Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cate ceva despre impozitarea dividendelor (partea a III-a)

29-Mar-2011
4583

Este de la sine inteles ca simpla repartizare a profitului pe destinatia dividende atrage de la sine costuri fiscale, care trebuie ?onorate? pana la termenul limita de 25 ianuarie a anului urmator repartizarii, chiar daca dividendele respective nu au fost achitate in mod efectiv pana la data respectiva.


In acest sens, precizez ca nu este obligatorie repartizarea profitului la inchiderea exercitiului financiar, operatiunea in sine putand avea loc si ulterior, dar, la momentul distribuirii si platii ulterioare a dividendelor (provenite din profiturile nerepartizate ale exercitiilor financiare anterioare) acestea se vor supune regimului fiscal in vigoare la data respectiva.

In mod cert, lucrurile ?se complica? un pic (din punct de vedere al tratamentului fiscal) daca discutam de profituri nerepartizate in cazul unor firme implicate ulterior in diverse operatiuni de reorganizare (divizari sau fuziuni).

In practica, a aparut si urmatoarea dilema, care a starnit numeroase controverse si dezbateri: profitul exercitiilor financiare anterioare, repartizat la momentul respectiv ca si ? rezerva de investitii ?, poate fi repartizat ulterior ca si dividende catre asociati ?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare, trebuie sa avem in vedere ca modul de evidenta contabila a rezervelor se realizeaza in functie de categoria acestora si in conformitate cu prevederile O.M.F.P. nr.3055/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.

Astfel, potrivit informatiilor cuprinse in sectiunea 8.9.3. ?Alte rezerve? din actul normativ invocat, rezervele pot fi legale (prevazute de referentialul normativ si care pot fi utilizate numai in conditiile prevazute de lege), statutare (reglementate prin actul constitutiv al societatii, din acest motiv fiind denumite si contractuale) si alte rezerve (care pot fi constituite facultativ, in acord cu hotararile adunarii generale a actionarilor sau asociatilor, dar cu respectarea prevederilor legale in vigoare).

In spiritul celor prezentate, apreciez ca doar rezervele din aceasta ultima categorie (care sunt facultative) pot fi ?redirectionate? ulterior pe destinatia dividende, dar numai in urma hotararii adunarii generale a asociatilor/ actionarilor prin care se decide schimbarea acestei destinatii (respectiv din rezerve in dividende).

In incheiere, mai precizez ca termenul de prescriptie referitor la dreptul la actiunea de restituire a dividendelor, platite contrar prevederilor legale, este reglementat la art.67 alin.(5) din Legea societatilor comerciale nr. 31/1990, cu modificarile si completarile ulterioare, ca fiind de 3 ani de la data distribuirii lor.

In acest sens, la nivel de jurisprudenta nationala, privind actiunea in restituirea dividendelor si momentul de la care incepe sa curga prescriptia extinctiva, este de mentionat Decizia Sectiei Comerciale din cadrul Inaltei Curti de Casatia si Justitie nr.1609/26 mai 2009.

Dragos Patroi


>> Cate ceva despre impozitarea dividendelor (partea I)

>> Cate ceva despre impozitarea dividendelor (partea a II-a)



Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016