Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deducere TVA pentru facturile emise de client in numele meu

07-Mai-2010
14081

Intrebare: Cum inregistrez in contabilitate facturile emise de un client in numele meu (eu fiind furnizorul). Ca si o factura de vanzari emisa de mine?

Atunci imi spuneti cum deduc acest tva din facturile emise de client in numele meu ?

Raspuns oferit de Serviciul de Consultanta al Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili
beneficiaza si tu de consultanta personalizata.. detalii aici

In primul rand, emiterea unei facturi de catre client in numele firmei dvs. presupune colectarea TVA, caz in care nu aveti cum sa va exercitati un drept de deducere. Acest drept de deducere il exercita clientul dvs. care a achizitionat bunurile, chiar daca factura este emisa de acesta.

Dreptul de deducere se exercita doar pentru achizitia de bunuri si servicii iar dvs. realizati o operatiune de vanzare pentru care trebuie sa colectati TVA.

In al doilea rand, emiterea unei facturi de catre client in numele firmei dvs. se poate efectua numai cu respectarea anumitor conditii reglementate prin articolul 155 alineatul 8 litera b) si punctul 72 alineatul 8 din normele de aplicare ale acestui articol.

Conditiile de emitere ale facturii catre client sunt urmatoarele:

1) incheierea unui acord intre cele doua parti participante la tranzactie cu privire la aceasta procedura de facturare;
2) existenta unei proceduri scrise de acceptare a facturii;
3) cumparatorul sa fie stabilit in Comunitate si sa fie inregistrat in scopuri de TVA in Romania, in regim normal;
4) sa notifice prin scrisoare recomandata organului fiscal competent procedura de facturare convenita. Notificarea se efectueaza atat de catre furnizor cat si de catre cumparator, numai daca sunt inregistrate in Romania in scopuri de TVA. Notificarea se efectueaza cu cel putin o luna calendaristica inainte de a fi pusa in practica. La notificare se anexeaza acordul si procedura de acceptare incheiate intre parti.
5) factura intocmita in numele si in contul furnizorului de catre cumparator trebuie trimisa furnizorului;
6) factura trebuie sa cuprinda elementele prevazute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal;
7) daca furnizorul este inregistrat in scopuri de TVA in Romania, acesta trebuie sa evidentieze factura intr-un jurnal special de vanzari.

Pentru astfel de situatii factura primita de la client, emisa in numele si in contul firmei dvs. in calitate de furnizor, urmeaza acelasi regim de evidentiere fiscala si inregistrare contabila, identic cu cel aplicabil facturilor emis de catre firma dvs. in baza prevederilor O.M.F.P. nr. 2226 din 27 decembrie 2006 privind utilizarea unor formulare financiar-contabile de catre persoanele prevazute la art. 1 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata.

Singura diferenta intre o factura emisa de firma dvs. si o factura emisa de catre cumparator in numele firmei dvs. este evidentierea facturilor primite de la client in baza procedurii scrise de acceptare a facturii intr-un jurnal special de vanzari, organizat doar pentru astfel de facturi.

Consider ca nu este suficienta inscrierea facturilor astfel primite in jurnalul special de vanzari si tocmai de aceea facturile respective trebuie evidentiate fiscal si in jurnalul pentru vanzari intocmit pentru toate operatiunile de livrari de bunuri si prestari de servicii realizate de catre firma dvs. in cadrul unei perioade fiscale.

Totalul acestui jurnal "general" de vanzari se raporteaza prin decontul de TVA la randurile corespunzatoare, aferente regimului de taxare aplicabil fiecarei operatiuni, de exemplu la randul 1 daca este o livrare intracomunitara, la randul 3 daca este o prestare de serviciu neimpozabila in Romania, la randul 9 si 10 daca este operatiune taxabila cu cota 19% sau 9%.

Jurnalul special de vanzari se intocmeste doar pentru evidenta distincta a facturilor emise prin aceasta procedura permisa de lege, notificata atat de catre client cat si de catre furnizor, organului fiscal competent de care apartine fiecare parte participanta la tranzactie. In concluzie, astfel de facturi au un regim special de evidenta fiscala, dar un regim comun de declarare pentru toate operatiunile realizate.

Desi sunt emise de catre client, facturile respective urmeaza aceleasi reguli si principii de inregistrare in evidenta contabila. De exemplu, pentru vanzarea unor marfuri de catre firma dvs. pentru care cumparatorul bunurilor este persoana care a emis factura, firma dvs. efectueaza inregistrarile contabile:

411 = % 
"Clienti" 707
"Venituri din vanzarea marfurilor"
4427
"TVA colectata"

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Obiecte de inventar. MONOGRAFIE contabila privind casarea obiectelor de inventar

    • In practica, firmele se confrunta frecvent cu situatii in care anumite obiecte de inventar se deterioreaza iremediabil si nu mai pot fi utilizate in activitatea economica. In lipsa predarii catre o unitate specializata pentru casare, este important ca scoaterea acestora din gestiune sa fie realizata corect din punct de vedere contabil si fiscal. In acest articol explicam care sunt pasii necesari: de la documentele obligatorii (inventariere, proces-verbal, decizia de scoatere), pana la...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe profit. Exemplu de calcul pentru suma care poate fi redirectionata prin D177

    • Redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre cauze sociale sau culturale reprezinta o oportunitate importanta pentru contribuabili de a sprijini proiecte cu impact pozitiv in comunitate. Totusi, suma care poate fi directionata prin formularul D177 este limitata si calculata conform unor reguli specifice din Codul fiscal, care tin cont atat de cifra de afaceri, cat si de impozitul pe profit datorat, dar si de sponsorizarile efectuate si alte bonificatii fiscale aplicabile. In acest...» citeste mai departe aici

  • E-Transport: A fost extinsa lista de bunuri cu risc fiscal ridicat?

    • In contextul in care obligatiile de declarare in RO e-Transport devin din ce in ce mai stricte, tot mai multe companii se intreaba daca lista bunurilor cu risc fiscal ridicat a fost modificata sau extinsa. Aceasta intrebare este esentiala, deoarece doar anumite categorii de bunuri, in anumite conditii, impun declararea transportului intern in acest sistem. In acest articol clarificam daca lista oficiala a suferit modificari, ce transporturi intra sub incidenta declararii, cine are aceasta...» citeste mai departe aici

  • Cum sa-ti organizezi mai eficient veniturile si cheltuielile atunci cand esti freelancer

    • Munca de freelancer vine cu multa libertate, dar si cu responsabilitati semnificative in ceea ce priveste administrarea banilor. Fara un salariu fix si cu venituri fluctuante, este esential sa ai o strategie clara de gestionare a finantelor, astfel incat sa poti acoperi toate obligatiile si sa iti construiesti un echilibru financiar pe termen lung. Afla in continuare cum poti sa iti gestionezi veniturile si cheltuielile pentru prosperitate pe termen lung. 1. Tine o evidenta clara si constanta a...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016