Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Intrebare:
La sfarsitul anului 2007 firma ?ABC? a obtinut un profit net de 500.000 lei. Actionarii ? o persoana fizica si o persoana juridica nerezidente (Turcia), cu cote egale la capitalul social de 100.000 lei, depus integral ? au hotarat sa nu imparta profitul net obtinut ca dividente ci sa faca o majorare de capital social pentru suma de 500.000 lei pastrand valoarea nominativa a actiunilor detinute si, de asemenea, cota de participare la capitalul social. In acest fel nu s-a platit impozit pe dividente
In cursul anului 2008 persoana juridica a cesionat 1/2 din actiunile detinute ? 1/2 din suma de 300.000 lei ? unei persoane fizice tot din Turcia. Astfel acum actionari sunt 2 persoane fizice cu 50 % respectiv 25 % si o persoana juridica cu 25 % capitalul social fiind tot de 600.000 lei.
Intrebare: pentru actiunile cesionate de persoana juridica nu trebuia platit impozit pe dividente?
Solutie oferita de Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili
Raspuns decembrie 2008:
Majorarea capitalului social al unei societati se poate realiza, potrivit dispozitiilor Legii societatilor comerciale nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 210, prin:
- emisiunea de actiuni noi,
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE Operare SAGA Exemple practice si recomandari Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
- majorarea valorii nominale a actiunilor existente in schimbul unor noi aporturi in numerar si/sau in natura,
- incorporarea rezervelor, cu exceptia rezervelor legale, precum si a beneficiilor sau a primelor de emisiune,
- compensarea unor creante lichide si exigibile asupra societatii cu actiuni ale acesteia.
Diferentele favorabile din reevaluarea patrimoniului nu pot majora capitalul social.
Potrivit reglementarilor Legii contabilitatii nr. 82/1991, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 19, rezultatul definitiv al unui exercitiu financiar se stabileste la inchiderea exercitiului. Repartizarea profitului contabil se inregistreaza in contabilitate pe destinatiile expres prevazute, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale. Situatiile financiare anuale, insotite de rapoartele administratorilor, cenzorilor sau ale auditorilor financiari, dupa caz, sunt aprobate in adunarea generala. Tot adunarea generala a asociatilor/ actionarilorstabileste si dividendul.
Din punct de vedere contabil, profitul realizat in exercitiul curent se repartizeaza la:
- rezerve,
- poate fi utilizat pentru acoperirea pierderii contabile,
- distribuirea de dividende,
- surse proprii de finantare,
- majorarea capitalului social.
Presupunem ca ati hotarat, cu ocazia aprobarii situatiilor financiare anuale, ca profitul anului 2007 de 500.000 lei sa fie repartizat pentru constituirea rezervei legale de 5% si diferenta sa ramana ca suma nerepartizata.
Rezerva legala se constituie intr-un procent de 5% aplicat asupra profitului contabil, stabilit inainte de calculul impozitului pe profit, dar nu mai mult de 20% din capitalul social.
Sumele care depasesc aceste valori sunt nedeductibile din punct de vedere fiscal.
Aplicand procentul rezulta ca in situatiile financiare anuale ale exercitiului incheiat sumele se vor evidentia astfel:
129 = 1061 25.000 lei
"Repartizarea profitului" "Rezerve legale"
In exercitiul urmator, respectiv in anul 2008, se efectueaza inchiderea contului de profit si pierdere si a celui de repartizare.
121 = % 500.000 lei
"Profit si pierdere"
129 25.000 lei
"Repartizarea profitului"
117 475.000 lei
?Rezultatul reportat?
Rezultatul reportat se inregistreaza in contul 117 ?Rezultatul reportat?.
Rezultatul reportat reprezinta un rezultat calculat in exercitiul curent si transferat din diferite motive spre solutionare exercitiilor viitoare. In aceasta categorie se inscriu toate rezultatele ? profit sau pierdere, preluate de un exercitiu financiar de la celelalte exercitii financiare precedente.
Contul 117 ?Rezultatul reportat? este un cont bifunctional. In creditul acestui cont se inregistreaza:
- profitul net realizat in exercitiul financiar incheiat si nerepartizat,
- pierderile contabile ale exercitiilor precedente, acoperite din rezerve,
- pierderile realizate in exercitiile precedente, acoperite prin reducerea capitalului social,
- rezultatul favorabil provenit din corectarea erorilor contabile, aferente anilor precedenti,
- sume anulate reprezentand datorii fata de creditori diversi, aferente exercitiilor financiare anterioare.
