Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Facturi emise. Taxe la OSIM si cheltuieli de marketing. Cum procedam?

17-Sep-2015
5566

In analiza de mai jos, stabilim daca marcile generate intern pentru care s-au platit taxe la OSIM si care s-au inregistrat in contabilitate ca si imobilizari necorporale inainte de 31.12.2014, raman in continuare ca si imobilizari necorporale si se amortizeaza.

De asemenea, stabilim daca doar facturile emise incepand cu 2015 reprezentand taxe la OSIM se vor considera cheltuieli ale perioadei sau cheltuieli de marketing.

Din cele expuse intelegem urmatoarele: anterior datei de 31.12.2014 societatea a inregistrat la OSIM o marca pentru care a recunoscut si inregistrat in patrimoniu (implicit si in evidentele contabile) o imobilizare necorporala.

Conform Reglementarilor contabile aprobate prin Ordinul nr. 1802/2014, pct. 139, alin. 2, amortizarea valorii activelor imobilizate cu durate limitate de utilizare economica reprezinta alocarea sistematica a valorii amortizabile a unui activ pe intreaga durata de utilizare economica. Potrivit pct. 170 din acelasi act normativ costul unei imobilizari necorporale generate intern este compus din toate costurile direct atribuibile care sunt necesare pentru crearea, producerea si pregatirea activului pentru a fi capabil sa functioneze in maniera intentionata de catre conducere.

Exemple de costuri direct atribuibile sunt:

a)cheltuielile cu materialele si serviciile utilizate sau consumate pentru generarea imobilizarii necorporale;
b)cheltuielile cu personalul provenite din generarea imobilizarii necorporale;
c)taxele de inregistrare a unui drept legal; si


d)amortizarea brevetelor si licentelor care sunt utilizate pentru a genera imobilizarea necorporala.

Ordinul 1802/2014 nu prevede reincadrarea contabila a marcilor inregistrate anterior ca imobilizari necorporale. In consecinta, marcile vor ramane inregistrate ca imobilizari necorporale si se vor amortiza pe toata perioada utilizarii.

In privinta taxelor achitate la OSIM, nu precizati ce reprezinta aceste taxe.

Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci isi desfasoara activitatea ca organ de specialitate al administratiei publice centrale si are autoritate unica pe teritoriul Romaniei in asigurarea protectiei proprietatii industriale. Astfel, consideram ca, in general, plata unor taxe de inregistrare la OSIM ar reprezenta o cheltuiala cu alte impozite si taxe (simbol cont) 635. Insa, pentru incadrarea in contul corect de cheltuiala trebuie sa analizati tipul acestei plati utilizand rationamentul profesional.

Ar mai fi de precizat (pct. 154 din Reglementarile contabile) faptul ca imobilizarile necorporale sunt de natura incat, in multe cazuri, nu exista adaugiri la o astfel de imobilizare sau inlocuiri ale componentelor acesteia. Prin urmare, majoritatea costurilor ulterioare mai degraba mentin beneficiile economice viitoare preconizate incorporate intr-o imobilizare necorporala existenta, decat sa corespunda definitiei unei imobilizari necorporale si criteriilor de recunoastere din prezentele reglementari. In plus, este deseori mai dificil sa se atribuie costuri ulterioare direct unei anumite imobilizari necorporale decat activitatii ca intreg. Prin urmare, doar rareori costurile ulterioare - cele suportate dupa recunoasterea initiala a unei imobilizari necorporale dobandite sau dupa finalizarea unei imobilizari necorporale generate intern - sunt recunoscute in valoarea contabila a unui activ. Costurile ulterioare aferente marcilor, titlurilor de publicatii si elementelor similare in fond (fie dobandite din afara, fie generate intern) sunt intotdeauna recunoscute in contul de profit si pierdere (pe seama conturilor de cheltuieli) in momentul in care sunt suportate. Aceasta, pentru ca astfel de costuri nu pot fi diferentiate de costurile cu dezvoltarea entitatii ca intreg.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de S. M. Armaselu, expert contabil


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Facturi emise. Taxe la OSIM si cheltuieli de marketing. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 4.5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • D212 in 2024: Trebuie depusa rectificativa D212 pentru dobanzile incasate in 2023?

    • Administratorul societatii a depus in luna iunie 2023 declaratia D212 pentru dividendele incasate in anul 2023, calculandu-se CASS la valoarea a 24 salarii minime brute. La inceputul acestui an, administratorul a primit de la banca o informare privind dobanzile incasate in cursul anului 2023 pentru depozitele ce le detine la banca. Intrebare: trebuie depusa D212 rectificativa pentru anul 2023, sau dobanzile sunt incadrate in venituri din investitii si sunt cuprinse in valoarea maxima de 24...» citeste mai departe aici

  • Ghid ANAF pentru persoanele care realizeaza venituri din inchirierea bunurilor mobile si imobile

    • ANAF a publicat pe portalul propriu, la rubrica Asistenta contribuabili/Ghiduri curente si alte materiale informative, Ghidul privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obtinute de persoanele fizice care realizeaza venituri din inchirierea si subinchirierea bunurilor mobile si imobile din patrimoniul personal. Intr-o maniera accesibila si simplificata, ghidul contine informatii utile privind definirea veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, contractul de locatiune si inregistrarea...» citeste mai departe aici

  • Proiect: Cum va fi inregistrat in contabilitate impozitul minim pentru firmele mari

    • Finantele au pus recent, in dezbatere publica, un nou Proiect de Ordin prin care se stabileste modul in care se vor inregistra in contabilitate anumite impozite. Este vorba despre impozitul minim si impozitul suplimentar datorat de persoanele juridice care desfasoara activitati in sectoarele petrol si gaze naturale. Conform Referatului de Aprobare, potrivit Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, inregistrarea in contabilitate a operatiunilor...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016