin.(1) Cod fiscal, reiese ca momentul in care intervine permisivitatea distribuirii dividendelor nu poate fi anterior definitivarii situatiilor financiare anuale.


Altfel spus, dividendele nu pot fi acordate decat ulterior depunerii declaratiei anuale de impozit pe profit si bilantului contabil anual, prin care se certifica caracterul definitiv al profitului si repartizarea acestuia pe destinatia dividende (conform hotararii adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, dupa caz, in functie de forma juridica de organizare a societatii comerciale in cauza).

Dragos Patroi

>> Cate ceva despre impozitarea dividendelor (partea a II-a)

>> Cate ceva despre impozitarea dividendelor (partea a III-a)

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Cate ceva despre impozitarea dividendelor (partea I)":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016