In debitul contului 117 se inregistreaza:
- pierderile contabile realizate in exercitiul financiar incheiat, transferate asupra rezultatului reportat,
- profitul contabil realizat in exercitiile precedente, utilizat ca sursa de majorare a capitalului,
- profitul net realizat in exercitiile precedente, repartizat pe destinatiile aprobate, potrivit legii,
- rezultatul nefavorabil provenit din corectarea erorilor contabile, aferente anilor precedenti.
Rezulta ca la 31 decembrie 2007 singura inregistrare pe care o faceti, in cazul in care societatea a realizat profit contabil, este numai cea referitoare la rezerva legala.
In anul 2008, se inchide contul de profit si pierdere 121 si contul 129.
In exemplul prezentat am presupus ca s-a constituit rezerva de 5%. Daca societatea si-a constituit rezerva in anii anteriori pana la nivelul maxim acceptat, repartizarea profitului anului 2007 in anul 2008 se face astfe:
121 = 117 500.000 lei
?Profit si pierdere? ?Rezultat reportat?
Suma de 500.000lei poate fi repartizata in anul 2008 sau in anii urmatori cand adunarea generala hotaraste acest lucru.
In continuare consideram ca in luna septembrie 2008 adunarea generala stabileste repartizarea profitului pentru majorarea capitalului social.
Cand adunarea generala stabileste repartizarea profitului reportat pentru majorarea capitalului, se fac urmatoarele inregistrari:
117 = 1068 500.000 lei
"Rezultat reportat" "Alte rezerve"
1068 = 1011 500.000 lei
"Alte rezerve" "Capital subscris nevarsat"
1011 = 1012 500.000 lei
"Capital subscris nevarsat" "Capital subscris varsat"
Hotararea adunarii generale pentru majorarea capitalului social se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a. Dreptul de preferinta este de cel putin o luna, cu incepere din ziua publicarii.
Majorarea capitalului social din profitul nerepartizat din anul 2007, existent in ct. 117, se poate inregistra si asa:
117 = 1012 500.000 lei
?Rezultatul reportat? ?Capital subscris varsat?
In cazul in care majorarea capitalului social se face din profitul net si nu reprezinta o distribuire in bani si/sau in natura ca urmare a detinerii unor titluri de participare, cu exceptiile expres prevazute, nu se plateste impozit pe dividende.
La art. 7 alin. (1) pct. 12 din Codul fiscal, dividendul este definit ca o distribuire in bani sau in natura, efectuata de o societate catre o alta persoana, juridica sau fizica, ca urmare a detinerii unor titluri de participare la acea societate.
Titlurile de participare reprezinta actiunile sau partile sociale, asa cum sunt definite de Legea societatilor comerciale nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
De aceea majorarea capitalului social din profitul net, care nu are ca efect o distribuire de titluri suplimentare ce modifica procentul de detinere, nu este considerata distributie de dividend si nu se impoziteaza.
Potrivit reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, aprobate prin OMFP nr. 1.752/2005, profitul exercitiului sau al exercitiilor anterioare repartizat in ct. 117, poate fi repartizat ori de cate ori adunarea generala va hotari acest lucru. Nu exista o limita de timp pentru distribuirea profitului nerepartizat. Mentionam ca nu toata suma din ct. 117 trebuie repartizata intr-o singura transa. De ex. din suma de 500.000lei se poate repartiza in luna mai 2008, 150.000lei pentru majorarea capitalului social, iar diferenta de 350.000 lei in luna septembrie 2008 sau in anul 2009.
Sfatul nostru este sa lasati profitul exercitiului nerepartizat, deoarece potrivit modificarilor Ordinului ministrului economiei si finantelor nr. 2374/2007 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1752/2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, pct. 17, aplicabile de la 1 ianuarie 2008, societatile nu mai pot reveni asupra inregistrarilor efectuate cu privire la repartizarea profitului.
In ceea ce priveste intrebarea d-voastra, mentionam urmatoarele:
- profitul net utilizat la majorarea capitalului social nu se impoziteaza,
- venitul obtinut de societatea turca prin cesionarea celor 25% partil sociale detinute la o societate romaneasca se impune potrivit art. 30, Titlul II din Codul fiscal. Asupra diferentei dintre valoarea realizata din cesionarea partilor sociale si costul de achizitie al acestora(valoarea de aport in cazul prezentat) se aplica cota de 16%. Persoana juridica turca este obligata sa depuna declaratie de impozit pe profit. In cazul in care nu poate face acest lucru, poate desemna un reprezentant fiscal care sa indeplineasca aceste obligatii.
De ex. daca in urma cesionarii a 25% din partile sociale a caror valoare de aport este de 300.000lei, la valoarea de 1.000.000lei, asupra diferentei de 700.000lei (din care se scad si eventualele taxe, comisioane etc.) se aplica cota de impozit 16%, impozit datorat de persoana juridica turca in Romania.
Un alt impozit, de natura impozitului pe dividende, nu se calculeaza.
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul fiscalitatea.ro" si link catre www.fiscalitatea.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.
Articol adaugat in 24 martie 2009
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
Articole similare
Declaratia Unica: Baza de calcul CAS pentru PFA, pe anul 2017Impozitare venituri realizate de nerezidenti din reducerea capitalului socialDosarul preturilor de transfer (I)Modul de calcul al indicatorului EBITDA. Ce metode de calcul exista?Repartizarea profitului. Studii de caz utileUltimele articole
Impozitarea IMM-urilor in 2023. CNIPMMR isi exprima un punct de vedere cu privire la principalele modificari propuse de GuvernFoloseste un calculator leasing si inregistreaza profit pentru Startup-ul tauRepartizare dividende. Rezerve constituite din profitul netRepartizare dividende. 3 studii de caz detaliateAlte rezerve. Revenirea asupra repartizarii profiturilor din anii precedentiArticole similare
Cum procedam cu subventiile?Intreprinderi legate cu acelasi cod CAEN. Cate firme vor trece la plata IMPOZITului pe profit?Modificari aduse Procedurii de acordare a facilitatilor fiscale in domeniul constructiilor, prevazuta de Ordinul 1528/2022Discountul - castig sau pierdere? Afla modificarile fiscale din lege in cadrul atelierului PRACTIC pentru contabiliReducerea normei de venit in cazul pierderilor datorate fenomenelor meteorologice sau animalelor salbaticeUltimele articole
OUG pentru masuri fiscal-bugetare, adoptat de Guvern. 5 prevederi importanteCum se calculeaza IMPOZITul special pe bunurile imobile si mobile de valoareSchimbare vector fiscal: ANAF face modificari din oficiu daca firmele nu depun D700 la timpDeclaratia pentru trezorerie. Au si ONG-urile obligatia de a o depune?Profesorii care fac meditatii sunt obligati sa se inregistreze la ONRC si sa depuna D212Articole similare
Cele mai importante modificari fiscale de care tinem cont in 2016Colectarea veniturilor de catre ANAF. Cati bani s-au strans din amenzi pana in prezent?Impozitul pe veniturile din alte surse - Capitolul X - Taxe si impozite stabilite de Codul fiscalBalanta de verificare: ce este, cand se intocmeste si ce erori pot aparea in balanta de verificareSocietatile si finantarea prin credite bancareUltimele articole
Despre TVA pe intelesul tuturor - taxa pe valoare adaugata explicata pe scurtCalendar ANAF: Declaratii fiscale cu scadenta pe 26 august 2024Marti, 25 iunie, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale importanteOrdinul 981/2024. Noi reglementari privind inregistrarea in contabilitate a unor impoziteCalendar ANAF. Obligatii fiscale scadente in luna IUNIE 2024Articole similare
ANAF trimite notificari contribuabililor cu obligatii fiscale restante. Ce risca cei care NU platesc la timp impozitele si contributiileBeneficiile legii sponsorizariiReglementari comunitare in domeniul transferului partilor sociale si al majorarilor capitalului socialDizolvare societate. Impozit dividendeANAF anunta noile amenzi: 4.000 de lei pentru o simpla intarziereUltimele articole
Profesorii care fac meditatii sunt obligati sa se inregistreze la ONRC si sa depuna D212Controale antifrauda in minivacanta de Sfanta Maria. Ce amenzi au fost aplicate firmelorStart Up Nation 2024. A fost aprobat programul care acorda pana la 50.000 euro pentru stimularea micilor afaceriIn ce conditii pot incheia firmele contracte de mandat pentru a pastra regimul microintreprinderiiControalele antifrauda continua! Ce operatori economici sunt in vizorul autoritatilorSfaturi de la experti
Impactul depasirii plafonului si cesiunea partilor sociale asupra statutului de microintreprindere
Intrebare: Daca in cursul lunii august am depasit cifra de 500.000 euro verificand impreuna la cele 5 firme, trebuie sa modific vectorul la firmele 2 si 3 in ?platitor de impozit pe profit? incepand cu trimestrul III (01.07.2024)? Sau, daca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Facturi primite de la furnizor cu cod de TVA anulat
Intrebare: Suntem un magazin alimentar si in luna august am efectuat mai multe achizitii de marfa de la un furnizor. In momentul achizitiilor din 03 si 10 august, furnizorul avea codul de TVA anulat (din oficiu) incepand cu data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA